Sobotka objevuje nová slova

Neslušnější český premiér soupeřící o tento titul s „panem Čistým“ alias Petrem Nečasem, objevuje terru inkognitu českého slovníku. Měl by se ale spíše držet svého image než ze sebe dělat „chlapáka“.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky „oje*al“ Andrej Babiš stát. Mělo se tak stát přibližně před čtyřmi lety, kdy byla (nedopatřením či záměrem?) v českém zákonodárství „díra“.  Lze podle mého soudu velmi dobře spekulovat, zda ono „nedopatření“ z roku 2013 bylo nedopatřením náhodným či záměrným, došlo k němu a využil ho i Andrej Babiš.  Pokud se tak stalo ještě před předčasnými volbami 2013, je Babiš mimo jakoukoliv pochybnost „čistý“. Jestliže k opravě „nedopatření“ došlo dokonce až v době, kdy byl Babiš ve funkci ministra financí, může si navíc přičítat zásluhy za odstranění „vady“.

To, co mne na Sobotkově kritice vysloveně překvapuje je užití „expresivního“ výrazu, který mi k tak slušnému premiérovi doopravdy nesedí. Může se za tím skrývat jednak jakési „probuzení“ do reality, když mu Sobotkovi spolustraníci mohou vyčítat slušnost za každou cenu, může za tím být i obecnější kalkul ČSSD, která by strašně ráda na svou stranu opět přitáhla tu část voličstva, které „jadrné vyjadřování“ není vůbec cizí.

Tento kalkul v sobě skrývá jedno docela zásadní riziko.  Sobotka byl a zřejmě i stále je vnímám českou veřejností jako slušný člověk (myšleno bez jakékoli jízlivosti!). Expresivní výrazivo k němu prostě nepasuje. Může se tak docela dobře stát, že poněkud „prostší“ voliče na tento slovník nenachytá a ti ostatní se mohou cítit Sobotkovou proměnou podvedeni.  Nečekám proto od tohoto způsobu politického boje Sobotky s Andrejem Babišem žádné kladné body.

Reakce Babiše (například zde) je dokladem toho, že si Babiš ze Sobotky jenom dál utahuje a že mu „chlapáctví“ nesvědčí.  Nicméně, znovu se ukazuje, že Sobotka udělá pro své premiérství úplně všechno a je ochoten se snížit i k vulgarismům. Neměl by.

Autor: Jan Bartoň | pátek 3.2.2017 15:07 | karma článku: 25,52 | přečteno: 648x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,99