Německo „překvalifikovalo“ útok na autobus jako terorismus

Tato krátká poznámka je věnována prozření německé policie, která na základě „dalších skutečností“, údajně „neobvyklých“, překvalifikovala útok na autobus fotbalistů Dortmundu jako „teroristický“. 

Během dalších 24 hodin od útoku na autobus s fotbalisty Dortmundu se právní kvalifikace německé policie změnila od „neterorismu“ k terorismu. Policie zveřejnila informaci, že byl na místě výbuchu tří náloží nalezen dopis (dokonce tři dopisy), v nichž se německy a s chybami terorista vyznává k útoku z důvodu toho, že se Spolková republika Německo staví proti Islámskému státu.   Je jen zajímavou skutečností, že zpravodaj ČT v Německu, který převzal po výbuchu „bez mrknutí oka“ tezi o tom, že „nejde o terorismus“, dnes „bez mrknutí obou očí“ opakoval vyjádření německé policie o tom, že se jedná o terorismus, a to islámský. I vývoj této zprávy byl typicky německý. Nejprve kolem poledne policie oznámila, že se zaměřuje i na možný islamistický útok aby pak přinesla zprávu o nálezu dopisu ( na rozloučenou ?), v němž atentátník objasňuje své motivy. Poslední zprávy pak říkají, že je vyšetřován jeden člověk, původem Iráčan, a druhý muž údajně německé národnosti.

 Celý tento smutný případ ukazuje na obrovské obavy státních úřadů z reakce německé veřejnosti na podobné teroristické činy. Nezadržitelně se blíží celoněmecké volby a cílem je „dávkování“ informací o těchto zločinech. Vůbec nepochybuji o tom, že téma bezpečnosti v Německu po několika teroristických útocích za poslední dobu bude jedním z podstatných témat předvolební kampaně. Z mého pohledu se střetne chybná politika s ještě možná mnohem horší, aneb rozhodování mezi Angelou Merkelovou a Martinem Schulzem. Ten už oznámil, že Německo za jeho vlády nebude zvyšovat vojenské výdaje na 2% HDP, což po spojencích v NATO požaduje americký prezident. Merkelová naopak postupné zvyšování obranného rozpočtu ke 2 % HDP již přislíbila.

Do termínu říjnových celoněmeckých voleb však zbývá půl roku, během něhož se mohou stát další teroristické akce. Kdo z této situace vytěží víc, je opravdu těžké spekulovat. Pokud by se snad Němci přiklonili více do leva k Schulzovi, nemuselo by to s EU vůbec dopadnout dobře.

Autor: Jan Bartoň | čtvrtek 13.4.2017 8:12 | karma článku: 27,94 | přečteno: 841x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,80

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,90
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články