Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Černošice chtějí po Babišovi 200000 Kč

Poněkud komické prvky má kauza střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, kterou řešil úřad místně příslušný bydlišti premiéra. Podle „dobře informovaných zdrojů“ dostal Babiš pokutu 200000 korun.

Premiér Andrej Babiš se proti rozhodnutí úřadu odvolal a odvolání nyní bude řešit příslušný krajský úřad Středočeského kraje. Černošická radnice řešila podezření o Babišově střetu zájmů od loňského srpna. Tehdy se na ni obrátila protikorupční organizace Transparency International. Podle níž premiér porušuje zákon o střetu zájmů, neboť jako veřejný činitel prostřednictvím Agrofertu vlastní média.

Babiš se brání mimo jiné i tím, že „nechápe“. „Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ poznamenal po lednovém rozhodnutí úřadu Babiš.

Výše uvedené je poměrně bizarní záležitost, v níž Transparency International jakoby „zkouší“, co lze v českém prostředí dosáhnout. Protože není známa plná verze rozhodnutí černošického úřadu, můžeme vlastně jenom spekulovat jak o důvodech, tak i o výši vyměřené pokuty.

Nicméně, každého by mohlo minimálně napadnout, co vyměřená pokuta Babišovi vlastně řeší. Předpokládejme, že by se Babiš neodvolal a zaplatil onu „pokutu“. Dostal by zřejmě nějaký čas, lhůtu, aby svůj „střet zájmů“ vyřešil. Pokud by tak neučinil, hrozila by mu zřejmě další pokuta atd. A to je zřejmě asi tak vše, co by černošický úřad mohl s Babišem „uhrát“.  Sotva totiž může tento úřad Babiše zbavit funkce premiéra.

Co se zveřejňování výsledků přestupkového řízení týče, platí: Výsledek řízení nesmí být sdělován ani tisku (!), a to ani v případě veřejně známých osobností, jak se často stává. Přestupkové řízení je neveřejné (srovnej i § 49 odst. 2 správního řádu), a např. i politik je občanem jako každý jiný, kdy obec není oprávněna sdělovat veřejnosti, zda dostal pokutu, v jaké výši apod. Mluvčí obce může maximálně sdělit, že věc byla postoupena nebo je prověřována či projednávána, a v podrobnostech ať se tisk obrátí na samotného účastníka řízení, nikoliv na obecní úřad, jehož úředníci jsou vázáni mlčenlivostí. Lze použít příměr, že ani samotný novinář by si jistě nepřál, aby byly zveřejňovány jeho přestupkové spisy nebo spisy týkající se například jeho dětí. Totéž platí i u jiných mediálně známých kauz, kdy novináři dotírají na úředníky, tajemníka nebo starostu, chtějí po nich znát odůvodnění jejich kroků, chtějí nahlížet do spisu apod. Novinář nechť je odkázán na účastníka řízení, který má právo dokonce i na výpisy a kopie podkladů ze spisu (viz § 38 odst. 4 správního řádu). Pokud takový účastník dále šíří osobní nebo citlivé údaje, které zná ze spisu nebo z jeho kopií, je to už jeho odpovědnost.

 V případě Babiše lze předpokládat, že on jako účastník řízení výši pokuty neoznámil a novináři tedy museli (jak se píše o několik řádek výše!) spoléhat na „dobře informované zdroje“. I zde proto platí, že se v Česku nic neutají a všechno se nakonec „vykecá“.

Jen mi není příliš jasná role Transparency International a některých českých opozičních stran, které podávají ve věci střetu zájmů jakési „právní analýzy“. Je to jen takové „okopávání kotníků“ mocných spojené s mediálním zájmem, kterým ony organizace prokazují svou „aktivitu“? Jako „bonbónek“ Babišova případu a pokuty z Černošic je totiž přiznání skutečnosti, že přijatý „Lex Babiš“ v českém parlamentu je menší právní síly než nařízení Evropské komise ze srpna 2018. A to se budou snažit zamlžit i  nejhlasitější propagátoři „proevropské politiky“ před blížícími se volbami do Evropského parlamentu.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 7.2.2019 8:00 | karma článku: 34,37 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,91 | Přečteno: 2577x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,65 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  12:30

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,82
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články