Jan Bartoň

Volba prezidenta – nevýhoda tahu

6. 02. 2017 7:53:37
I podprůměrný šachista ví, že se občas vyskytují situace, které se nazývají „nevýhoda tahu“. Ať udělá hráč jakýkoliv tah, hrozí mu ze zdánlivě vyrovnané pozice porážka. V této situaci jsou soupeři Miloše Zemana.

Na české politické scéně přituhuje nejen mezi ANO a ČSSD, ale s blížícím se termínem volby prezidenta se rýsují spojenci a protivníci stále jasněji. U volby prezidenta je situace ovlivněna i tím že zatím není schválena změna volebního zákona, která má upravit povinnosti petic na podporu kandidáta na prezidenta. Předseda senátu Milan Štěch slibuje, že se tak stane do března.

ODS oznámila, že jejím hlavním cílem je to, aby po příštích volbách nebyl prezidentem Miloš Zeman. Je proto ochotná nepostavit vlastního kandidáta a podpořit jiného, pokud by ten měl větší šanci na výhru než kandidát ODS. Obecně je ale situace v prezidentské volbě snad ještě horší než před necelými pěti lety před první prezidentskou volbou. Je jasné, že se Miloš Zeman chystá na druhé funkční období a své rozhodnutí oznámí dne 9. 3. 2017 na mítinku svých podporovatelů. Další případní kandidáti, o kterých se v tisku spekuluje, a kteří již úmysl kandidovat oznámili nebo chtějí oznámit, jsou v nezávidění hodné situaci.

Jakýsi průzkum podpory veřejnosti, který proběhl v médiích před jistým časem, ukázal, že by se poměrně vysoké podpoře těšil dnešní zástupce české armády ve vysoké pozici v NATO generál Petr Pavel. Ten však již několikrát oznámil, že kandidovat nehodlá. Všichni ostatní „uchazeči“ o úřad prezidenta jsou zatím v nepříliš dobré kondici. Miloš Zeman si stále udržuje popularitu nad padesáti procenty a svými srozumitelnými názory v podstatě „vykolíkoval“ hřiště před prezidentskými volbami.

Co se politických stran týče, je tristní zjištění, že vůbec žádná významnější politická strana nebyla do dnešního dne schopná představit svého možného kandidáta na úřad prezidenta. Všechny strany „mlží“ něco ve stylu ODS či ČSSD, že se rozhodnou podle „aktuální situace“. ČSSD tak „nevylučuje“ podporu stávajícímu prezidentovi, ODS „nevylučuje“ podporu někomu, kdo Miloše Zemana „dokáže porazit“. Tato situace jen potvrzuje absenci výrazných tváří v české politice.

Zeman tak může být poměrně v klidu. Pokud se mu podaří před volbami dojednat přijetí v Bílém domě u amerického prezidenta, vymaže i jeho proruskou nálepku. Jsem pevně přesvědčen, že prezidentské volby i v České republice by měly být o tom, koho volit a ne o tom, koho nevolit. České politické strany uplynulých pět let z hlediska přípravy kandidátů na úřad prezidenta prospaly. Budeme tedy opět čekat na nějakého „ad hoc“ kandidáta, kterého vytvoří média. A to je právě ona podstatná „ nevýhoda tahu“.

Autor: Jan Bartoň | karma: 21.33 | přečteno: 461 ×
Poslední články autora