Po Trumpovi i Macron neumí anglicky

Bylo jen otázkou času, kdy se média popasou na francouzském prezidentovi Emmanueli Macronovi. Nemohou mu přeci odpustit jeho přátelské vztahy s americkým prezidentem Donaldem Trumpem.

Francouzský prezident Emmanuel Macron už doma není miláčkem a stávkující železničáři ho jistě nemají rádi. Macronova domácí politika se kromě jeho snahy omezit vliv odborů (což se mu asi podařit nemůže) a zpřísnění podmínek pro získání azylu ve Francii nelíbí ani levicovým liberálům. Mimochodem, Macron tak částečně realizuje program jeho soupeřky ve volbách Merine Le Penové. Je si jistě vědom toho, že musí proti ilegální migraci vystupovat co nejrazantněji, neboť je to vážný problém, na kterém se může „lámat chleba“ v dalších volbách.

Nyní se Macron dostal do situace, v níž ho velmi ráda potrápí angloamerická média a od nich opisující média na celém světě.  Macron chtěl při své návštěvě Austrálie zalichotit ženě australského premiéra. Prohlásil o ní, že je „delicious“, což je výraz, kterým se obvykle hodnotí jídlo či pití, může však mít i význam „rozkošný“.

Angloamerická média si na Macronovi „smlsla“, protože v korektním světě je to neodpustitelný hřích, který ženu „ponižuje“. V angličtině se výraz delicious používá zejména v souvislosti s jídlem, ale může se použít například i v narážkách se sexuálním podtextem. Americká korektní média ostatně viní z neznalosti anglického jazyka i amerického prezidenta, který se zejména na twitteru vyjadřuje „nespisovně“.

Vida, vida, Macrona, byl u Trumpa na návštěvě a takhle se „spustil“. Čím více se americký prezident o svém francouzském protějšku vyjadřoval s respektem, o to méně respektu může Macron očekávat od angloamerických médií. A to je zřejmě jenom začátek.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 3.5.2018 8:00 | karma článku: 20,56 | přečteno: 739x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99