Brexit: EU dotlačila Velkou Británii tam, kde jí chtěla mít

12. 12. 2018 8:00:05
Zoufalý pokus Theresy Mayové, zřejmě nejzoufalejší v její politické kariéře, je cesta do zemí EU s požadavkem na změnu dohody o Brexitu nebo alespoň o „upřesnění nepřesností“. A EU je ochotna velkoryse přijmout Británii zpátky.

Poslední pokus britské premiérky protlačit dohodu o odchodu Velké Británie z EU britskou Dolní sněmovnou, je zřejmě odsouzen k nezdaru. Státy EU včetně Česka stojí za dohodou a sotva se najde někdo, kdo by na půdě EU v Bruselu či ve Štrasburku byl ochoten upravit text těžce se rodící dohody. Nicméně, současné potíže Mayové jsou důsledkem její ochoty přistoupit na v zásadě diktát EU v otázce Severního Irska. Právě otázka hranice mezi Irskem a Severním Irskem se stala jakýmsi lakmusovým papírkem záměru EU. Trvání na tom, že Severní Irsko zůstane v celní unii s EU, pak donutilo Mayovou k přijetí teze o setrvání celé Velké Británie v celní unii s EU. S původním požadavkem, aby v celní unii bylo jenom Severní Irsko, se do Dolní sněmovny vůbec neodvážila vstoupit. Aby si zachovala tvář a vytvořila alespoň na první pohled přijatelný kompromis v otázce irské hranice, přijala do dohody k Severnímu Irsku „zbytek“ Británie.

Hlasování o dohodě s EU mělo proběhnout 11. prosince. Vzhledem k tomu, že Mayová po konzultacích dospěla k jedinému možnému závěru, a to hlasování o smlouvě odložit, se aktivizovala britská radikální levice v Labouristické straně. Její předseda Jeremy Corbyn obvinil Mayovou nejprve z pohrdání sněmovnou, po zrušeném hlasování jí kritizoval za to, že „utekla“. I tak lze z opozičních lavic Dolní sněmovny nazvat pokus britské premiérky zachránit, co se dá. A zdá se, že se zachránit moc nedá.

Výsledek, tj. dohoda o vystoupení Británie z EU, je z větší části určen především pro vnitřní britskou politiku a má povzbudit ty politické proudy, které byly a stále jsou radikálně proti odchodu Británie z EU. Vyjádření soudních autorit EU k možnosti zrušit jednostranně z pozice Británie rozhodnutí o odchodu z EU, tj. že to lze, je dalším promyšleným krokem bruselského vedení EU. K této strategii patří i různé „analýzy“, speciálně dávám do uvozovek proto, že jsou vesměs založeny na tom, že Británii po odchodu z EU čeká ekonomický pokles ať s dohodou či bez dohody. Malování „čerta na zeď“, jak by bylo lépe tyto předpovědi pojmenovat, mají jediný cíl. Dále prohloubit skepsi v britské veřejnosti a vynutit si zrušení Brexitu. O nic víc či míň bruselská administrativa nehraje.

Je dobré si možná připomenout odchod některých členů z britské vlády na čele s Borisem Johnsonem v polovině letošního roku. Právě jejich odchod byl zásadním zlomem v jednání s Bruselem. Mayová totiž byla ochotná v otázce hranice na Irském ostrově ustoupit, zatímco Johnson a další v žádném případě. Proto se zrodila dohoda, která zatlačila Británii do kouta. V britské politice tak došlo pouze k odložení rozkolu ve vládě o půl roku.

Tvrdý postoj EU k možnosti cokoli v dojednané smlouvě změnit, je jen pokračováním tlaku na Británii s nadějí, že se „něco stane“ a Británie v EU zůstane. Byla by to ale především sebevražda dnes vládnoucích konzervativců. Pokud by Británie nakonec přeci jenom EU opustila a navíc bez dohody, žádné drama nenastane. Strašení Brexitem bez dohody díky „nedozírným ekonomickým škodám“ je možná účinné v politické rovině, zmatek by ale poškodil i ekonomiku EU. Je proto velmi pravděpodobné, že žádný konec světa nenastane ani v případě Brexitu bez dohody. Obchod mezi EU a Británií bude pokračovat i v nových pobrexitových časech. Podezírám ale bruselské byrokraty právě a jenom z toho, že chtěli evropské veřejnosti ukázat Brexit jako „zhoubu“ a všem dalším potencionálním odchodům z EU bránit - podívejte, jak jsme s Británií zatočili! Nechte si zajít chuť!

Autor: Jan Bartoň | středa 12.12.2018 8:00 | karma článku: 43.26 | přečteno: 4310x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3365 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3133 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 15.25 | Přečteno: 200 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 501 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2303 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 650 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 30.99 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...