Prezidentské volby - nic není rozhodnuto

Před druhým kolem prezidentské volby je jasné jen jedno - nic není rozhodnuto. Vyhrát může jen jeden a tentokrát se musí Miloš Zeman o výsledek obávat.

První kolo prezidentských voleb dopadlo podle předvolebních průzkumů. S poměrně velkým náskokem zvítězil Miloš Zeman a na druhém postupovém místě skončil Jiří Drahoš. Z dalších výsledků pak plyne, že kandidáti na dalších místech - Pavel Fischer, Michal Horáček a Marek Hilšer - získali dohromady téměř 30% hlasů. Pokud by tedy jejich voliči vyslechli doporučení svých kandidátů a podpořili ve druhém kolem Jiřího Drahoše, ten by mohl volby vyhrát možná až s 56% hlasů.

Velmi zajímavý je i postoj Mirka Topolánka, který nastoupil do volebního klání nejpozději ze všech kandidátů, a získal necelých 5% hlasů. Topolánek doporučil svým voličům, aby ve druhém kole hlasovali pro Jiřího Drahoše. Pokud by i voliči Topolánka vyslyšeli hlas svého kandidáta, počet hlasů pro Drahoše by mohl dosáhnout až 60%.

Rozhodovat tak bude „negativní volba“, něco, co se naplno projevilo při prezidentských volbách ve Francii. Média vytvořila takovou atmosféru, že volba Marine Le Penové „není možná“ a Francouzi zvolili s více než 60% novým francouzským prezidentem Emmanuela Macrona. A právě v tomto směru se musí Miloš Zeman pokusit téměř o zázrak. V duelech s Jiřím Drahošem musí „vypadat“. Myslím to tak, že nejde jen o to, co bude říkat, ale jak obecně bude reagovat. Jiří Drahoš je sice jen o 5 let mladší, netrpí však tak jako Zeman neuropatií dolních končetin, a působí mladistvě. Zemanův výraz je horší a i když politikou žije, věk se na něm podepsal.

Z hlediska výsledků prvního kola je jistě nepřekvapivé, že hodně k 50 % nebo i přes získal Zeman v pohraničních okresech (Most, Děčín), ale i na jižní Moravě. Drahoš pak vyhrál výrazně v Praze a okolí. Z hlediska postoje politických stran může Miloš Zeman spoléhat na voliče komunistů, SPD a i většinu voličů ANO. Ostatní strany, jako ODS, TOP 09, lidovci vyjádřily podporu Drahošovi a ČSSD ústy svého současného předsedy Milana Chovance nedala svým voličům žádné doporučení, Chovanec sám podpořil Miloše Zemana a jinak se vyjadřoval po oznámení výsledků prvního kola spíše vyhýbavě.

Druhé kolo bezesporu ovlivní další průběh jednání o důvěře vládě. Domnívám se, že právě to bude stěžejní otázka, na které se bude lámat voličská přízeň. Prvním signálem bude jednání mandátového a imunitního výboru a jeho doporučení sněmovně, zda vydat či nevydat Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Jsem mimořádně zvědav na vystoupení Jiřího Komárka a na komentáře k tomuto vystoupení. Ještě s větším zájmem pak sleduji, zda bude Komárek zbaven mlčenlivosti. Právě v této kauze může Drahoš velmi ztratit. Může zaujmout „tvrdý postoj“ a tím vynulovat přízeň voličů ANO, SPD a KSČM nebo naopak lavírovat a přijít o podporu voličů pravicové opozice. To je bezesporu téma, které budou spolupracovníci Drahoše muset velmi dobře komunikovat. Právě v této otázce má Zeman největší šance získat chybějících 12% hlasů.

Pokud Zeman vyhraje, bude to tentokrát velmi těsné. Navíc, i jen během čtrnácti dnů může dojít k naprosto nečekaným událostem, které vychýlí současné misky vah na tu či onu stranu. Je i velkou otázkou do diskuze, jestli avizovaná „slušnost“ a „důstojnost“ jsou ty vlastnosti, které by prezident měl mít. Zachovat dekorum, to jistě. Ale být slušným a důstojným bez vlivu a politického rozhledu? To zřejmě také není „pravé ořechové“.

Autor: Jan Bartoň | sobota 13.1.2018 18:11 | karma článku: 27,87 | přečteno: 1197x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,80

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,89
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články