Jan Bartoň

Putin straší svět

1. 09. 2017 13:30:40
Vladimir Putin vydal před setkáním států skupiny BRICKS článek, který „ladí“ s jednáním této skupiny. Varuje, že je svět na pokraji rozsáhlého válečného konfliktu kvůli situaci v Severní Koreji.

Rusko je přesvědčeno, že politika vyvíjení tlaku na Pchjongjang je chybná a neúčinná,“ sdělil Putin světu před zahájením summitu BRICKS v čínském Sia-menu. BRICKS je hospodářské uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky. Svět nyní podle Putina „balancuje na hraně rozsáhlého válečného konfliktu“. „Problémy regionu by měly být vyřešeny prostřednictvím přímého dialogu všech zúčastněných stran, a to bez kladení předběžných podmínek. Provokace, tlak, militarismus a urážlivá rétorika vedou do slepé ulice,“ varoval dále Putin.

Návrhy Putina jsou z kategorie výborných „hraběcích rad“. Sleduji situaci kolem vojenského programu Kimova režimu a jeho pohrdání všemi rezolucemi Rady bezpečnosti OSN. Nová jihokorejská vláda před nedávnem dokonce nabídla Kimovi přímá jednání, která však Kim odmítl. Místo toho se testy severokorejských raket stávají „rutinní“ záležitostí.

Pro Putinovu politiku je navíc typické i to, že zamlčuje podporu Kimova režimu ze strany Číny. Typická je rovněž větička o tom, že by „problémy regionu měly být vyřešeny prostřednictvím přímého dialogu všech zúčastněných stran“. Jde například o to, kdo je podle Putina „zúčastněná strana“. Pokud Kimův režim disponuje zbraněmi s doletem několik tisíc kilometrů, které mohou nést jadernou nálož, je zúčastněnou stranou de facto celý svět. Tato jednání, a to na půdě RB OSN již probíhají desítky let a situace nyní dospěla do stadia, kdy severní Korea vyhrožuje použitím atomových zbraní proti stálému členu RB OSN.

Putinův článek je tak především propagandou ruské politiky, na kterou budou pozitivně reagovat zejména některé západní „neziskové“ organizace a odpůrci USA, zvláště pak amerického prezidenta Donalda Trumpa.

To, že je svět „na pokraji rozsáhlého válečného konfliktu“ platí více méně stále. Není to ale vina jenom diktátorského režimu severní Koreje. Zanedlouho si připomeneme již 16. výročí napadení území USA teroristy v unesených letadlech dne 11. září 2001. O život tehdy přišlo bezmála tři tisíce lidí jednak pracujících ve věžích Světového obchodního centra a jednak v unesených letadlech. Islámský terorismus za posledních patnáct let je prokazatelně na vzestupu. Nejde jen o tak zvaný Islámský stát, ale o další státy islámského světa, které svou vnitřní i zahraniční politiku plně podřídily islámského právu.

I Rusko se přiživilo na neúspěšné zahraniční politice Trumpova předchůdce Baracka Obamy, který se usmiřoval s nepřáteli USA a opustil své tradiční spojence, jako Izrael. Využilo slabosti Obamova režimu a bez skrupulí obsadilo nejen „staré ruské území Krym“, ale pokračuje ve válce proti Ukrajině na území „odtrženém“ od Ukrajiny. Samo Rusko se tak aktivně podílí na stavu, o němž Putin hovoří jako o „pokraji rozsáhlého válečného konfliktu“.

Problém Kimova režimu je přitom zcela v rukách čínské vlády a komunistické strany. Stačil by jen pokyn z Pekingu, kdyby o to čínský komunistický režim stál. Číně ale současný stav nesmírně vyhovuje, protože Kim dělá za Peking „špinavou práci“.

Autor: Jan Bartoň | karma: 21.19 | přečteno: 893 ×
Poslední články autora