Žádné stromy nerostou do nebe- ani ty hnojené Agrofertem

Druhé kolo senátních voleb je evidentně studenou sprchou pro hnutí ANO. Ještě před vyhlášením výsledků hnutí ANO prezentovalo, že méně než deset senátorů bude neúspěch. Nakonec získalo tři senátory.

Po prvním kole senátních voleb, v němž se podařilo hnutí ANO prosadit celkem 14 kandidátů, působí vyhlášené výsledky druhého kola senátních voleb pro ANO jako volební fiasko. Andrej Babiš volební neúspěch přiznal s tím, že se hnutí ANO nedaří kandidovat osobnosti, které by mohli uspět právě v rozhodujícím druhém kole. Otázkou je, proč hnutí ANO sází na takové lidi jakým je bývalý žokej Josef Váňa. Podobně nešťastně zavolila i ČSSD, když na Mostecku kandidoval hokejista Jiří Šlégr. Takoví zdánlivě populární lidé ale nemají vůči místním osobnostem vlastně žádnou šanci a Váňa i Šlégr drtivě prohráli.

Fenoménem letošních senátních voleb je zcela jistě KDU-ČSL. Nenápadně pracovala na výběru svých kandidátů a zejména úspěch kandidátů lidovců v Praze je něco, s čím se musí již doopravdy vážně počítat.  Zejména úspěch na Praze 11, kde lidovci spolu s dalšími stranami postavili Ladislava Kose, zastupitele MČ Praha 11, a ten ve druhém kole porazil kandidátku ANO a bývalou ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou o dva tisíce hlasů, je velmi jasným výsledkem.

Za rok čekají Česko nejdůležitější volby, a to volby do Poslanecké sněmovny PČR.  Jejich výsledek velmi napoví i o tom, s jakými nadějemi půjde do obhajoby svého mandátu prezident Miloš Zeman. Ten zatím „podkuřuje“ Babišovi kde se dá.  Pokud Babiš udrží volební výsledek letošního roku z krajských voleb a vyhraje i volby parlamentní, bude mu Zeman nadbíhat například tím, že ho ve velmi krátké době jmenuje premiérem s právem sestavit novou vládu. Rozhodně se nebude opakovat situace po minulých parlamentních volbách, v níž se Zeman pokoušel proti Bohuslavovi Sobotkovi intrikovat, a nová vláda se rodila velmi dlouho.

Hnutí ANO a Andrej Babiš tak musí zejména zpytovat svědomí, nakolik jim Babišova rétorika vzdálila účast v krajských koalicích a jak čelit tomu, když se ostatní strany spojí právě proti hnutí ANO.  Teoreticky lze totiž takový vývoj očekávat i po parlamentních volbách, pokud by vznikla možnost hnutí ANO z vlády vyšachovat. Proto musí Babiš získat daleko více než 20% aby takové situaci zabránil.

Autor: Jan Bartoň | sobota 15.10.2016 18:16 | karma článku: 27,41 | přečteno: 1091x
  • Další články autora

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 32,80

Jan Bartoň

3. světová válka (ne)začala

13.3.2024 v 8:00 | Karma: 34,43

Jan Bartoň

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

1.3.2024 v 8:00 | Karma: 37,76

Jan Bartoň

Macron není Fico?

27.2.2024 v 12:00 | Karma: 35,03
  • Počet článků 2651
  • Celková karma 31,91
  • Průměrná čtenost 2022x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články