Trumpa je potřeba zastřelit nebo alespoň „odstřelit“ ?

Bývalý ředitel FBI James Comey napsal novou knihu, v níž tvrdě kritizuje prezidenta Donalda Trumpa. Zpochybňuje jeho morální integritu a vytahuje neověřené informace.

Donald Trump je velmi nenáviděným prezidentem v americkém liberálním alias levicovém tisku a své polínko (nebo spíše poleno?) k tomu přiložil i bývalý ředitel FBI James Comey. V interview před vydáním jeho knihy „Vyšší věrnost“ pak zpochybňuje schopnost Trumpa vykonávat prezidentský úřad. V podstatě jen opakuje tvrzení amerických médií před volbami, která takto o Trumpovi psala dlouhé týdny, a píši tak stále.

Za nejzajímavější úryvek z rozhovoru však nepovažuji obviňování Trumpa z toho, že na něj mají Rusové kompromitující materiály (údajně přihlíží močícím prostitutkám).  Na všechny dotazy tohoto typu odpovídal Comey že neví či že si není jist. Přesto tyto spekulace vypouští do éteru a Trumpa dehonestuje.  Nejzávažnější pasáž je dle mého názoru tato:

Comey hovořil také o rozhodnutí ještě před volbami oznámit, že tehdejší demokratická kandidátka Hillary Clintonová se používáním soukromého e-mailu pro pracovní účely v roli ministryně zahraničí nedopustila protiprávní činnosti. Po prohře Clintonové mnozí demokraté Comeyho kritizovali, že k její volební porážce přispěl. Také Clintonová uvedla, že ji to poškodilo. Comey své rozhodnutí bránil a tvrdil, že v té době učinil to nejlepší, co mohl. "Pohyboval jsem se ve světě, kde Hillary Clintonová porazí Donalda Trumpa. Jsem si jistý, že to byl jeden z faktorů (rozhodnutí)," dodal s tím, že nemohl před americkým lidem nic skrývat.

Toto tvrzení Comeyho je přiznáním jeho „nestrannosti“? On se údajně pohyboval ve světě, kde Clintonová porazí Trumpa? Jak toto může bývalý ředitel FBI, který má být nestranným šéfem policie USA, vůbec prohlásit?

Donald Trump obviňování od bývalého šéfa FBI nejen odmítá. Napadá, a zřejmě oprávněně, že ve své knize operuje s tajnými informacemi, ke kterým neměl žádné právo využívat je pro svou publicitu. Comey by podle něj měl skončit ve vězení. "Jak to, že zveřejnil tajné informace (vězení)? Proč lhal Kongresu (vězení)?" napsal na Twitteru o Comeym.

O tom, že se proti Trumpovi hodí všechna špína, svědčí i další knihy o „zákulisí“ Bílého domu či případy údajného sexu Trumpa s pornoherečkou či „tváří časopisu Playboy“.  To vše plní anglo-americké informační weby dnes a denně.  To nejnebezpečnější však spočívá v tom, že celá tak zvaná liberální či levicová Amerika dnes unisono viní Trumpa z tajné dohody s Ruskem a otravuje tak vnitroamerickou politiku. Trump, který už souhlasil se setkáním se severokorejským vůdcem Kimem, by se zcela jistě rád setkal i s ruským prezidentem, ale v atmosféře „honu na čarodějnice“, jak o tom Trump píše, se toto nesmírně důležité setkání stále odkládá na neurčito. Přitom by právě toto setkání mohlo významně snížit mezinárodní napětí a vést k dialogu mezi Ruskem a Západem.

Paradoxně je tak americká levice zásadním nepřítelem Ruska, zatímco britská levice lavíruje, jak ukázala reakce Jeremy Corbyna, vůdce Labour Party, na raketový útok na Sýrii. Na závěr jen drobná poznámka – opravdu si bývalý ředitel FBI myslí, že je tím správným soudcem nad morálními kvalitami prezidenta Trumpa?  

 

Autor: Jan Bartoň | pondělí 16.4.2018 15:05 | karma článku: 24,32 | přečteno: 638x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00