Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Ten stoupající vzduch je ale pořád teplejší než byl, takže v celé troposféře se otepluje. Ochlazení bylo zaznamenáno jen ve stratosféře, ale nesouvisí to s vodní parou (ve stratosféře je jí velice málo).

0 0
možnosti
Foto

Jinak tohle jsou základy termodynamiky atmosféry, učivo 1.semestru studia meteorologie. Atmosféra je proměřována už desítky let a není tam žádný rozpor teorie (fyziky) a měření.

0 0
možnosti
Foto

Ne, ve vyšších polohách je chladněji, protože je tam nižší tlak.

Jinak růstem koncentrace CO2 roste teplota a tím pádem i absolutní vlhkost vzduchu. Je to teoreticky podloženo i prakticky naměřeno.

0 0
možnosti
DT

1) čím je to měřeno?

2) jak způsobuje CO2 zvýšení teploty?

0 0
možnosti
Foto

1. teploměry, vlhkoměry, aerologické sondáže, lidary, FTIR, družice. Atmosféra je proměřována velice podrobně.

2. absorbuje část IR vyzařování ze spodních vrstev atmosféry a tím snižuje množství energie, unikající do kosmu v podobě IR záření

0 0
možnosti
Foto

CO2 je v atmošce minimum, jeho vzestup je na hranici statistické chyby.

0 0
možnosti
Foto

Nesmysl, ten růst je velmi dobře zdokumentovaný a vzhledem k chybě měření je zcela jasný. Koncentrace narostla za posledích 150 let z cca 280 na cca 410 ppm, přičemž chyba měření je kolem 1 ppm. Ten trend je tedy vysoko nad statistickou chybou měření. Kde jste vzala ten nesmysl o "hranici statistické chyby"?

0 0
možnosti
DT

Ze spalování fosilních paliv pochází jen každá 82. molekula CO2. Statisticky. 81 molekul pochází z normálního koleběhu uhlíku v přírodě.

2 0
možnosti
Foto

Nikoli. Cca 2/3 molekul CO2 jsou "přírodní", cca +/3 antropogenní.

0 0
možnosti
Foto

Mohl byste upřesnit: "antropogenní" znamená v tomto kontextu "uvolněné lidmi z fosilních zdrojů" nebo se jedná o molekuly, které prostě jen projdou přírodními cykly, které ovlivňuje člověk (zemědělství, průmysl, spalování dřeva, dýchání lidí a jejich zvířat, tlení lidských odpadků, .....) ?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,69
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články