Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Budou české odbory opět terorizovat společnost?

Pro zneužívání ekologie v politice se už prosadil velmi trefný název - ekoterorismus. Poslední akce zdravotnických odborů, které vyhrožují „dodržováním Zákoníku práce“ je z obdobného soudku.

Na ČT24 proběhla v pátek 17.8.2018 v pořadu Události, komentáře diskuse ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha a předsedkyně Odborové svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníkové o zvyšování platů ve zdravotnictví. Vláda počítá s tím, že výrazně vzrostou (o 15%) platy tak zvaného směnného personálu, kde je největší nedostatek kvalifikovaného personálu, zejména sester.  Nepočítá s tím, že by měly platy ve zdravotnictví vzrůst všem stejně, a to o 10%. Zdravotnické odbory s tím nesouhlasí a rozhodly se vyhlásit stávkovou pohotovost.

Argumentaci Žitníkové stojí za to rozebrat. Prvním jejím argumentem byl slib Andreje Babiše, že pokud po volbách 2017 vznikne vláda na půdorysu koalice lidovců, ČSSD a ANO, bude pokračovat politika plošného zvyšování platů ve zdravotnictví všem. I moderátor diskuse, Jakub Železný, upozornil Žitníkovou, že taková vláda nevznikla. To jí evidentně nebrání k tomu, aby slib Babiše považovala za „zákon“.  Vojtěch prohlásil, že on osobně nic takového neslíbil a trval na tom, že se takovou „dohodou“ necítí vázán.

Druhým, řekl bych o něco vážnějším argumentem, bylo tvrzení Žitníkové, že pokud se výrazně přidá sestrám ve směnných provozech, budou problémy v jiných sesterských profesích - tj. sestry „utečou“ do směnného provozu. Tento argument vypadá na první pohled velmi vážně, nicméně není tomu tak. I ministr Vojtěch prohlásil, že se samozřejmě budou zvyšovat i další platy zaměstnancům, tj. i sestrám mimo směnný provoz, i když zřejmě ne o 15%. Prohlásil, že management nemocnic může přistoupit i ke zvyšování platů všech ostatních profesí podle aktuální situace v té které nemocnici. To se Žitníkové evidentně nelíbilo- tím by totiž nebylo dosaženo toho, že právě jí a obecně odborovému svazu budou jeho členové „zavázáni“ za zvýšení platů.

Na otázku, co tedy odbory podniknou, pokud vláda nepřistoupí na plošné zvýšení platů o 10%, prohlásila Žitníková, že v tom případě budou zaměstnanci „dodržovat Zákoník práce“, tj. odmítnou pracovat přesčasy nad povolenou hodnotu dle Zákoníku práce. To není nová argumentace, to už zaznívalo i dříve. Přesto je zapotřebí k názoru odborů (A) dodat ono pověstné B. Paní předsedkyně totiž chce dodržovat Zákoník práce zejména tam, kde to dnes nejvíce skřípe- tj. u směnného provozu. Právě tam jsou z důvodu nedostatku personálu přesčasy nejvíce překračovány. Přitom právě tyto profese mají podle vlády dostat přidáno 15%! Žitníková tedy chce po členkách odborů pracujících ve směnném provozu, aby protestovaly proti rozhodnutí vlády, které jim má přinést zásadní zvýšení platu! Tomu říkám „solidarita na druhou“, také bychom to mohli nazvat obyčejná hloupost.

Nicméně, stávkovat formou dodržování Zákoníku práce, je bezesporu legitimní. Přesto se domnívám, že takovéto protesty ve světle výše uvedeného, jsou mimo jakoukoliv racionalitu. Je to dle mého soudu obyčejné vydírání a neváhám toto vydírání nazvat jako terorizování společnosti. Podobně terorizovali společnost i lékaři sdružení v Lékařském odborovém klubu, když vyhrožovali odchodem z České republiky a podali přes tři tisíce výpovědí. Vynutili si tak významné zvýšení platů, nicméně, na úkor ostatních zaměstnanců zdravotnictví. Plošné zvýšení platů o 10% prosazované odbory, je opět nejvýhodnější pro doktory, jejichž platy jsou dnes na úrovni 90000 Kč. U nich by to znamenalo zvýšení o 9000 Kč, u sester s platy 35000 jenom 3500 Kč. Přitom unisono všichni vědí, že právě u směnových sester je stav nejhorší a je jim potřeba přidat více než jen 10%. 

Budu velmi zvědav na to, zda Andrej Babiš vydrží a půjde do konfrontace s odbory. Obávám se, že ne a že nakonec vznikne nějaká „rozumná dohoda“, díky níž vláda opět zvýší platy všem pracovníkům zdravotnictví plošně. Ministryně práce Jana Maláčová se už nechala slyšet, že to je požadavek ČSSD.  Lékaři-voliči budou muset podle všeho přejít na stranu ČSSD, když jim nabízí takové předvolební úplatky. Soukromí lékaři naopak vyzývají vládu, aby neustupovala. Babiš má teď skvělou příležitost ukázat, že i on má „koule“.

 

 

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 20.8.2018 8:00 | karma článku: 39,58 | přečteno: 3364x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,55 | Přečteno: 2471x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,60 | Přečteno: 1000x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1148x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2166x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ředitel ČT považuje Etický panel za důležitý. Hledá nové členy

24. dubna 2024

Před Velikonocemi rezignovali členové Etického panelu České televize (ČT) kvůli sporům s ředitelem...

Rusové ostřelovali Charkov, Ukrajinci zasáhli ropné sklady u Smolenska

24. dubna 2024  8:33,  aktualizováno  10:59

Sledujeme online Rusko útočilo střelami S-300 na Charkov. Poničené jsou čtyři obytné budovy, oznámil starosta...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě změní oproti tomu, jak to původně navrhla vláda....

Žena, která skočila s dětmi do Macochy, nechala dopis. Policie případ odložila

24. dubna 2024  10:22,  aktualizováno  10:55

Sebevražedný skok ženy se dvěma malými dětmi do propasti Macocha v Moravském krasu loni v létě...

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,80
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články