Jan Bartoň

Studená sprcha pro Putina

3. 02. 2017 13:09:00
Nová americká velvyslankyně při OSN tvrdě setřela Rusko za poslední eskalaci válečného násilí na východní Ukrajině. Prohlásila, že sankce za anexi Krymu zůstanou v platnosti.

Pokud se někdo snad i domníval, že politika Donalda Trumpa vůči Rusku se bude vyznačovat vstřícností a pochopením pro „ruské zájmy“, musí být zklamán. Zdá se, že se žádné rusko-americké bratrství konat nejen nebude, ale že ruský prezident Vladimir Putin, pobývající nyní v Maďarsku u Viktora Orbána, bude mít v Trumpovi silného protihráče.

Donald Trump ještě v čase předvolební kampaně naznačil, že by mohl snad za jistých podmínek akceptovat ruskou anexi Krymu. Dodával, že mu jde o významné zlepšení americko-ruských vztahů a že by se chtěl v této spolupráci zaměřit zejména na společný boj s terorismem. Nyní vyslal Trumpův tým do Moskvy a ruskému prezidentovi Putinovi jasný vzkaz – máme zájem o zlepšení vztahů s Ruskem, ale nebude to za jakoukoliv cenu. Americká velvyslankyně v OSN dokonce řekla, že pokud Rusko nevrátí Krym, zůstanou americké sankce na ruskou anexi Krymu v platnosti. Je třeba sice vyčkat, co k tomu Trump sdělí na internetu a zda nebude americké stanovisko „zjemňovat“, nicméně je stále jasněji patrné, že Trump bude pokračovat v politice „America First!“.

Trump zřejmě využije současný stav na východě Ukrajiny k politice „něco za něco“. Bude tedy opět záležet jenom na Rusku a jeho prezidentovi, zda bude ochoten k nějakým kompromisům či ústupkům. Pokud ne, žádné dramatické zlepšení americko-ruských vztahů není na pořadu dne.

Ještě jedna poznámka k názoru maďarského premiéra Orbána k protiruským sankcím. Tvrdí, že na neekonomické důvody ukrajinské krize není vhodné reagovat ekonomickými sankcemi. To je názor, který by mohl být vyložen tak, že lepší by byla nějaká rázná politicko-vojenská akce. Nabízí se například v rámci „reciprocity“ dodat na Ukrajinu útočné zbraňové systémy nebo situaci kolem Krymu eskalovat do stadia horkého vojenského konfliktu? Bývalý americký prezident Barack Obama touto cestou nešel a umožnil tak Rusku za cenu poměrně nízkých ekonomických nákladů změnit status quo v Evropě. Bylo by skutečně pro světovou bezpečnost lepší reagovat na anexi Krymu „neekonomickými nástroji“? V tom případě by zřejmě USA významně podpořily horkou válku s Ruskem, v níž by už za Rusko nebojovali „dovolenkáři“, ale pravidelné vojenské jednotky. Orbánovy teze jsou sice hezké, ale skrývá se za nimi nebezpečí daleko větší eskalace násilí na Ukrajině, než jakého jsme svědky.

Trump si tak nechá každý ústupek vůči Rusku tvrdě zaplatit. Nemusí s ústupky spěchat, protože z ekonomického pohledu se americké sankce vůči Rusku dotýkají hospodářství USA jen velmi okrajově, a mnohem větší náklady jsou na ruské straně.

Autor: Jan Bartoň | karma: 23.10 | přečteno: 1064 ×
Poslední články autora