Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JP

J22o56s51e28f 71P17o65t21r

30. 4. 2023 18:43

Jestliže pan Turner v dnešní době, t.j. v 21. století staví proti sobě víru a vědu, pak žije mimo tealitu v zmrzlém myšlení 19. století. V těch minulých stoletích právě věda přinášela důkazy, že náš svět nepotřebuje nikoho nad sebou a vědecký ateismus se stal absolutním myšlením euroamerické civilizace.

Jenže věda se vyvíjí, jak to ti ateisté říkají s oblibou, a najednou zde byly - abych vyjmenoval ty nejpodstatnější objevy, Velký třesk, kvantová mechanika, čeré díry, objev informačních molekul DNA, RNA,objev pouze dvou prarodičů lidstva, na druhé straně se vědě nepodařilo objevit přechodné formy v evoluci....

A vědci před tím stojí s otevřenou pusou, protože je jim jasné, že náš svět nemůže existovat "NÁHODOU", ale že je řízen "INTELIGENCÍ" Ale samozřejmě konají, konají již od Einsteina a snaží se najít zlatý grál "TEORII VŠEHO",matematickou rovnici, která řídí svět. K tomu doporučuji MIchio KAKU "Božská rovnice", který zde mluví o inteligenstní matematické rovnici, která řídí Teorii všeho a stvořila náš svět.

Pan Turner by se měl použit o současné vědě a její důsledky spojit v souvislosti!

1 0
možnosti
LJ

O náboženství se většinou diskutuje z vědeckého hlediska. Nic proti tomu. Doporučuji se na věc podívat i z praktického hlediska. Například světové pojišťovny si dělají pečlivé statistiky úrazovosti, délky života a zkoumají, co má či nemá vliv. Z nich vyplývá, že například počet úrazů závisí na vykonávané profesi (například dřevorubci figurují u většiny pojišťoven hodně vysoko), na sportu, kterému se věnují, nebyla však zjištěna žádná významná závislost na praktikování či nepraktikování náboženství. Naproti tomu u délky života se ukazuje, že lidé praktikující víru žijí asi o 2 roky déle. Statistiky k tomu podávají hned vysvětlení: Věřící lidé se méně rozvádějí, rozvod statisticky zkracuje věk o 2-3 roky, poněvadž je obvykle spojen se stresy, které obecně mají zhoubný vliv. Páry, které chodí spolu jednou za týden do kostela, mají nebezpečí rozvodu okolo 1%, u ostatních je to okolo 50%. Zajímavé, že pokud manželé spolu chodí jednou týdně do divadla nebo na plovárnu, nemá to tento účinek. Dokonce páry, které udávají, že se každý den společně modlí, mají nebezpečí rozvodu je v řádu 0,1%.

Netřeba ani zkoumat statistiky, každý máme tu zkušenost, že po dobu cca 100 let počet ateistů narůstá z malé hodnoty na dnešní většinu a stejně tak narůstá rozvodovost prakticky z nuly na dnešních cca 50%.

1 0
možnosti
Foto

Článek pana Turnera jsem nečetl, ale tento váš ano. Ode mne máte karmu a . A to říkám jako člověk, který byl třetinu života ateistou a třetinu života evengelíkem nebo chcete-li protestantem. Jsem už v závěrečné třetině nebo možná už v cílové rovince a dospěl jsem k názoru, že vím, že nic nevím. V Bibli se toho o nebi a o pekle moc nepíše...

3 1
možnosti
JM

J91a88n 98M10a69r92e46k

30. 4. 2023 6:17

Možná se v Bibli moc o pekle a nebi nepíše, ale to co se tam píše úplně stačí. Ta věta holá...'Bude tam skřípění zubů' má v sobě myšlenku rozvitou i bez zbytečného povídání. A Jirko, to zjištění, že víš, že nic nevíš,...tak to jsme na tom stejně a dokonce i slavný dávný filosof Sokrates.

1 0
možnosti
MB

No vidite, ja jsem vyrostl v krestanske rodine, chodil do nabozenstvi, dokonce i vystudoval a s uvahou pana Turnera souhlasim - a jo, s ohledem na nejrozsirenejsi monoteisticka nabozenstvi jsem presvedceny ateista (az se nekdy bojim, ze me Pan Buh potresta, jak rika Jara Cimrman). Katolickou cirkev povazuji za vrchol pokrytectvi a ty, kteri ji podporuji a obhajuji za, uh, nemuzu napsat co, aby me bdely censor nesmazl. Viru v jakehokoliv Boha pokladam za privatni vec a mam hluboky respekt vuci tem, kteri se podle ni snazi zit a jednat, na rozdil od tech, kteri o ni akorat tak zvani.

4 0
možnosti
EH

Snažím se nehodnotit cizí zcestné názory, protože nevím, jak k nim dotyčný došel. Třeba jenom přemýšlí v jiné fyzikální soustavě.

Pro průměrného člověka může být hlupák i génius, pokud mu nerozumí.

2 0
možnosti
JR

J38a29n 84R42á77ž

29. 4. 2023 15:09

Někdo věřil v komunismus (doufám, že jich už mnoho není) někdo věří v biblického Boha a neposkvrněnost početí Ježíše, někdo věří v existenci duchovní nástavbu lidského bytí a někdo v tajemnou existenci vesmírné energie, která ho ovládá. Ti všichni jsou mi sympatičtější než ti, kdo tvrdí, že nevěří v nic, ale při tom věří v neomylnost vědy.

2 0
možnosti
Foto

Věda není neomylná, naopak se vědecké poznatky stále upřesňují a mylné teorie se nahrazují. Věda se vyvíjí, a jediným jejím omezením je dáno schopností člověka poznávat.

Kdežto křesťanská náboženství jsou neměnná - pouze předkládají k věření a odmítají diskusi.

Jen (snad) judaismus klade otázky, proto je také nejvíce nositelů Nobelových cen židovského původu.

2 1
možnosti
Foto

„Nejkrásnější a nejhlubší pocit jaký může člověk zažít je poznat tajemno. To je základním principem náboženství, stejně tak jako veškerého seriózního úsilí v umění a ve vědě.“ — Albert Einstein Nejsem ateista a nemyslím, že se mohu nazývat panteistou. Jsme v pozici malého dítěte, které vešlo do obrovské knihovny napěchované knihami v mnoha jazycích. Dítě ví, že někdo musel všechny ty knihy napsat. Netuší jak. Nerozumí jazykům, ve kterých jsou ty knihy napsané. Děcko v uspořádání knih nejasně tuší nějaký tajemný řád, ale neví jaký. Toto je, zdá se mi, postoj dokonce i těch nejinteligentnějších lidí vůči Bohu. — Albert Einstein

4 1
možnosti
Foto

Je ale asi dobré dodat, že Einstein na sklonku života náboženské interpretace svých metafor výslovně odmítl.

4 0
možnosti

Přečetl jsem si ten článek pana Turnera a musím konstatovat, že ta pasáž, které jste citoval, je prachobyčejné vytrhávání z kontextu. Autor zcela jasně píše, že jde o jeho náhledy z m l á d í. To, co se vám nehodilo, už jste necitoval:

"Moderní náboženské představy ale nejsou v konfliktu s vědou a já jsem se s nimi posléze smířil, a to na základě tradic (mám na mysli ty hezké tradice, ne násilnou katolizaci, inkvizici, pedofilní kněze, islámské teroristy nebo kastovní segregaci) a také etických a morálních hodnot, ke kterým v sekulárním světě většinou náboženství evolučně dospělo."

"Bůh je bůh, lidé věří, nebo nevěří, a když víra není v konfliktu se zdravým rozumem, není třeba nic dokazovat ani vyvracet, ale popírat náhled na svět v rámci vědeckého poznání, a naopak ho vnímat na základě čar a kouzel, je pro mě docela divné."

Zdroj: https://turnerjiri.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=801096

8 3
možnosti

Co jste chtěl tou odbočkou do světa fyziky, astronomie a kosmologie vlastně říci? To, že něco dosud neznáme (a já věřím, že i to vědci rozlousknou), není žádným důkazem ničeho.

2 2
možnosti
JM

J97a41n 41M26a60r89e16k

30. 4. 2023 17:02

Vědci tak rozlousknou akorát lískový oříšek, ni víc.

0 0
možnosti
Foto

Hlupákovy cesty do jiných duší neřeším, ale Vám

8 7
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články