Jan Bartoň

Podivné přemítání Václava Husáka

9. 04. 2017 15:28:34
Pod názvem „Velmi podivný útok USA“ přemítá Václav Husák o americkém úderu proti letecké základě syrského režimu. Tvrdí, že současná situace v Sýrii a na celém Blízkém východě je plná nelogických aktivit.

Husák končí takto: Prezident Donald Trump veřejně prohlásí, že s Bašárem Asádem je nutno jednat, ale již několik dní poté mu klidně, i bez nezvratných důkazů o jeho „vině“, pošle neobjednaný „dá­rek“ v podobě několika desítek střel s plochou dráhou letu a zničí mu leteckou vojenskou základnu. Jak jsem napsal v úvodu článku, současná situace v Sýrii a na celém Blízkém východě je plná nelogických aktivit. Na člověka to celé působí, jako by vojenská politika USA ne­měla žádnou logiku. Možná ale, že právě to je i jejím cílem.

Začnu tím, že si Husák všimnul, že v USA už vládne Donald Trump. Podiv nad tím, že Trump řekne, že chce s Asadem jednat a potom mu „zničí vojenskou základnu“ ignoruje fakt, že v Sýrii byly použity bojové chemické látky a zahynulo nejméně osmdesát lidí včetně mnoha dětí. Trump svou ochotu jednat s Asadem pronesl ještě před otřesným použitím bojových chemických látek a zničil mu vojenskou základnu právě na základě tohoto incidentu.

Podle Husáka „neexistuje nezvratný důkaz o jeho „vině““ a přesto nařídí útok na syrský režim. Tím se podle Husáka stává bezmála spojencem IS - Jak se dalo očekávat, protiasadovská opozice nad americkým útokem jásá. Jak by ne? Vždyť z rozbombardovaného letiště startovala letadla k boji proti Islámskému státu a dal­ším vojenským jednotkám s IS spolupracujícím, tedy i těm opozičním.

Termín „vojenské jednotky s IS spolupracujícím“ patří k Husákovým „podivným formulacím“. Všichni, kdo bojují proti Asadovi, jsou „spojenci“?Tímto tvrzením podporuje Husák Asadovu argumentaci, že jeho „syrská armáda“, v níž za Asada bojují vojáci z Íránu a libanonského šíitského hnutí Hizballah , bojuje proti teroristům. Mimochodem, Hizballah je už dlouho na seznamu teroristických skupin. Jeho vojenské křídlo zařadila Evropská unie dne 22. července 2013 na seznam teroristických organizací, především kvůli zapojení se v bojích v Syrské občanské válce na straně Bašára al-Asada.

Ponechme na chvíli Husákovu argumentaci stranou a prozkoumejme argumentaci ruskou. Poté, co bylo zřejmé, že lidi po náletu syrského letectva umírali na otravný plyn, ruská propaganda přišla s tím, že syrské letectvo zasáhlo „sklad chemických látek“. Po útoku na syrskou leteckou základnu Rusko prohlásilo, že USA jednaly na základě „smyšlené věci“ a že v Sýrii žádné chemické zbraně nejsou, protože byly zlikvidovány na základě rusko-americké dohody z roku 2013. USA se podle Ruska dopustily „agrese proti suverénnímu státu“. Tomu fakt nerozumím- Sýrie podle Ruska zničila všechny chemické zbraně, je to suverénní stát, na kterém žádné chemické zbraně nejsou. Tak jak je možné, že po syrském náletu chemické zbraně zabíjely? Nebo tedy Sýrie prostě a jednoduše není suverénní stát, syrský režim nemá kontrolu nad svým územím a všechny jím vlastněné chemické zbraně zlikvidovány nebyly a některé sklady padly do rukou povstalců včetně armády IS. Pak by byl útok na sklad chemických zbraní syrským letectvem opět zločinem. Odpovědnost za mrtvé pak opět nese syrský režim, který o tomto skladu chemických zbraní věděl a vybombardoval ho. Jaké „nezvratné důkazy“ Václav Husák požaduje.

Na závěr pak jedna úvaha o tom, že někteří Trumpovi příznivci prezidenta kritizovali za zásah, protože během kampaně slíbil, že v Sýrii intervenovat nebude. Ano, to je jediný relevantní argument, který stojí za úvahu. Donald Trump však v Sýrii intervenci nezahájil. Již za Baracka Obamy schválil kongres nasazení asi pěti set vojáků USA na syrském území. Tito vojáci jsou zapojeni proti IS na území Sýrie. USA tedy intervenují v Sýrii již delší dobu před převzetím prezidentské funkce Donaldem Trumpem.

Závěr - na rozdíl od Václava Husáka úder proti letecké základně syrského režimu považuji za signál toho, že použití chemických zbraní nebude Trumpova administrativa tolerovat. Po útoku na základnu byly hlášeny další útoky ruského letectva proti povstalcům, při němž byl použit zápalný fosfor, který je rovněž zakázanou zbraní. Sýrie není suverénní stát, ale stát v ruinách, kde syrský režim ovládá asi čtvrtinu území, další části ovládá IS, povstalci a Kurdští povstalci. Syrský režim použil chemické zbraně již v roce 2013 a v USA se tehdy zvažovala vojenská intervence prosazovaná mimo jiné Hillary Clintonovou a Obama se nakonec rozhodl pro dohodu s Ruskem na zničení syrské chemické munice. Je zřejmé, že tato munice nebyla zlikvidována úplně, protože od roku 2014, kdy byla údajně všechna tato munice zlikvidována, došlo k desítkám dalších útoků chemickými bojovými látkami. Ale to nejdůležitější, co se v USA stalo, má jméno Donald Trump. Je evidentní, že Trump na rozdíl od „přežvýkavce Obamy“ nebude malovat „červené čáry“, po kterých nic nenásleduje. Demonstrace síly vojenského námořnictva USA je signálem pro Rusko i jeho loutku Asada - končí politika ustupování a stahování. Z mého pohledu jde o zásadní změnu po osmi letech rozvalu americké zahraniční politiky pod administrací Baracka Obamy. Trump není Obama a to je z mého pohledu jedině dobře.

Autor: Jan Bartoň | karma: 25.84 | přečteno: 1349 ×
Poslední články autora