Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mayová není „Železná lady“ ani omylem

Britská premiérka podle tamního tisku „tápe“ a po druhém odmítnutí dohody mezi EU a Británií parlamentem se „sesypala“.  Nyní Británie zažila „ponížení“ poté, co vedení EU dalo Británii „ultimátum“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk i předseda Evropské komise se vyjádřili k žádosti Velké Británie o posunutí termínu Brexitu tak, že malý posun termínu je možný, nejdéle do voleb do Evropského parlamentu v druhé polovině května. EU však bude podle vedení EU souhlasit s posunem pouze za předpokladu, že ještě před koncem března projde britskou Dolní sněmovnou dohoda mezi EU a Británií. Podle mluvčího Evropské komise by při posunutí termínu odchodu Británie z EU do 30. 6. 2019 musela Británie volit své zástupce do Evropského parlamentu.

Zpravodaj ČT v Událostech citoval poslední „bleskový průzkum“ mezi Brity a podle něj za „ponížení“ Velké Británie posledním vývojem Brexitu nese hlavní vinu britská vláda (přes 60%), asi 25% respondentů za něj viní jak EU, tak Británii a pouze méně než 10% klade vinu pouze na EU. Jistý „zmatek“ vnesl do dalšího procesu hlasování o dohodě mezi Británií a EU předseda Dolní sněmovny, když se odkázal na tradici, že se o stejných věcech nesmí v Dolní sněmovně hlasovat vícekrát za sebou.  I přes toto stanovisko chce britská premiérka nechat znovu hlasovat o dohodě s EU někdy v blízké době.

Před jednáním Evropské rady v Bruselu prosakují navíc informace z Francie, že se francouzský prezident Emmanuel Macron chystá vetovat žádost Velké Británie o odklad Brexitu na konec června. Odklad brexitu z března na červen, o který žádá britská premiérka Theresa Mayová, hodlá francouzský prezident Emmanuel Macron vetovat, napsal ve středu list Le Point. Předseda summitů EU Donald Tusk také naznačil, že odklad nebude možný, ledaže Londýn včas odsouhlasí již dvakrát odmítnutou dohodu.

Zatímco se britská premiérka doslova v zoufalství snaží o naplnění hlasování Dolní sněmovny Britského parlamentu, a sice že Británie neopustí EU bez dohody, je stále pravděpobnější, že se jí to nepodaří.  Nedaří se jí totiž přesvědčit zastánce odchodu Británie z EU z řad Konzervativní strany, aby hlasovali pro dohodu, kterou s EU podepsala. „Irská pojistka“, která slouží EU jako prostředek nátlaku na Velkou Británii, je významnou částí Konzervativní strany zcela odmítána.  Mayová se navíc dopustila jedné zásadní chyby - nejen že s tak zvanou „irskou pojistkou“ dohodu s EU podepsala, ale trváním na odchodu Británie s dohodou se jí velmi omezil manévrovací prostor.  EU trvá nekompromisně na zachování celní unie s Británií a Mayová nemá v ruce nic, čím by mohla EU podobným způsobem „tlačit ke zdi“.

Někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová si totiž na EU, tehdejším EHS, dokázala vymoci různé výjimky. Mayové se ve vztahu k EU zdaleka tak nedařilo. Byla totiž představitelkou té části Konzervativní strany, která si odchod z EU nepřála. Ačkoliv po nástupu do úřadu slíbila, že bude respektovat vůli britského lidu a Británie z EU odejde, v praktické politice zůstala slabou premiérkou, která na EU nic podstatného nevymohla a podřídila se. Neustále se oháněla tím, že Británie může natrvalo zůstat v EU v případě, že jí vyjednaná dohoda s EU Dolní sněmovnou neprojde, přesto jí dojednaná smlouva byla velkou částí Konzervativní strany odmítnuta, a to hned dvakrát. Strašení setrváním v EU prostě na konzervativní poslance nezabralo.

Z výše uvedeného je zřejmé, že pokud politik či politička zařizuje něco, co si sám/sama nepřeje, není to dobré a nevede to k cíli. Mayová tak v obtížné pozici, v níž se ocitla, zůstala opuštěna i významnou částí své strany a spekuluje se o tom, že v tomto roce odejde z úřadu britské premiérky. Británii a EU tak čeká spíše  rozvod „bez papírů“ než „s papírem“.

Co se "škod" při neexistenci dohody týče, Mayová neomylně vede svou stranu k velkému poškození právě díky své politice. Tím, že opustila politiku "odejdeme 29.3. 2019 ať už s dohodou či bez dohody" přináší své straně jenom minusové body. Krásně "proevropsky" se navíc vyjádřil k brexitu i Andrej Babiš. Ten vyslovil přání, aby Británie z EU vůbec nevystupovala. I to je důkaz naprosto chybné politiky britské premiérky, pokud umožňuje takové "interpretace" její politiky.

 

 

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 21.3.2019 8:10 | karma článku: 17,69 | přečteno: 505x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 28,40 | Přečteno: 550x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,31 | Přečteno: 2707x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,75 | Přečteno: 1012x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1150x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,71
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články