Babišova kauza v titulcích novin

Andrej Babiš podle nahrávek hovoří o „kleknutí na firmu FAU“.  Je zajímavé si o této kauze přečíst v českém tisku. Hospodářské noviny a Lidové noviny to pojaly docela rozdílně.

Server ihned.cz

pojal poslední zveřejněné odposlechy Andreje Babiše jako jasný důkaz zneužívání daňové správy proti konkurenci Agrofertu. Pod titulkem „Zlikvidovaná firma, která překážela Agrofertu, pomáhala státu získat naftu z Německa. Zachránila mu majetek za více než miliardu korun“ se v článku tvrdí toto:

Soud dal za pravdu firmě (FAU)

S odstupem dvou a půl let po celnících, v září 2016, udeřila na FAU finanční správa, aby od firmy vymohla s pomocí zajišťovacích příkazů údajné dluhy. S jejich pomocí obstavila účty a zabavila majetek. Po tomto zásahu skončila firma v insolvenci, od loňského prosince je v konkurzu. "Od začátku tvrdím, že zásah ze strany státu byl nezákonný a neodůvodněný," říká právní zástupce FAU Šrámek.

Odmítá tak rozhodnutí finančního úřadu pro Jihomoravský kraj, který chtěl po firmě jako ručiteli 200 milionů korun, což měl být daňový nedoplatek po zkrachovalé firmě Verami. Právě tuto částku zmiňuje Babiš v anonymní nahrávce. "FAU za firmu Verami neručila, proti tomu se bráníme soudně. Ostatně, pád Verami má podobný průběh jako u FAU," uvedl Šrámek.

K záchraně nafty z Německa advokát firmy FAU podotkl, že „v době, kdy se řešil převoz nafty z Německa, vystupovala firma FAU v pozici ručitele za splnění daňových podmínek a transportu do republiky. "Je zvláštní, že stát udeří na firmu, která mu pomohla zachránit majetek za více než miliardu korun. Na druhou stranu finanční správa to využila jako argument, že se FAU vystavila do obrovského rizika. Obávali se, že by se mohla stát daňovým dlužníkem, i proto vydali zajišťovací příkazy," podotýká Šrámek. Finanční správa se s odkazem na mlčenlivost k podrobnostem případu nevyjadřuje.

Server lidovky.cz  

pojal kauzu firmy FAU včetně záchrany české nafty v Německu takto:

Opavská FAU: soudu se nelíbil dvojitý postih, podezření z podvodu nevyvrátil

Podle rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě z letošního června byl postup Finanční správy nezákonný. Dění kolem firmy FAU pak o víkendu okořenil zveřejněný odposlech skupiny Šuman, na němž Babiš říká, že „naši klekli na FAU Přerov“. Lídr vládní ČSSD Lubomír Zaorálek včera požádal, aby policie prověřila, zda Babiš nezneužil daňovou správu k likvidaci konkurence.LN mají k dispozici veřejně dostupný rozsudek ostravského soudu, z nějž vyplývá, že příběh kolem opavského obchodníka s pohonnými hmotami je košatější.Soud totiž neřekl, že firma nebyla součástí daňového podvodu. Pouze konstatoval, že berní úřad si měl vybrat, jakým způsobem požaduje, aby daná firma vůči státu splnila svou daňovou povinnost. Krajský soud je přesvědčen, že stát už si daně zajistil, když je chtěl po firmě FAU coby ručiteli za zkrachovalého obchodního partnera, společnost Verami. Na to už je platný exekuční titul, a tak je zajišťovací příkaz nezákonný a nadbytečný, protože sahá na stejnou daň podruhé. Finanční správa si svým postupem, kdy po firmě FAU požadovala obé, podle soudu protiřečila.

K záchraně české nafty pak lidovky.cz uvádějí:

Když před rokem začaly bavorský Krailling opouštět první vagony se zadržovanou českou naftou, firma FAU dostala na starost odborný dohled složité operace. Ukázalo se však, že společník firmy FAU stojí zároveň na straně společnosti, které německý sklad patřil – a to po boku lidí blízkých někdejšímu „nepříteli státu“ Tomáši Pitrovi.

 

K poslední kauze odposlechů Babiše se Andrej Babiš vyjadřuje zde.  V rozhovoru odmítá, že by úkoloval Finanční správu, aby „klekla na FAU“.  Neví, kdy byla zveřejněná nahrávka natočená, i když nepopírá, že na ní mluví. Rozhovor je veden pod titulkem: Řeší se drby z nahrávky na místo daňového úniku za stamiliony.

K problému se postavil „čelem“ i volební lídr ČSSD, když vyzval policii, aby v této věci „konala“. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) požádá ministra financí Ivana Pilného (ANO) o kontrolu postupu finanční správy v souvislosti s firmou FAU. Podle premiéra je třeba prověřit, zda postup byl v souladu se zákonem a zda ministerstvo financí nezasahovalo do činnosti daňové správy v rozporu se zákony. Sobotka to řekl novinářům po bilanční schůzce s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO).

Končí prázdniny a v září nás čeká zahájení „ostré“ předvolební kampaně. I když, jako například ODS, která „ nechce řešit skandály Babiše, ale mluvit o programu“, se i další strany chtějí věnovat svému volebnímu programu, zdá se, že celá volební kampaň bude jenom o odposleších bývalého ministra financí a místopředsedy vlády.  Legrační rozhodnutí policie, že odkládá trestní oznámení Babiše na neznámého pachatele ve věci jeho tajných nahrávek, s tím, že se nejedná o trestný čin, bude konfrontováno s Babišovým tvrzením o tom, že jeho tajné nahrávky jsou Kubiceho zpráva č. II.  K programu se tak sotva strany dostanou. Na druhou stranu je to možná i dobře. Vždyť všechny bez výjimky nám chtějí zvýšit platy. Jen těžko se pak mezi programy stran hledají rozdíly.  

Autor: Jan Bartoň | středa 30.8.2017 8:01 | karma článku: 20,32 | přečteno: 997x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,60

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 30,87
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články