Bankovní daň voliče ČSSD nepřitáhne

Bohuslav Sobotka vystoupil s projevem, v němž oznámil záměr ČSSD zavést po vyhraných volbách na podzim tohoto roku speciální sektorovou bankovní daň. Proč ale tak nízkou, pane premiére?

Podle Bohuslava Sobotky je sektorová, speciální daň pro banky, zavedena v 15 zemích EU. Po delší době tak Sobotka hraje hru na to, co se v jiných zemích nosí a co ne. V posledních měsících je Sobotkův kabinet spíše nepřítelem toho, co jde z EU, sektorová daň je ale podle Sobotky „správná věc“.

Stávající korporátní daň ve výši 19% z daňového základu by tak byla pro banky v rozmezí 19,05 až 19,3% podle výše aktiv. „Návrh bankovní daně spočívá v zavedení čtyř sazeb progresivní daně vystupňované dle výše aktiv. Odhadujeme, že do rozpočtu by tímto opatřením přiteklo přes jedenáct miliard korun ročně,“ uvádí ekonomický expert sociální demokracie Michal Pícl.

Nemám vůbec v úmyslu parazitovat na rozhodnutí někdejší vlády Miloše Zemana, která zprivatizovala bankovní sektor a posmívat se ČSSD, že „pláče nad rozlitým mlékem“.  Podle mého názoru byla privatizace bankovního sektoru tím nejlepším, co vláda Miloše Zemana pro Českou republiku udělala. Skončila tak éra „bankovního socialismu“, kdy podfinancovaný bankovní sektor půjčoval často na pochybné privatizační projekty privátních osob.

Nicméně, jsem překvapen, jak málo ambiciózní sektorová daň v návrhu ČSSD vlastně je. Výnos 11 miliard korun je v úrovni cca 60% očekávaného přínosu EET (podle Ministerstva financí má úplné zavedení EET přinést do rozpočtu 18 miliard korun ročně). ČSSD tyto prostředky v rozpočtu „navíc“ využije na další zvyšování výdajů státního rozpočtu. O tom by nemělo být žádných pochyb.

Ve světle „ohromných částek, plynoucí ve formě dividend do mateřských bank“ jak o nich mluví Sobotka, se mi jeví 11 miliard jako „ušmudlané nic“. Nicméně, a v tom je kouzlo ekonomiky, zavedení sektorové daně v plánované výši vůbec nemusí pro státní rozpočet přinést slibované částky. Banky mají schopné daňové experty a nějaká „daňová optimalizace“ se jistě vyplatí. Například se nabízí menší posun v nákladech bank směrem nahoru, aby se žádných 11 miliard nekonalo.

Proto vidím Sobotkovu „sektorovou daň“ jako předvolební tahák, který ale přesvědčené voliče ČSSD neovlivní a váhající nepřesvědčí. Bankovní daň by například mohla pokrýt rychlejší zvyšování důchodů, nicméně je to při počtu důchodců zase jenom o několika stokorunách měsíčně.  Návrh ČSSD je tak bez jakýchkoliv velkých ambicí a je navíc velmi pravděpodobné, že ČSSD příští vládu již sestavovat ani nebude. Proto považuji s velkými fanfárami vytroubenou bankovní daň za plácnutí do vody.

Autor: Jan Bartoň | středa 15.2.2017 8:13 | karma článku: 33,75 | přečteno: 1632x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,73

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,87
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články