Jan Bartoň

Andrej Babiš zatím prohrál

14. 02. 2018 12:57:05
Andrej Babiš na Slovensku prohrál soud o jeho spolupráci s StB. Stalo se tak po rozhodnutí slovenského Ústavního soudu, který případ vrátil obecným soudům, které rozhodovaly před tím v jeho prospěch.

Rozhodnutí slovenského soudu je konečné, i když Andrej Babiš připravuje další soudní spor. Nejprve totiž Babišovi advokáti zažalovali Ústav paměti slovenského národa a ve prospěch Babiše svědčili dva bývalí členové StB. Ústavní soud pak rozhodl, že Ústav paměti není tím, kdo by měl být žalován, smetl rozhodnutí slovenských soudů ze stolu a vrátil ho k opětovnému projednání. Žaloba pak byla soudy odmítnuta a Andrej Babiš tak zatím zůstává spolupracovníkem StB.

V Událostech na ČT vystoupil svědek, který byl dotázán zpravodajem ČT na Slovensku s tím, že v případu jsou faktické rozpory. Uváděl, že řídící zpravodajský důstojník, pro kterého měl Babiš pracovat, uváděl schůzky s Babišem v časech, kdy byl Babiš prokazatelně mimo území Československa.

Nedomnívám se však, přes veškerou aktivitu standardních politických stran využít prohru Babiše u slovenských soudů, že to bude mít na českou politiku významnější vliv. Byly to právě dvě bývalé koaliční strany ANO, ČSSD a KDU-ČSL, kterým po volbách v roce 2013 vůbec nevadilo, že Babiš nemá čisté lustrační osvědčení. Nevadilo jim ani tehdejší stanovisko současného Babišova „strategického spojence“, prezidenta Miloše Zemana, který si jako podmínku jmenování Babiše do vlády dal schválení nového služebního zákona v prvním čtení poslaneckou sněmovnou. Pokud tedy někdo legitimizoval účast Babiše ve vládě i bez lustračního osvědčení, byli to právě dnešní největší křiklouni proti němu – lidovci. ČSSD má nyní před sjezdem a má tolik vnitřních problémů, že raději mlčí.

Je tedy naprosto nezpochybnitelným faktem, že právě bývalé koaliční strany moc dobře věděly, s kým mají tu čest, a vzaly Babiše do vlády. Možná kalkulovaly s tím, že Babiš nevydrží s dechem a jeho hnutí vyšumí do ztracena. Zatraceně se v tomto ale zmýlily a naopak velké vyšumění nastalo na jejich straně. Velmi trefně se Marek Bartoš ve svém blogu zabývá otázkou, až padne Andrej Babiš. Velmi přesně analyzuje současně politickou situaci s tím, že ve „standardních“ stranách není široko daleko nikdo, kdy by mohl Babiše v pozici premiéra nahradit a tvrdí, že by jeho nástupcem mohl být Tomio Okamura, politický obchodník se strachem. To skutečně není až tak úplně zcestná myšlenka, protože při pozorování vedoucích špiček ostatních politických stran vidíme bohužel jen stereotypní kritiku a nápady, které jsou snad ještě horší než ten nejhorší možný program současného kabinetu v demisi – Piráti a jejich nápad na odvolatelnost prezidenta. Takže abychom se po odchodu Babiše z politiky zase "nedivili".

Autor: Jan Bartoň | karma: 25.20 | přečteno: 953 ×
Poslední články autora