Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Za socialismu mělo 11 % důchodců důchod pod 400 Kčs měsíčně, 45 % pod 600 Kčs a 65 % pod 800 Kčs měsíčně. Průměrný plat byl 2 300 Kč, pozdějí to bylo jen 2 800 korun.Přitom ceny zboží se zvedaly rychleji, pokud vůbec bylo dostupné. Navíc nebylo výjimkou, že nástupní plat středoškoláka po maturitě činil v polovině osmdesátek jen nějakých 900 korun. Kdo se chtěl dostat na průměrnou mzdu tehdejší doby, musel mít už také něco odpracováno Za běžný nákup v samoobsluze běžný občan vydali 6,5 procenta z výplaty

0 4
možnosti

Za komunistů se špatně nežilo, v létě bylo vedro v zimě sněžilo. Nebo co tím chtěl autor říct?

4 0
možnosti

A ještě snad jen poznámku k autorovi. Pokud by prezident vetoval nebo jen na patřičný čas šoupl do šuplíku, zákon by neplatil a suma v červnu by byla vyplacena plně. Prošvihl by se termín zveřejnění zákona ve Sbírce zákonů do 22. března. Ještě snad stran problematiky prohlubujícího se zadlužení. Strukturální malér při změně superhrubé mzdy vznikl proto, že Babiš Zemanovi slíbil, že bude platit jen dva roky a pak zvednou daň z příjmu z 15% na 19%, tedy nominálně shodnou daň. Tu změnu prosadil Babiš s Fialou, bylo na Fialovi, aby slib dodržel.

Důvodem tehdy byl covid. Ještě snad jednu věc. Podstat a důvod leží ve své podstatě mimo vimu domácích politiků a je povahy nákladové nikoli proinflační. Je tedy pochopitelné, že dočasné omezení růstu z valorizace je legitimní, nikoli ale trvale. Že trvalé bude, tak to bude Biden a Brusel. A pro celou Evropu. A mimochodem mzdy rostly poslední dva roky také rychleji jen samozřejmě méně než ty důchody. Znovu - platí ten citát Bělohradské níže.

1 0
možnosti

No vida napsal jsem kravinu. Podstatná část inflace je nákladového původu nikoliv z tisku peněz.

0 0
možnosti

Ono je skutečností, že vláda jako zatím s každým „řešením“ přišla pozdě, aby stihla červnový termín valorizace dle platného vzorce v řádném legislativním procesu. Přečtěte si, o čem a jakých sumách se jednalo v roce 2022, 2. dubna. ttps://http://www.novinky.cz/clanek/domaci-jurecka-treti-valorizace-duchodu-v-roce-je-realna-40392572

Pokud by vláda jednala včas, vše mohlo proběhnout řádně. Totéž platí dokonce i o čase, kdy zahájila nouzový stav. Řádně i na sílu to do 1.1.24 mohla stihnout. „Škoda by byla místo 19 mld, 34, ale úpravu tomu mohla přizpůsobit, tím spíše, pokud by to bylo jednoznačně dočasné řešení. Jakékoli sumy, které padají jako škody jsou nefatální. Tím spíše, pokud se Jurečka vyslovil těsně před prezidentskou volbou stran ústavnosti a legitimnosti očekávání, tím spíše, pokud suma cca 20 mld byla pro Stanjuru v lednu marginální, se kterou si rozpočet poradí.

Prezident samozřejmě rozhodne ve prospěch vlády neb sdělil, že obstrukce se mu nelíbily jako nevěcné (fandové na to skočí jakkoli podstatou obstrukce je ta nevěcnost) a jeho poradce ekonom Marek sdělil jasně, že jde o protiústavnost a legitimní očekávání, ale na otázku stran spoluzodpovědnosti zase jasně řekl, že odpovědnost je to výhradně vlády. Veškerá argumentace koalice je nepravdivá, nebo není kompetentní. Prezident rozhodně není hloupý. ÚS je-li ÚS to shodí stejně jako shodil totéž u stavebního spoření. Filosof Bělohradský o dnešní době „Je doba nekompetentních elit a smazávání rozdílu mezi realitou a fikcí.“ Každý argument vlády byl a je fikcí, nikoli realitou.

3 0
možnosti
Foto

V prosinci 2011 dolní komora parlamentu schválila daňovou reformu z dílny vlády Petra Nečase, jenže s odkladem účinnosti až od roku 2015. Ten požadovali sociální demokraté v senátu jako podmínku pro opravu zdanění hazardu, o kterou usilovalo ministerstvo financí. Nečasova daňová reforma rušila koncept superhrubé mzdy se sazbou 15 % a zaváděla daň ve výši 19 % z hrubé mzdy. Ještě než zákon nabyl účinnosti, byl zrušen vládní koalicí sociálních demokratů, hnutí ANO a křesťanských demokratů. Sobotkova vláda se odvolávala na nežádoucí snížení příjmů státního rozpočtu a vlastní připravovanou úpravu. Premiér Bohuslav Sobotka tehdy tvrdil, že ministr financí Andrej Babiš musí zrušení superhrubé mzdy připravit. Šéf hnutí ANO k tomu podle ČTK uvedl, že ministerstvo financí je přesvědčeno, že státu ani lidem by zrušení superhrubé mzdy v této chvíli nic nepřineslo. „Stát by naopak kvůli zvýšeným nákladům na administrativu přišel asi o miliardu korun,“ řekl v té době Babiš. Od té doby se stále rušila superhrubá mzda.

0 0
možnosti

A72d93a95m 76M77a31l30ý

8. 3. 2023 13:26

A úplně nejodvážnější je Okamura. Ten křičí nejhlasitěji

1 1
možnosti
Foto

Na zneužití stavu legislativní nouze se vymlouvají ti, kteří snížení valorizací nechtějí podpořit. Protože od posouzení, jestli to odporovalo Ústavě nebo ne, je tady ústavní soud.

3 5
možnosti
Foto

Pokud to neprojde Ústavním soudem proděláme všechny. Stát dá na důchody 725 miliard. Stát by mohl zaplati cca o 21 miliard méně, ale o co jde. Však to našeho hodování zaplatí vnuci. Zajímavé, že s důchodci se kterými jsem se bavil se snížení valorizace souhlasí. S valorizace se stalo politikum. Přitom je i tomu, komu fuká pod tašky jasné, že když na dlchodce přispívali čtyři pracující a dnes dva a za 30 let se to vyrovná, že to takhle dál nejde.

6 7
možnosti
Foto

Hodně důchodců chápe, že je třeba snížit tempo zadlužování státu. Nechápou jen, proč vláda s politiky nejde příkladem a nestáhnou si svoje příjmy aspoň na dvojnásobek průměrného příjmu, když se jim nelíbí, že se důchody rovnají polovině hrubých průměrných příjmů.

11 2
možnosti
Foto

Zůstávají jen možnosti - podepsat a nepodepsat. Vetování Pavel zavrhnul jako zbabělé řešení.

1 0
možnosti
Foto

Za to snížení valorizace důchodů nese odpovědnost vláda a ne prezident. Takže klidně bych to podepsal. Ať si to případně vyžere vláda.

0 0
možnosti
Foto

Canov je ústavní soudce,který předem zná rozhodnutí soudu?O jaké odvaze to mluvite?Hrozí mu něco strašného...?Co tak si počkat na rozhodnutí soudu,než se začnete ohánět tím kdo má pravdu a kdo ne....

6 8
možnosti

Čapí hnízdo! Kdo z blogerů čekal na rozhodnutí soudu?

8 4
možnosti

Ano, to chce velkou odvahu říci, že v situaci, kdy si všichni utahují opasky, důchodců se to týkat nebude.

Co se týče schvalování v režimu legislativní nouze, není to úplně košer, ale které ustanovení Ústavy je porušeno? A retroaktivita? Důchodcům nebude nic odňato zpětně, jen v budoucnu dostanou méně přidáno. Daňoví poplatníci, kteří do důchodového pojištění přispívají, nedostanou nic.

Pokud je něco chucpe, pak fakt, že průměrný důchod se blíží polovině průměrné hrubé mzdy. Na to nemají mnohem silnější ekonomiky než je česká.

6 4
možnosti

Tak ony ty jiné ekonomiky EU mají tu penzi o něco vyšší. Většinou mezi 1300 - 1800 EUR / měsíc a penze dávají většinou kolem, 9,5 % HDP. Máme tedy co dohánět, ale platy politiků tam mají většinou menší než my.

:-(

6 2
možnosti

Slabé místo zde je, a vždy bude a je v tom, že ústava, zákony, lidské lineární myšlení, snaha o řád, systém, ... , nerespektuje jednu základní veličinu, a to je dynamika životního prostředí naší planety, jež v mžiku může rozmetat lidské plánování, systém, řád, ať neúrodou, tak přírodními živly, anebo predátory dalších civilizací.

Navíc současný lidský druh, má tendenci se uzavírat do vlastních světů, jak na občanské, tak státní, či Evropské úrovni, a nemá inteligenci a schopnost vnímat věci a děje v dynamice běžící roky desítky let, kde je vše vidět v jiném světle.

První vážný střet těchto dvou světů a systémů zde byl za časů COVIDU, kde snaha udržet, a i zneužívat systém a řád, vedl k novému fenoménu, a to soudcokracii podporovanou mediokracii, a celé to vedlo ke střetu skrze zákon a realita, vláda – realita, versus zákon – umělý systém člověka – soudci a za tlaku medií, jež hořekovala nad osudy umělců, hospodských, vlekařů ... , k dojení státu v řádech stovek miliard.

Dnes je zde to samé, kde systém daný člověkem naráží na dynamičnost reality, jež se opět prosadila v predátorském režimu civilizací, zde Putin, Čína a ukázala, jak celý na vodě stojí náš systém a jeho byrokratické udržování, a rozpoutalo se inflační peklo a opět velkou roli v tom hrají media a nový fenomén, vymývání mozku skrze autority, tedy odborníky na každá prd, a zde je to opět o podobné písničce, odborník je vlastně uzavřený systém, kde je vše lineární, řád, ... a k tomu vlastní vidění světa ... .

Celé to navíc ukazuje na další tragický stav, a to že zde není třetí strana, ať v podobě politických stran vzešlých z různých hospodářských, společenských odvětví a ani zde není duševní a duchovní elita. Jinak řečeno vláda a každá vláda je zde napospas tlaku medií a sociálních sítí ...

Zákon, ústava, řád, zde nemají být od toho, aby byly ve střetu s touto přírodní dynamikou a vedly stát k ekonomické a civilizační sebevraždě, ale je potřeba aby zde byl i počítáno s touto realitou.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS