Policie chce ovlivnit další volby

Zásah policie na Úřadu vlády v červnu 2013 zcela přepsal politickou mapu Česka. Nyní se policie pokouší „napravit chybu“?  O tom, že jde primárně o politiku, není třeba pochybovat.

Podle sdělení předsedy poslanecké sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD) v ČT, obdržel žádost o udělení souhlasu s trestním stíháním dvou poslanců, a to Ing. Andreje Babiše a Ing. Jaroslava Faltýnka.  Je vůbec zajímavé, že v případě takovéto kauzy se dbá na tituly. Hamáček tak považoval za nutné sdělit národu, že Babiš a Faltýnek jsou „inženýři“. Podobně referoval například idnes.cz.

Andrej Babiš od začátku kauzy Čapí hnízdo tvrdí, že jde o snahu „vyštvat ho z politiky“.  Podle politologa Josefa Mlejnka „aféra trestního stíhání sníží koaliční potenciál, už teď se k Babišovi nikdo veřejně nehlásí.“

To je exemplární příklad práce našich takypolitologů. Není vůbec pravda, že se k Babišovi nikdo veřejně nehlásí. Jak u lidovců ,tak ve STAN teď probíhá souboj o to, zda vzít Babiše do hry. Jedinou partají, která přispěchala s podporou Babišova vydání k trestnímu stíhání, byla TOP 09. ODS to vyřešila „šalamounsky“ a vyzývá Babiše a Faltýnka ke „složení mandátu“.

O tom, že být trestně stíhaný vůbec nemusí být na škodu voličské přízně, se ostatně přesvědčil i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten je už trestně stíhaný asi dva roky a přesto dokázal suverénně vyhrát krajské volby v Libereckém kraji.

Připomeňme si další kauzu, a to trestní stíhání bývalého hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Voliči nejsou slepí a vidí, co se v této kauze děje. „Sedmička vína“ je stále nepotrestaná a momentálně se soudy přou o to, zda byly použité důkazy v souladu se zákonem.

Samotná kauza Petra Nečase a jeho politický pád jsou také příkladem, kam obvinění dospěla.  Trafiky poslancům byly soudně nepotrestány a poslanci ještě dostali mimosoudní vyrovnání za pobyt ve vazební věznici.  Celá kauza, která potopila ODS, se teď koncentruje na nezdaněné dary pro jeho současnou ženu.  

Vůbec proto nepochybuji, že kauza trestního stíhání ovlivní volby do poslanecké sněmovny, ale ne tak, jak míní pan politolog. Babišovi neuškodí, podobně jako mu neuškodilo ani jeho odvolání z vlády. Policejní žádost o vydání Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání podaná dva měsíce před volbami na vůdčí osoby ANO má zcela jistě politický přesah a policie to samozřejmě moc dobře ví.  Ostatně, i já jsem v minulosti připustil, že se ČSSD pokusí ještě před volbami dostat Babiše do vazby. Pokud ho poslanecká sněmovny vydá hlasy ČSSD, ODS, TOP 09 a KSČM,  je pravděpodobnost Babišova zatčení  ještě před volbami opět o něco více reálnější.

Autor: Jan Bartoň | pátek 11.8.2017 8:14 | karma článku: 41,03 | přečteno: 3900x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99