Exploze španělské demokracie nebo začátek občanské války?

2. 10. 2017 8:01:42
Španělská vláda poslala do ulic Barcelony policii, která demonstranty za nezávislost bila a použila i gumové projektily. Referendum o nezávislosti tak spíše připomínalo občanskou válku.

Referenda o nezávislosti v posledních letech jsou vždycky předmětem tvrdého politického zápasu a využití mocenských nástrojů. Referendum o nezávislosti Krymu tak proběhlo nejen bez souhlasu ukrajinské vlády, ale po okupaci Krymu ruskými jednotkami. Svět kromě Ruska a několika států výsledky referenda neuznal a přičlenění Krymu k Rusku je podle mezinárodních měřítek neplatné. Rusko se ale na názor mezinárodního společenství neohlíží a považuje Krym za odvěkou součást ruské říše.

Referendum o nezávislosti proběhlo ve Skotsku, v chudé části Velké Británie, a proběhlo podle všech mezinárodních norem se souhlasem britské vlády. Příznivci nezávislosti Skotska utrpěli porážku, ale přesto se Skotská národní strana pokusila oživit referendum o nezávislosti po hlasování o členství Británie v EU, kde se právě Skotsko vyslovilo většinově pro setrvání, zatímco Anglie proti. Skotští nacionalisté však od záměru dalšího referenda zatím ustoupili. Drží však britskou vládu neustále v šachu, což využívá EU při jednáních o vystoupení Británie.

Referendum proběhlo před několika dny i na území iráckého Kurdistánu. Kurdové jsou přitom národem s několika desítkami milionů osob, který je rozdělen mezi Írán, Irák, Turecko a Sýrii a při velmocenském dělení tohoto území se na Kurdy jaksi „zapomnělo“. Nyní i právě díky Kurdům v Iráku i Sýrii se podařilo vojensky porazit Islámský stát a iráčtí Kurdové se domnívají, že nastala příznivá chvíle pro vyhlášení samostatnosti.

Katalánsko usiluje o nezávislost na španělské ústřední vládě řadu let. O referendu se již hovořilo na jaře a v létě, nicméně teroristický útok v Barceloně v srpnu přiměl katalánskou vládu k odkladu. Odklad však vydržel jen pár týdnů a ani ne měsíc a půl po teroristickém útoku se katalánská vláda rozhodla uspořádat nové referendum o odtržení. Vláda v Madridu i na základě rozhodnutí Ústavního soudu Španělska považovala a považuje referendum na neústavní a v případě jeho konání hrozila policejním zásahem. Katalánská vláda se ale odmítla podřídit a referendum zorganizovala.

Policejní manévry s konáním referenda spojené, bití demonstrantů podporujících nezávislost Katalánska na Madridu a i použití gumových projektilů však spíše než o potlačení odporu svědčí o eskalaci konfliktu blízké občanské neposlušnosti či válce. Zatímco madridská vláda zdůrazňuje, že se referendum uskutečnilo nezákonně či dokonce protiústavně, katalánská vláda chce demonstraci policejní síly využít a získat si sympatie přímo v orgánech EU.

Bude tedy zajímavé pozorovat, zda EU a Západ obecně bude podporovat právo Katalánců na sebeurčení až do odtržení od Španělska, nebo bude jako v případě Kurdů apelovat, aby byla zachována celistvost Iráku. Snahy o odtržení Skotska od Británie, Katalánska od Španělska či léta trvající spory Valonů a Vlámů v Belgii ukazují, že národní či národnostní princip hraje v evropské politice velkou roli. V současnosti snad v každé evropské zemi usilují některé strany o odtržení svého státu od EU. Pokud by snad Evropský parlament cítil potřebu podpořit Katalánce, pak tak zřejmě učiní hlasy stran, které usilují o rozvolnění či rozpad EU. Hlavní evropské politické síly, středopravicové a sociálně demokratické strany budou zřejmě vyzývat k „rozvaze a odpovědnosti“. Španělsko už navíc jednu občanskou válku zažilo před II. světovou válkou a generálovi Frankovi pomohlo tehdy k vítězství nacistické Německo.

Obávám se, že příkop mezi katalánskými nacionalisty a ústřední vládou je už natolik hluboký, že ho žádná ani dobře míněná rada z EU nezasype. Zdá se naopak, že problémy demokracie západních států EU a východních států EU jsou obdobné a každý stát EU by si měl především zamést před vlastním prahem dřív, než začne poučovat ostatní.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 2.10.2017 8:01 | karma článku: 36.59 | přečteno: 2756x

Další články blogera

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Jan Bartoň

České silnice a dálnice – jde o život

Nedávno jsem musel absolvovat několik cest přes celou republiku a potvrdil jsem si, že jízda po českých silnicích i dálnicích chce nejen pevné nervy, ale i hodně štěstí.

26.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 36.77 | Přečteno: 3370 | Diskuse

Jan Bartoň

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 37.81 | Přečteno: 3134 | Diskuse

Jan Bartoň

Macron: Preferuji strategickou nejednoznačnost

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes hovoří zcela odlišně než po začátku ruské agrese proti Ukrajině. Nejprve se snažil s Ruskem komunikovat, nyní je včele politiků, kteří by chtěli poslat vojáky na Ukrajinu.

19.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 23.10 | Přečteno: 461 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 19.96 | Přečteno: 317 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
VIP
Počet článků 2643 Celková karma 31.14 Průměrná čtenost 2026

Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články

více

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...