CVVM systematicky nadhodnocuje preference ČSSD

Srovnáním volebních modelů agentur CVVM, STEM a KANTAR TNS ukazuje, že u CVVM jsou trvale nadhodnocovány preference ČSSD. Jedná se o obrovské rozdíly, které by měly mít nějaké rozumné vysvětlení.

Již delší dobu pozoruji, že volební modely CVVM výrazně nadhodnocují preference ČSSD. Jak ukazuje porovnání výsledků agentur CVVM se STEM a KANTAR TNS, jsou preference ČSSD v modelu CVVM nadhodnocovány proti výsledkům dalších agentur až o 100% relativních.

Následující tabulka ukazuje výsledky volebních průzkumů STEM a CVVM, doplněné o volební model agentury KANTAR TNS pro Českou televizi a výsledkem z voleb 2017 podle statistiků (ČSÚ).

STEM

CVVM

ČSÚ

9,4

13,1

-

-

7,3

8,2

8,0

10,0

-

12,5

7,1

12,0

-

11,0

7,0

11,6

-

13,0

7,0

Z hlediska výsledků měření volebních preferencí ČSSD se ukazuje, že výsledky CVVM jsou trvale vyšší oproti jiným odhadům volebních preferencí agentur STEM nebo KANTAR TNS až o 6 procentních bodů, tj. chyba bezmála 100 % relativních.  Výsledky STEM se blíží k volebnímu výsledku ČSSD z října 2017 do dvou procentních bodů, většinou kolísají v rozmezí jednoho procentního bodu, což je asi deset relativních procent.  Volební výsledek ČSSD od odhadů CVVM se opět liší bezmála o 6 procentních bodů, tj. opět téměř 100 % relativních.

Z výše uvedeného tedy plyne:

1.      Odhad volebních preferencí ČSSD je v případě CVVM trvale vyšší než odhady jiných agentur, a to až o 100 relativních procent. To je dlouhodobá systematická odchylka v měření CVVM a zřejmě by stálo za to analyzovat příčiny tohoto rozdílu.  Pominuli záměrné uvádění veřejnosti v omyl, musí za tím být skryta zřejmě nějaká významná odchylka ve výběru respondentů.

2.      Je pozoruhodné, že takto vysoká odchylka je typická právě a jenom pro ČSSD, u dalších stran jsou rozdíly zřetelně menší.

3.      Je velmi problematické na základě volebních modelů ať už jakékoliv agentury činit bombastické závěry o tom, že ve volebních preferencích pozorujeme nějaké změny. Například výsledky volebních preferencí agentury KANTAR TNS z května 2018 hodnotí novinky.cz tak, že ODS „odsává“ voliče hnutí ANO.  Ve světle chyby volebních modelů jsou každá taková prohlášení spíše jen zbožným přáním a mají s realitou voličské přízně zřejmě málo co společného.

Právě výsledky volebního modelu CVVM jsou některými členy ČSSD využívány k tomu, aby podpořily ochotu ČSSD vstoupit do koalice s hnutím ANO. Vidíte, dokázali jsme zastavit pád preferencí a jsme již na vzestupu. Podobně argumentují i lídři ODS – vidíte, nesmiřitelný odpor k hnutí ANO vede k posilování ODS!. Obávám se, že oba tyto „proudy“ spojuje jedno jediné – přeceňování výsledků volebních preferencí  - a mají posloužit vedoucím představitelům ČSSD a ODS k tomu, aby utvrzovali své spolustraníky o správnosti jimi nastoupené cesty.

Z hlediska spolehlivosti předpovědí volebních modelů s výsledky reálného hlasování u voleb by pak měla agentura CVVM zřejmě podrobit velmi důkladné analýze svou metodiku a zjistit, proč jí měřené preference ČSSD jsou o desítky relativních procent vyšší než u jiných agentur.  To se neobejde bez kritického zhodnocení zkoumání vzorku dotazovaných osob a metodiky jeho výběru. Zatím lze konstatovat jenom jediné – vůdci ČSSD by se neměli nechat ukolébávat volebními zisky podle modelu CVVM , neboť realita může být mnohem horší.

Autor: Jan Bartoň | úterý 12.6.2018 8:00 | karma článku: 31,14 | přečteno: 1390x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,80

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,90
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články