Jan Bartoň

Dvě obálky - dva vítězové

28. 02. 2017 8:12:30
Podle médií byla „chyba“ při předávání Oscarů ve „špatné obálce“.Konferenciér se dušoval, že to přečetl správně. Vypadá to na „spiknutí“ - že by ruská rozvědka? A bude se vyšetřovat.

České filmy se honosí Oscary - Ostře sledované vlaky ze šedesátých let minulého století nebo Kolja z porevolučního období poloviny devadesátých let. Vždycky to byla politika. A šťastná souhra okolností. Film Ostře sledované vlaky vyhrál jako nejlepší cizojazyčný film v roce 1968. V Československu se pomalu rozbíhalo Pražské jaro a v atmosféře všeobecného uvolnění po padesátých letech tvrdé komunistické perzekuce se objevila „nová vlna“ československé kinematografie. Byly postupně obnovovány vztahy se Západem. Film Ostře sledované vlaky byl natočen v roce 1966 a o rok později byl zaslán do soutěže o Oscara. Film měl bezesporu jednu výhodu. Předcházel mu film Obchod na korze, který získal Oscara o dva roky dříve.

Film Kolja těžil z atmosféry pádu SSSR a jeho hegemonie nad východní Evropou. Získal Oscara jako nejlepší cizojazyčný film třicet let pod úspěchu československé kinematografie z poloviny šedesátých let.

Letošní předávání Oscarů proběhlo v exaltované atmosféře „revolty“ proti Donaldu Trumpovi. Nejlepším cizojazyčným filmem byl prohlášen íránský film o partnerské krizi Klient, jehož režisér Asghar Farhadí, který už jednoho Oscara má, odmítl přijet, aby tak protestoval proti Trumpovým krokům vůči lidem z převážně muslimských zemí. Poslal za sebe náhradníky, kteří přečetli jeho prohlášení. Zejména tato nominace a ocenění demonstruje, jak moc se letos z Oscarů stalo politikum. Vtipy o Trumpovi trvaly tak dlouho, až zcela vykolejily pořadatele, kteří před vyhlášením nejúspěšnějšího snímku předali moderátorům opět obálku se jménem nejlepší Oscarové herečky chvíli před tím vyhlášené a tak vznikl trapas s oceněním La La Landu jako nejlepšího filmu.

Chtělo by se říct - Pán Bůh je potrestal. Nicméně, nepotrestal. Jen se ukázalo, že Americká filmová akademie jsou jen chybující lidé. O to s větší pokorou by se měli její členové, kteří se domnívají, že jsou pupkem filmové světa, vrátit na zem a přemýšlet, o čem všem je americký filmový průmysl. Ještě jeden údaj stojí za povšimnutí. Podle ankety mezi televizními diváky jich letos 60% neznalo nominované filmy. Tento údaj se porovnává s érou filmu Titanik, kdy nominované filmy znali diváci naprostou většinou. I to je bezesporu zajímavý údaj, který ukazuje na to, že současná tvorba Hollywoodu není zdaleka tak atraktivní pro oko diváka jako před téměř dvaceti lety.

A na závěr - díval jsem se na účet amerického prezidenta https://twitter.com/realdonaldtrump a zatím si k trapasu na Oscarech nepřisadil. Uvidíme, jestli to vydrží.

Autor: Jan Bartoň | karma: 25.33 | přečteno: 720 ×
Poslední články autora