Zuckerberg v Evropském parlamentu

24. 05. 2018 9:29:45
Po Kongresu Spojených států navštívil šéf a majitel Facebooku i Evropský parlament. Přítomní poslanci EP mu vytýkali neupřímnost a odtažitost.

Záběry z jednání reprezentantů EP s Markem Zuckerbergem ukázaly staré „dobré“ tváře z Evropského parlamentu, které si pamatujeme například z migrační krize. Zuckerberg odpovídal na otázky ohledně zneužívání dat na Facebooku a zřejmě i pěkně „mlžil“. Zejména, když dostal otázku „na tělo“, a to zda Facebook zaplatí nějaké odškodné těm uživatelům Facebooku, jejichž data byla zneužita.

„Nelíbí se mi ten nový dystopický svět, který nám zde pan Zuckerberg servíruje,“ zlobil se třeba Guy Verhofstadt z Belgie poté, co bylo jasné, že k jeho otázkám se Zuckerberg nevyjádří. Předsedající Antonio Tajani ubezpečil přítomné poslance, že předá písemné odpověď Marka Zuckerberga dodatečně.

Verhofstadt je vůdcem Aliance liberálů a demokratů pro Evropu a bývalý premiér Belgie. Je to přesvědčený eurofederalista a proto jeho poznámka o tom, že se mu nelíbí „dystopický“ svět podle Marka Zuckerberga je přitažená za vlasy. Tento pojem dokonce neznají ani slovníky cizích slov, ke kterým jsem se obrátil. Z významu slova „topický – lokální, místní“ lze dedukovat, že Verhofstadt slovem „dystopický“ míní něco „nelokálního“, platného na celém světě. V tom případě ale jeho eurofederalismus, který je rovněž „dystopický“ a usiluje jednoduše řečeno o další potlačení národních států, mi s tím nejde dohromady.

Problém Facebooku a dalších sociálních sítí však spočívá mimo jiné i v tom, že jejich uživatelé jsou ochotni o sobě světu (dystopickému?) sdělit i detaily, které si normální člověk nechává pro sebe. Nedávno jsem četl o tom, že si jistá paní učitelka dala na svůj profil fotografii svého orálního sexu, a nyní čelí potížím v práci.

Právě snaha o upoutání pozornosti je jedním z fenoménů sociálních sítí a ohledy na to, že se to či to ve slušné společnosti nedělá, jdou stranou. Jakoby tím nejdůležitějším faktem bylo „prorazit“, popřípadě šokovat co nejvíce uživatelů. A posouvání hranic toho, co se může a co je už za hranou, pokračuje. V tom nám ale Mark Zuckerberg vůbec nepomůže, i když tvrdí, že jeho Facebook je na šílenství kolem GDPR připraven.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 24.5.2018 9:29 | karma článku: 15.81 | přečteno: 484x

Další články blogera

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.70 | Přečteno: 3311 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3130 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

Již nejméně dva lidé z Ukrajiny tvrdí, že již probíhá 3. světová válka. Naposledy se tak vyjádřila bývalá vicepremiérka Ukrajiny.

13.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.37 | Přečteno: 2146 | Diskuse

Další články z rubriky Olomouc

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

VIP
Počet článků 2642 Celková karma 31.65 Průměrná čtenost 2027

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...