Miloš Zeman nevypadá dobře

Sledoval jsem pár záběrů ze sídla Rady Evropy, kde český prezident Miloš Zeman přednesl svůj projev. Televizní záběry ukázaly, že Zeman má obrovské potíže s rovnováhou a velmi špatně chodí.

Již několik měsíců jsem neviděl delší televizní záběr na českého prezidenta. Na ČT jsem viděl záběry z jeho projevu před Radou Evropy, setkání nejvyšších představitelů evropských zemí nejen z EU, ale i mimo EU. Miloš Zeman při projevu seděl v křesle, záběry, které ukazovaly jeho chůzi, byly pro mne velmi šokující. Zeman se pravou rukou snažil přidržovat jakési stěny, kolem níž šel, a další záběry jasně ukázaly, že má český prezident skutečně obrovské potíže se pohybovat. Tento člověk, který pravděpodobně při chůzi velmi trpí, má být vskutku zvolen na dalších pět let českým prezidentem?

Zeman upoutal pozornost zejména tím, že ruskou anexi Krymu prohlásil za hotovou věc a že by Ukrajina měla za tuto anexi požadovat dodávky plynu nebo ropy z Ruska (zadarmo?). Velice tím rozčílil přítomné ukrajinské politiky a s napětím se očekává projev ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který na Zemanovu řeč jistě reagovat bude.

Český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek v ČT tvrdil, že Zemanovy názory nejsou pozicí České republiky. Jak je tedy možné, aby Zeman tyto názory prezentoval, když má podle Ústavy reprezentovat stát, tj. Česko, navenek. Znamená to, že Zaorálek a Zeman a jeho okolí spolu zahraničně politické otázky nekonzultují. Pokud konzultují a Zeman si stejně nakonec vede svou, není to eufemisticky řečeno „podivné“.

Osobně považuji prezidentskou volbu v Česku za natolik vypjatou, že v případě toho, že Zeman nakonec skutečně bude kandidovat, se obrovské množství lidí bude orientovat ani ne tak podle toho, kdo bude Zemanovým soupeřem ve druhém kole a jaký má program, ale podle toho, co reálný pohled na dosluhující hlavu státu nabízí. Zvolíme tak raději kohokoliv jiného než Zemana? Přitom by stačilo, kdyby prezident Zeman včas oznámil, že se o další funkční období z důvodu rychle se zhoršujícího zdravotního stavu nebude ucházet. Pak bychom snad i mohli z ostatních kandidátů vybrat toho nejlepšího.

Autor: Jan Bartoň | středa 11.10.2017 8:04 | karma článku: 29,28 | přečteno: 1792x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,00