Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trump zpochybňuje závěry zpravodajců – asi ví proč

Lidovky.cz pokračují v posmívání se americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Na okraj slyšení šéfky CIA před senátem americká a od nich opisující česká média opět poukazují na údajné rozpory v zahraniční politice Trumpa.

„Nevěříme, že Írán v současnosti podniká jakékoliv aktivity, které bychom mohli považovat za podstatné ve vývoji jaderných zbraní,“ uvedl v úterý před senátní komisí ředitel amerických zpravodajských složek Daniel Coats. Reakce prezidenta na sebe nenechala dlouho čekat. „Dávejte si pozor na Írán. Možná by se zpravodajci měli vrátit zpátky do školy!“ reagoval ve středu na závěry tajných služeb Donald Trump. „Zpravodajci jsou pasivní a naivní, když jde o Írán. Mýlí se. Je potencionálním zdrojem nebezpečí a konfliktu.“ Na jakých informacích svůj názor zakládá, však prezident nesdělil.

Írán a jeho role v muslimském světě je notoricky známá. Pokud americké zpravodajské služby tvrdí, že současný Írán nepokročil ve vývoji jaderných zbraní, slovutní američtí zpravodajci se vůbec nezmiňují o roli Íránu v občanských válkách v arabských zemích.  A ani slůvko o tom, že Írán otevřeně vyhrožuje státu Izrael jeho úplným zničením. Izrael již několikrát bombardoval íránské cíle v Sýrii a podpora Íránu jemenským šíitským povstalcům proti vládě podporované Saudskou Arábií je rovněž známá.  Dohoda s Íránem, kterou Trumpova administrativa vypověděla, byla i časově omezena a předchozí administrativa Baracka Obamy jí podepsala jako svůj „největší zahraničně politický úspěch“.   A podepsala jí s Ruskem, na které dnes Demokraté nadávají, jak jen mohou. Tehdy to asi bylo „jiné Rusko“.

Jestliže média bezostyšně napíší, že Trump „nesdělil, na čem svůj názor o Íránu zakládá“, stačí připomenout výše uvedené. Írán je země fundamentálního islámu a i pokud se vrátíme dále do historie, USA měly po pádu šáha co dělat, aby odsud dostaly své diplomaty zajaté iránskými „revolučními gardami“.

Další rozpory podle amerických médií jsou v politice vůči Severní Koreji. Šéf opět vidí tuto záležitost poněkud odlišně. Podle něj v KLDR stále probíhají „aktivity, které nejsou v souladu s úplnou denuklearizací“. Navíc rozložení jaderných zbraní, které zatím země podnikla, lze velmi snadno vrátit. „Lídři (Severní Koreje) stále vidí jaderné zbraně jako základní pojistku životnosti režimu,“ sdělil senátorům Coats. Šéfka CIA následně uvedla, že podle zjištění agentury je severokorejský režim „stále oddaný myšlence, že vyrobí jaderné zbraně dlouhého doletu, které budou schopné ohrozit i Spojené státy.“ Pozitivní záležitostí však podle ní je, že KLDR je ochotná se Spojenými státy komunikovat.

Jak známo, Obamova administrativa se sice usmiřovala s kdejakou komunistickou zemí (Vietnam, Kuba), se severokorejským diktátorem Kimem si „neporozuměla“. Proto jsou američtí Demokraté na Trumpa „vysazení“, že se s Kimem nejen setkal, dokonce se s ním chce setkat i podruhé. Severní Korea je samozřejmě těsným spojencem, možná vazalem komunistické Číny. Jednání Trumpovy administrativy o severokorejském jaderném odzbrojení je jistě součástí čínsko-amerických jednání o nové obchodní dohodě. USA mají na Čínu páky v podobě cel a dalších „neobchodních opatření“ – viz obvinění společnosti Huawei z plagiátorství a nedodržování protiíránských sankcí.  

Je příznačné, že média nijak nekomentují záměr Trumpovy vlády odejít z Afghánistánu. To může mít na bezpečnost v oblasti Středního východu mnohem větší vliv než to, zda Írán v současné chvíli pracuje či nepracuje na jaderných zbraních. V této souvislosti jsem docela zvědav na to jak bude česká vláda manévrovat a jednat ve vztahu k misi v Afghánistánu. Zde se totiž můžeme dočkat nejednoho překvapení.

Závěrem připomínám jinou zprávu amerických zpravodajských služeb před intervencí proti Iráku. Tvrdilo se v ní, že Irák má velké zásoby zakázaných chemických zbraní. Pak se ukázalo, že to není vůbec pravda a chemické zbraně jsou někde jinde – v Sýrii. Řada politiků, například britský premiér Tony Blair, se pak omlouvala za to, že tato informace byla zcela falešná.

Opět pak musím poukázat na zajímavou shodu mezi českými a americkými politickými reáliemi, když prezident Miloš Zeman se s despektem vyjadřuje o činnosti českých zpravodajských služeb, a Donald Trump vyzývá zpravodajce, aby se „vrátili do škol“.  Jsou to jistě vrcholní politici, kteří nesou na svých bedrech zásadní rozhodnutí. Bezpečnostní složky každého státu by samozřejmě měly poskytovat pravdivé informace, Obávám se, že jak v Česku, tak v USA, šéfové zpravodajských služeb dělají „svou“ politiku a zprávy jejich tajných služeb jsou vždycky politicky "cinknuté".

 

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 31.1.2019 9:00 | karma článku: 37,81 | přečteno: 2562x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 31,37 | Přečteno: 1827x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,49 | Přečteno: 987x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1141x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Sami máme málo. Evropa váhá nad systémy protivzdušné obrany pro Ukrajinu

23. dubna 2024  19:53

Mnohé evropské státy včetně Francie nejsou ochotné zříci se ve prospěch Ukrajiny svých...

Ursula von der Leyenová přijede v rámci předvolební kampaně do Prahy

23. dubna 2024  19:38

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová přicestuje v úterý 30. dubna do Prahy. V rámci...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,68
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články