Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec kávového socialismu

Zaznamenal jsem v tisku, že se poslední předlistopadový generální tajemník ÚV KSČ Milo(u)š  Jakeš těší dobrému zdraví a oslavil 95 let. Stále věří v socialismus. I vzpomněl jsem si na náš socialismus kávový.

Pro mladé a neznalé doby budování socialistické společnosti je nutné několik vysvětlujících informací. Přeneseme se do počátků osmdesátých let minulého století. Tehdy jsme tak jako dnes holdovali pití kávy. Tehdy ale nebyly, alespoň v našem socialistickém táboře, automaty na výrobu kávy. Český a zřejmě i slovenský národ pil kávu tureckou, tj. s logrem a nelámal si hlavu „neblahými důsledky pití této kávy“ na zažívací ústrojí. Nic jiného nebylo běžně k dostání.

Tehdy jsme kupovali kávu Standard v papírových sáčcích, v nichž bylo, pokud si dobře pamatuji, 50 g zrnkové upražené kávy. Kupovali jsme jí v závodní kantýně a tam byl k dispozici i strojek na mletí kávy, který sloužil všemu lidu a kde jsme si kávu umleli na kávu mletou a s tou se pak odehrával kávový obřad na pracovištích.

Tehdy jsem nastoupil do svého prvního zaměstnání po absolvování vysoké školy. Byl jsem vlídně, bez jízlivosti, přijat a zapojil se do mladého kolektivu výzkumníků.  Vstoupil jsem již do „řeky“, která několik let „proudila“. A v této „řece“ existoval rituál ranního pití kávy.  Bylo nás asi do deseti osob a scházeli jsme se u baviče naší výzkumné skupiny. Členkou naší kávové skupiny byla i tehdy velmi významná mladá žena, říkejme jí paní Malá, která pracovala na personálním oddělení, lidově kádrovačka. Pro pití kávy zde byl vypracován systém, v němž existoval sešit, a zde byla uvedena jména kávového spolku, dále existovala větší sklenice na mletou kávu. Každý, kdo byl členem našeho kávového spolku, koupil mletou kávu 50 g, vsypal jí do společné velké sklenice a měl právo na to vypít sedm ranních káv. To zřejmě souviselo s tím, že se tehdy v hospodách prodávala černá káva sedmigramová, na tu byla umělohmotná naběračka. Po každé kávě přibyla u jména dotyčného pijana čárka, a jakmile měl pijan kávy sedm čárek, donesl nový balíček a šlo se (pilo se) dál.

Nebyl jsem u začátků tohoto systému, ale zřejmě na počátku existovala i „spravedlivá“ osoba, která kávu nabírala a dbala na stejnou porci pro všechny. Snad tam byla i standardní naběračka. Postupně se ale pravidla rozvolňovala a nabírat si mohl každý sám. Proto časem začaly vznikat zásobovací „poruchy“.  Například se sešla kávová skupina a zjistila, že je „kontejner“ prázdný a přitom ještě nikdo nevyčerpal svým sedm kafí. A tak se někdo obětoval, doběhl pro kávu a měl tak dokonce předplaceno.

Jak čas plynul se však situace stávala čím dál tím více nevyhovující. Je to už hodně dlouhá řádka let a nepamatuji si přesně, na čí popud náš kávový socialismus skončil. Zřejmě už každý z kávového spolku měl aspoň jeden balíček kávy „předplacen“ a došlo ke konečnému řešení kávové otázky. Zcela jistě však pro ukončení tohoto stavu byla i soudružka Malá.

Naše kávové dýchánky pak pokračovaly bezproblémově. Každý si přinesl svou kávu, nabral si, kolik chtěl, voda byla erární a mohlo se pít a diskutovat. Konec našeho kávového socialismu přišel přitom o mnoho let dříve, než se přiblížil listopad 1989.  Pro soudruha Milo(u)še Jakeše  a všechny jeho soudruhy a soudružky, co nepřestali věřit v socialismus, mám tak špatnou zprávu. Na svém vlastním triku jsme si vyzkoušeli, že socialismus nefunguje. Náš kávový socialismus skončil podstatně dříve než socialismus pod vedením Jakeše. Skončil ale naprosto ze stejných důvodů. Pokud je všechno všech, nemůže to skončit dobře. Bohužel, existuje stále plno režimů, které takový systém lidem vnucují násilím i dnes.

Autor: Jan Bartoň | úterý 29.8.2017 8:05 | karma článku: 26,69 | přečteno: 966x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1352x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,39 | Přečteno: 982x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99 | Přečteno: 1137x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Je úkolem politiků strašit válkou?

Josep Borrell, takto Vysoký představitel Unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku, se pustil do analýzy a výsledkem je další varování před válkou s Ruskem.

11.4.2024 v 8:00 | Karma: 33,05 | Přečteno: 2163x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

9.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,91 | Přečteno: 1075x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,57
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články