Když jsou šťastní….

Média naznačují „zásadní obrat“ v názorech Donalda Trumpa na EU. Všímají si jeho pochvaly vůči EU. Nevím, zda to je skutečná pochvala. Spíše povzdech.

The EU, I’m totally in favour of it. I think it’s wonderful, if they’re happy. If they’re happy – I’m in favour of it,” he said.

Údajná změna v postoji Donalda Trumpa k EU je založena na jeho lednových výrocích o tom, že „Brexit je z pohledu Británie velmi chytrá věc“ a „že po Británii možná odejdou z EU i další státy“. To, co se mediálně označuje za „zásadní obrat“, anglicky „U-turn“, je prohlášení, které má uspokojit EU. Je to prohlášení ve stylu – když je to baví a jsou šťastní, tak to podporuji! Není v tom žádná velká logika.

Obecně se mi jeví Trump jako výrazově velmi jednoduchý člověk. Četl jsem před pár týdny jakýsi rozhovor s naturalizovanou Američankou z Čech, která na adresu Trumpa utrousila, že „její prezident musí být mnohem chytřejší než ona“.  Trumpova vyjádření nejsou žádné jazykové perly. Mluví tak, jak tweetuje . Krátce. Používá silná adjektiva – ohromný, nádherný, velký  atd ….. – a to mu zatím stačí. Když se Britové rozhodli pro Brexit, je to „chytré“, když se EU nerozpadne, klidně to podporuje, pokud jsou členové EU „šťastní“.  A právě tady je docela významný „zásek“.

Popravdě, Evropané začínají být projektem EU spíše unaveni a otráveni. Na jednu stranu vidí výhody, které spojená Evropa nabízí, poslední roky ale přinesly i značná negativa.  Kdo jsou to ti Trumpovi šťastní „oni“. Jsou to karierní politici v bruselské administrativě? Ti by skutečně mohli být šťastní z toho, že zatím EU drží pohromadě. Jsou to jednotliví lídři států EU? Tam už mám velké pochybnosti, když z úst velmi vysoce postavených evropských vůdců slyším na jedné straně snahu nahnat celou Evropu „do lajny“, na druhé straně urputnou snahu ukázat národní „svébytnost“.

Docela mně pobavil maďarský „incident“ s OH. Ostatně, náš vlastní pokus o kandidaturu Prahy je také zábavnou historkou. Viktor Orbán chvilku kandidaturu Budapesti fedroval, co to šlo, jen se sešlo několik set tisíc podpisů pro vyhlášení referenda v této záležitosti, udělal právě „U-turn“ a OH zrušil.  Je to projev „štěstí“? Sotva.

Donald Trump je v pozici, která z logiky věci vyžaduje, aby měl názor na všechno. Zřejmě si musíme zvyknout na to, že v nepodstatných záležitostech budou jeho stanoviska velmi pružná.  Měli bychom si však zřejmě nejprve my, Evropané, poctivě odpovědět na otázku, zda jsme právě my ze současné EU skutečně „happy“.

Autor: Jan Bartoň | pátek 24.2.2017 12:33 | karma článku: 18,72 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99