Jan Bartoň

Jurečkova mise

18. 07. 2017 8:07:19
Marián Jurečka zkouší naší ochotu nechat se „oblbnout“ propagandou o horších potravinách než v Německu. Odjel si stěžovat do Bruselu. Tam mu to nejspíš „vysvětlí“ po bruselsku.

Lidovci spolu se starosty mají obrovský problém. Ten se netýká kvality našich potravin, ale toho, zda se jim podaří dobrovolně spáchat politické harakiri a (ne)přelezou přes 10% volebního výsledku. Hledá se proto téma, které by alespoň pár voličů nachytalo na něco typicky českého. Tím tématem se pro ministra zemědělství Mariána Jurečku stala (ne)kvalita českých potravin. Věnoval dokonce pár set tisíc na laboratorní rozbory potravin ve „stejných obalech“ nakoupených v okolních zemích a Česku a mohl vítězoslavně ohlásit – je po potvrzené – kvalita našich potravin je horší než v Německu.

Zaujal mě lančmít, který obsahuje v Německu vepřové maso a u nás kuřecí separát. To je sice na první pohled jasný rozdíl, jen nevím, jestli ten s kuřecím masem není o něco zdravější. Ale připouštím, že je to věc názoru.

Jurečkova teze zní: Ve stejném obalu by měl být stejný výrobek, ať už si ho koupíme v Praze nebo kdekoliv jinde v EU. To je zajímavá myšlenka „více EU“ od vlády, která se v řadě jiných oblastí „vyviňuje“ z obecné unijní politiky – viz ony „nešťastné kvóty“. Dokonce údajně německý ministr zemědělství na setkání unijních ministrů zemědělství operoval „svobodou podnikání“.

Ono to má ale jeden docela zajímavý technologický aspekt. Potravinářské výrobní linky jsou nastaveny na zpracování celé řady surovin. Neumím si ale dost dobře představit situaci, kdy by nějaká linka na onen lančmít produkovala tento výrobek s vepřovým masem a pak toto maso svévolně výrobce zaměnil za kuřecí separát s tím, že to prodá v Česku. Pokud je mi známo, výroba vždy plní objednávky a v nich je přesně specifikováno, co odběratel požaduje.

Jurečkova KDU-ČSL tak de facto svou politikou „jednotných“ potravin je opět papežštější než papež. Je to o to trapnější, že údajná „nekvalita“ v Česku je plně v moci našich předpisů, nařízení a smluvních vztahů. Zde má Marián Jurečka obrovský prostor k tomu, aby jeho resort konal. Ale ono je zřejmě „výhodnější“ místo domácí akce za kvalitu našich potravin odjet do Bruselu, aby to za nás vyřešil. Domnívám se, že pro koalici lidovců a STAN tato politika procenta navíc ve volbách nepřinese. Je proto ještě stále čas od zamýšleného koaličního harakiri „cuknout“.

Autor: Jan Bartoň | karma: 27.46 | přečteno: 1834 ×
Poslední články autora