Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Aktuálně.cz - katastrofismus kam se jen podíváte

Server Aktuálně obsahuje dva základní přístupy k politické situaci v Česku a ve světě. Donald Trump je  darebákem ve světě a Miloš Zeman je darebákem v Česku. Specialistou na Trumpa je Daniel Anýž, na Miloše Zemana Martin Fendrych.

 Pokud je dnešní mediální svět rozdělen tak, jak se v současnosti v plné nahotě ukazuje ve Spojených státech, je diskuse či jen pokus o diskusi v médiích jasně profilovaných buď pro nebo proti Donaldu Trumpovi (USA) a pro nebo proti Zemanovi v Česku prakticky nemožná. Platí přitom, že čím militantnější názory dané médium prezentuje, tím méně možná nějaká smysluplná diskuse na jeho stránkách je.

V Česku dnes máme v podstatě také dvoukolejná média, která existují vedle sebe, a přesto popisují zejména ve svých komentářích realitu jakoby „z jiného světa“. Nelze si nevšimnout, že v našich „malých poměrech“ máme zaručenou svobodu slova, média se však již natolik „vyprofilovala“, že přímo v daném médiu je výměnu názorů  jen velmi naivní očekávat.

Nemohl jsem si nevšimnout, že od loňského června poté, co praskla kauza odposlechů Andreje Babiše s novinářem Mladé fronty Dnes, se server iDnes.cz stal na české poměry zřejmě „nejliberálnějším“ médiem, které se nevyhýbá psát komentáře i „proti“ bývalému majiteli a současnému předsedovi vlády. Možná lze tuto praxi považovat za „účelovou“ v tom smyslu, aby se „vlk nažral a koza zůstala celá“, nicméně jistá snaha o objektivní popis reality v tom je a to hodnotím pozitivně.

Andrej Babiš nevynechá jedinou příležitost, aby naopak deníky Hospodářské noviny a server iHned.cz neoznačil jako „Bakalovy noviny“. Server Aktuálně.cz patří svým zaměřením také tomuto typu. Komentáře zejména právě na aktualne.cz , občas i na iHned.cz, si však na žádnou takovou objektivitu dokonce ani nehrají. Komentáře Martina Fendrycha ať o Babišovi nebo Zemanovi, jsou psány v duchu „bušení do vrat“. Spojenectvím ANO, SPD a KSČM pod patronátem Miloše Zemana skončíme v Putinově náruči. Fendrych se navíc neobtěžuje nuancemi toho, čeho se chytají jiní komentátoři. Když Babiš prohlásí, že on koalici s SPD nechce a nebude potřebovat ani jeho toleranci, nevšímá si toho a vede dál svou o tom, že politická situace směřuje ke katastrofě a s demokracií a svobodou je už vlastně amen.

To Daniel Anýž, který popisuje „katastrofickou situaci“ v USA, má přeci jenom více zdrojů na výběr. Jeho komentáře bývají doprovázeny fotografiemi Donalda Trumpa, které k němu vůbec nejsou „laskavé“. Mají u čtenáře vzbudit negativní obraz o Trumpovi a podpořit tak vyznění Anýžových komentářů, a sice že Trump je zloduch, který podrývá instituce (nyní zejména FBI a ministerstvo spravedlnosti). Anýž sice cituje i z médií „protrumpovských“, ale jenom proto, aby je v dalším pomocí citací protitrumpovckých médií (a těch je v USA na federální bázi naprostá většina) ukázal jako naprosté pitomosti. A naprosto pomíjí jeden základní fakt - tak zvaná „ruská stopa“, kolem níž nyní Demokraté krouží a útočí na Trumpa, byla zcela promyšleně a naprosto záměrně vnesena do americké politiky končícím prezidentem Barackem Obamou. Bylo přeci nutné vysvětlit voličům Hillary Clintonové, proč všechny předvolební průzkumy, které jí jednoznačně favorizovaly, nevyšly a do Bílého domu se nastěhoval Trump. To, co se kolem „ruského vměšování“ a „tajných dohod“ Trumpa s Ruskem v USA děje ukazuje, že pokud média ztratí moc nad výsledkem své mnohaleté propagandy, odnese to právě americká demokracie.

Aktuálně.cz je podobně jako protitrumpovská média konfrontováno s tím, že volby do poslanecké sněmovny i prezidentské volby nedopadly tak, jak si přálo. Voliči jsou proto obviňováni z toho, že jsou to „blbci“ a i u nás zejména Fendrych tvrdí, že proruské weby volby silně ovlivnily. A jsme náhle na začátku příběhu. Byl to Jiří Drahoš, který požádal dosluhujícího premiéra Bohuslava Sobotku o setkání, aby ho „upozornil“ na vliv ruských webů. Chtěl se pak dokonce sejít i s „novým“ premiérem, ale to jak víme, nedopadlo.

Opravdu si Martin Fendrych myslí, že doporučení Babiše, Okamury ,Filipa, aby voliči ANO, SPD a KSČM podpořili Miloše Zemana, bylo méně rozhodující než proruské weby?  Nebo jednoduše doporučení ODS, KDU-ČSL , Pirátů, STAN a TOP 09 proti Zemanovi nebylo tak účinné, aby převážilo?

Zdá se mi, že právě militantní komentátoři zaujatí zejména sami sebou a utvrzující se stále znovu a znovu ve svých názorech, nakonec sejdou z cesty naslouchání realitě politického života a straší katastrofickými důsledky, když volby nedopadnou tak, jak si přáli. Místo aby zkoumali i svou vlastní propagandu, zda je uvěřitelná, viní hackery z Ruska, Číny . My to přeci děláme výborně a "oni" - Putin, Čína, atd... nám to kazí.  To však jistě není cesta k tomu, aby názory Fendrycha či Anýže zajímaly někoho jiného než přesvědčené čtenáře. A , mimochodem, ihned.cz diskusi pod články nepovoluje a Aktuálně.cz sice má pod některými články diskusi, ale hodně jich je také bez diskuse. Závěr nechť si každý udělá sám.

Autor: Jan Bartoň | pátek 9.2.2018 8:00 | karma článku: 39,25 | přečteno: 1404x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 31,66 | Přečteno: 703x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,35 | Přečteno: 2722x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,80 | Přečteno: 1013x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,11 | Přečteno: 2167x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 2653
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2020x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články