Rusové bojují na Asadově straně i v pozemních akcích

 Jak informuje server msn.com , nedávné nálety na podporu jednotek bojujících v protiasadovské koalici vedené USA zabily i mnoho ruských vojáků, bojujících na straně Asada.

Maxim Buga, vedoucí skupiny Cossack v ruské enklávě Kaliningrad, řekl agentuře Reuters, že místně příslušný Vladimir Loginov byl mezi desítkami ruských bojovníků, kteří byli zabiti koalicí vedenou Spojenými státy v úterý 7. února blízko východosyrského města Khusham, v provincii Deir Ezzor. Podle mluvčího krajně levicové strany Jiné Rusko Alexandra Averina je mezi zabitými i Kirill Ananiev. Tak zvaný Konfliktní průzkumný tým, v Moskvě působící průzkumné centrum, uvedl na svých stránkách i jména dalších ruských obětí.

Tyto zprávy tak potvrzují, že se ruští vojáci aktivně zapojují do válečného konfliktu na straně armády vládnoucího režimu. Protože ruská vláda oficiálně trvá na tom, že ruské jednotky se přímo neúčastní pozemních akcí vyjma leteckých úderů proti teroristům, jde zřejmě opět o „dobrovolníky“, kteří už své služby Rusku projevili i jinde, nejvíce na Ukrajině na Krymu a Donbasu. Podle „nejmenovaného“ zdroje Spojených států mohl počet obětí na straně proasadovských sil být větší než sto.

Po zahájení přímé vojenské intervence turecké armády proti Kurdům na severovýchodě Sýrie pokračují „konzultace mezi Ruskem, Tureckem a Íránem“ o probíhajících střetech v Sýrii. Do konfliktu v Sýrii zasáhl razantně i Izrael, který v odvetu za íránské provokace bombardoval proasadovské jednotky v Sýrii.  Zdá se, že zejména íránské politické špičky chtějí válku v Sýrii proměnit na konflikt nejen se sunnitskou části arabského světa na čele se Saudskou Arábií, ale i na boj s Izraelem. Právě íránské aktivity jsou v pozadí sbližování postojů Saudů a Izraele. Byla to údajně právě Saudská Arábie, která palestinskému vůdci Mahmúdu Abbásovi sdělila, že žádné finance na další palestinskou intifádu proti Izraeli neposkytne.

Konflikt v Sýrii tak má všechny parametry lokálního konfliktu, v němž jsou zapojení aktivně jak Rusko, tak Spojené státy. Rusko ztratilo nedávno při náletech jeden bombardér i pilota. Selhávají i „mírové rozhovory“ pod patronací Ruska, kterých se odmítá účastnit protiasadovská opozice. Rusko tak zažívá podobné neúspěchy jako USA, když administrativa Baracka Obamy organizovala podobné „mírové“ rozhovory ve Vídni nebo Švýcarsku. Vojenské řešení se tak zdá být opět „jedinou“ cestou, nicméně po zničení jednotek Islámského státu nebudou Spojené státy nečinně přihlížet postupu Asada na území „rebelů“ a válka opět nabude boje o lokální pozice, které mohou trvat měsíce i roky. Sýrie je tak „odsouzena“ k dalšímu utrpení civilistů na pozadí soupeření Ruska, Íránu a USA.

Autor: Jan Bartoň | úterý 13.2.2018 13:19 | karma článku: 18,12 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99