Má kardinál Duka na kahánku?

Podle některých katolických kněží i laiků by neměl papež František prodloužit mandát stávajícímu arcibiskupovi Dominiku Dukovi. Viní ho i z podpory Miloše Zemana.

Kardinál Dominik Duka dosáhne v blízké době požehaného věku 75 let. To je věk, kdy musejí podle pravidel v katolické církvi biskupové odejít ze své pozice, popřípadě mohou požádat papeže o to, aby jim prodloužil mandát.  

Skupina českých katolíků napsala dopis papeži Františkovi, ve kterém ho vyzývají, aby neprodlužoval mandát současnému pražskému arcibiskupovi kardinálu Dominiku Dukovi. Ten koncem dubna oslaví 75. narozeniny, a dosáhne tak věku, kdy musejí podat demisi všichni katoličtí biskupové. Papež mu ovšem může prodloužit mandát, což si ale někteří věřící nepřejí, řekl v pondělí jeden ze signatářů dopisu papeži Jan Bierhanzl. Důvody k tomuto kroku „skupiny českých katolíků“ jsou údajně „různé“. Podle signatáře dopisu bude otevřený dopis uveřejněn na popeleční středu. Sám Duka obsah dopisu nezná.

Celá zpráva o počinu oné skupiny má i dvě docela zajímavé shody okolností. Někteří věřící totiž vytýkají kardinálu Dukovi, že sloužil mši za českého prezidenta (Miloše Zemana) a odmítají tak zapojení katolické církve do české politiky. Úsměvné na této věci je fakt, že se mluvčí pražského arcibiskupství jmenuje Stanislav Zeman. Že by „skupině“ vadil i tento Zeman?

Druhá, mnohem signifikantnější, je však jiná záležitost. Podle Bierhanzla není ani tak důležité, kdo by mohl být Dukovým nástupcem, jako to, aby jeho funkci převzal někdo jiný.   To je opět „kouzlo nechtěného“ spojené se stávajícím a znovu zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Spousta odpůrců Zemana totiž před volbou deklarovala, že je úplně jedno, kdo bude zvolen prezidentem, hlavně aby to nebyl Zeman. Opět tedy ta samá „volební logika“ - nechceme Duku a je nám jedno, kdo bude jeho nástupcem, hlavně když Duka opustí svůj úřad arcibiskupa.

To je evidentní inspirace nedávnou prezidentskou volbou a nemohu nic jiného než konstatovat, že se jedná o podobu „čistě náhodnou“. Nechce se mi věřit, že by dopis proti Dukovi organizovala ta část (skupina) katolické církve, která je aktuálně silně zaměřena proti znovu zvolenému prezidentovi. Musím však připustit, že téměř totožný styl argumentace proti kardinálu Dukovi a proti Miloše Zemanovi vzbuzuje otázky, zda v obou případech nefouká vítr ze stejné strany.

Kardinál Duka, pokud odejde z arcibiskupského úřadu, si v éře bolševické totality užil své. Považuji názor „skupiny“, že není důležité, kdo po něm nastoupí jako to, aby již nepokračoval, za nehoráznost. Katolická církev, která působí v zemi, kde se k víře hlásí necelá třetina obyvatel, si nezaslouží „kohokoliv“.  A navíc si myslím, že si Česko nezaslouží ani v presidentské funkci „kohokoliv“.  Možná i proto doufám, že papež nedá na dopisy a posoudí celou situaci objektivně.

Autor: Jan Bartoň | úterý 13.2.2018 8:01 | karma článku: 42,90 | přečteno: 3903x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99