Jan Bartoň

Trump a impeachment – média přitvrzují

5. 12. 2017 9:49:33
Anglo-americká protitrumpovská média přitvrzují ve své kampani proti americkému prezidentovi a opět tvrdě útočí na Trumpa a spekulují o „lhaní FBI“. Tím odvádějí pozornost od schválení největšího snížení daní od Ronalda Reagana.

Prezident Donald Trump a jeho Republikánská strana se tentokrát postaral o největší snížení daní od éry prezidenta Ronalda Reagana. Republikáni v Senátu tentokrát všichni hlasovali pro novou daňovou reformu a Trumpova administrativa si může připsat skutečně první velký úspěch. Demokraté oponují, že je to „nejhorší daňový zákon za celou historii USA“. Nicméně, to je jistě věc názoru.

Aby média zakryla úspěch Republikánů v Kongresu, útočí cíleně na prezidenta Trumpa v záležitosti „ovlivňování voleb“ Ruskem. Je to sice již obehraná písnička, ale když se média snaží, vždycky se něco najde. Záminku médiím poskytl „obrat ve vyšetřování“ Trumpova poradce pro národní bezpečnost Michaela Flynna. Trump ve svém tweetu napsal, že Flynna propustil kvůli tomu, že lhal viceprezidentovi Mike Pencovi. V jeho tweetu se objevilo spojení „ že lhal viceprezidentovi a FBI“, načež snaživá americká média začala okamžitě spekulovat na téma, že Trump „věděl“ o tom, že Flynn lhal FBI a měl se tak dopustit zločinu zatajování informace. Za to nemůže být žádný jiný trest než proces impeachmentu, tj. zahájení procesu odvolání amerického prezidenta.

Nedávno jsem měl možnost mluvit s mladým mužem, který pobýval několik měsíců na amerických universitách na východě i západě USA. Podle jeho názoru je americká společnost tak, jak jí mohl při svém téměř ročním pobytu poznat, totálně rozdělená. Na univerzitách je Trump systematicky dehonestován. To samé probíhá na americké „umělecké frontě“. Každý „slušný“ umělec si musí do Trumpa kopnout. Situace je tak v mnohém podobná Reaganově éře, jak o ní referovalo někdejší Rudé právo s odkazem na odpor „mírové veřejnosti Spojených států vůči Reaganově politice“.

Během prezidentství Baracka Obamy existovala „konspirativní teorie“, která se v malé části médií udržovala a podle níž byl Obama prezidentem neoprávněně, protože neměl právoplatné občanství, tj. nebyl de facto Američan. Čas od času jsme se o tom mohli dovědět i u nás, viz seriál Oty Ulče na Neviditelném psu. Americká hlavní média, která dnes prezidenta Trumpa nemilosrdně pomlouvají, tehdy všechny pochybnosti kolem pravosti rodného listu odbývala jako „fake news“. Ta samá média dnes přinášejí „pravdivé informace“ o Trumpovi, za které se potom musejí omluvit (viz zpráva ABC News o tom, že to byl přímo Trump, který nařídil Michaelu Flynnovi setkat se s velvyslancem Ruska ve Washingtonu). U nás to převzaly lidovky.cz , které potom uveřejnily i opravu s tím, že ABC News autora mylné zprávy „suspendovala“.

Bez velkého zájmu anglo-amerických médií pak prošla zpráva i o tom, že Nejvyšší soud Spojených států umožnil Trumpově administrativě plně uplatňovat protiimigrační dekret. O tom nás Martin Řezníček z ČT ještě „nestačil“ informovat. Je zřejmé, že protitrumpovská média zvolení Trumpa americkým prezidentem vůbec „nevydýchala“ a vytvářejí svou propagandou dojem, že je Donald Trump jen „okamžik před impeachmentem“.

Autor: Jan Bartoň | karma: 31.14 | přečteno: 680 ×
Poslední články autora