Robert Pelikán je pokrytecký oportunista

21. 02. 2018 13:06:54
Ministr spravedlnosti Robert Pelikán poskytl rozhovor Aktualne.cz v němž podporu od „fašistické strany“ odmítá, od komunistů mu nevadí a svého šéfa hájí. Takový krásný, i když výškou malý pokrytec.

Aktualne.cz není zrovna příliš nestranné médium, nicméně občas odhalí i něco, co ten, kterého zpovídá, myslí „dobře“ a vyzní to spatně. To se nyní podařilo na sto procent ministru spravedlnosti Robertu Pelikánovi. Ten prohlašuje, že SPD Tomio Okamury je „fašistická strana“ a že v případě, že by podpora vlády závisela na SPD, nechce být ministrem. Taky dobře, že ano.

Pelikán však není sám, komu „smrdí“ podpora od SPD. I ministr Dan Ťok nechce podporu od SPD, ministryně Karla Šlechtová taky (i když už hodně „ubrala na plynu). Nicméně, zůstaňme jen u Pelikána a podívejme se na jeho „zásadní“ odpovědi v rozhovoru pro Aktualne.cz.

Čítankový příklad pokrytectví je v odpovědi na následující otázku:

Není to protimluv? Na jednu stranu říkáte, že s SPD nebudete sedět ve vládě. Ale pak mluvíte o tom, že nevíte, zda by měl být předseda SPD Okamura odvolán z funkce místopředsedy sněmovny.

Ačkoli lidé jako pan Okamura se snaží vidět svět jako černobílý, on nemá jen dvě barvy. Pro mě je nepřijatelné být ve vládě, která se bude jakkoli opírat o SPD. Jednoduše proto, že by nás nepodporovali jen tak a něco by za to chtěli. A mohli by za to chtít cokoli i v průběhu volebního období a já se nechci dostat do pozice, kdy budu nějakým způsobem muset korigovat svoje názory nebo postupy podle toho, co chce fašistická strana. Je to pro mě nepřijatelné. Něco jiného je, jestli jsem, nebo nejsem ochoten strpět, i když mi to není příjemné, že mi tu a tam dává slovo ve sněmovně pan Okamura.

To není „protimluv“, to je jasné pokrytectví, které zasluhuje jenom jedno – správné pojmenování. Jestliže o SPD Pelikán tvrdí, že je „fašistická“ (mimochodem, Tomio Okamura pro Aktualne.cz uvedl, že na Pelikána podá kvůli jeho výrokům o SPD trestní oznámení), pak absolutně nechápu, jak mohl pro „prvního fašistu ve státě“ hlasovat do funkce místopředsedy poslanecké sněmovny.

Ještě je zapotřebí se vrátit k onomu „popírání holocaustu“, jak o tom mluví reportér Aktualne.cz a přizvukuje mu Pelikán. Zrovna teď policie oznámila, že se bude zabývat trestním oznámením na jednoho z poslanců SPD, který ve sněmovně údajně v opileckém stavu vykřikoval, že by „Cikány a židy poslal do plynu“. To je samozřejmě výrok, který musí být vyšetřen a v případě prokázání viny i potrestán, neříká však nic o tom, že by SPD popírala holocaust. Naopak, šikovný žalobce z tohoto výroku odvodí, že autor výroku naopak holocaust schvaluje. Pravdou tedy je, že alespoň jednomu poslanci SPD může být prokázáno schvalování genocidy. V takovém případě by Pelikán a nejen on, všichni ti, co hlasovali pro předsedu SPD, „přehlédli“ takovou „maličkost“ výměnou za potencionální podporu menšinovému kabinetu Andreje Babiše.

Ale Pelikán se zaplétá i do svého postoje k předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Nevadí mu, že případ Babišovy žaloby na neoprávněnost jeho vedení v seznamu spolupracovníků StB skončil na Slovensku zamítnutím a Babiš je tak stále veden v seznamech oprávněně.

"Počkám si v této věci na konečné rozhodnutí soudu. Nemáme ho, protože se teprve ukázalo, kdo má být technicky žalován v těchto sporech. Jsem někdo, kdo respektuje pravomocné rozhodnutí soudu. Je nezbytné ho brát za konečné i v případě, že by bylo chybné," říká Pelikán a dodává, že viděl mnoho chybných soudních rozhodnutí.

Velmi mne zaujalo právě tvrzení Pelikána, že viděl „mnoho chybných soudních rozhodnutí“. To je, podle mého soudu, téměř „poplašná zpráva“, která podrývá soudní systém snad ještě více než Babišovo tvrzení, že si lze v Česku objednat stíhání na politickou objednávku. Zatímco tvrzení o účelovém stíhání na politickou objednávku nemám důvod nevěřit (Babišova kauza není první ani poslední), pokud by soudní systém produkoval „mnoho chybných rozhodnutí“ a Pelikán s tím nic nedělal a nedělá (kromě kauzy soudkyně Králové, která jako „na potvoru“ nechtěla a nechce odsoudit Janu Nečasovou a Petra Nečase v kauze na politickou objednávku!), asi by Pelikán měl na ministerstvu jako ministr skončit. Asi to i tuší a dělá se zajímavým.

Autor: Jan Bartoň | středa 21.2.2018 13:06 | karma článku: 41.52 | přečteno: 4137x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.81 | Přečteno: 3388 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3137 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.71 | Přečteno: 144 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.08 | Přečteno: 194 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 602 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 527 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.53 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...