Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
LS

"...jednotný Taliban existuje pouze virtuálně díky médiím, ale ve skutečnosti jde o dost volný konglomerát různých skupin, které spojuje přítomnost společného nepřítele (USA, vláda Afghánistán a ISIS), ale i nyní mají více než vážné vnitřní rozpory, které by mohly narušit jakékoli sliby a závazky Talibanu."

Za fasádou války Talibanu s vládou

https://colonelcassad.livejournal.com/6953238.html

0 0
možnosti
PP

Amerika a nakonec i Evropa celé roky řvaly, co to tam má jako Americká armáda co pohledávat. O Bidenovi se mluvilo jako o válečném štváči. Tak Biden ukončil tažení a teď i Putin řve, ať se tam radši zase vrátí. Klasika, kdo to nečekal?

0 0
možnosti
RG

Pro amíky druhý Vietnam a my jim v tom "asistovali".....

1 0
možnosti
JS

Pro amíky druhý Vietnam, ale neztrácejte naději. Je možné, že náš vrchní velitel ČA vydá rozkaz a my tam zvítězíme.

0 0
možnosti
JM

J38a31n 37M39a96r12e69k

3. 8. 2021 22:57

Je zajímavé, jak se stále mluví o USA jako o státě, který vyvážel demokracii na křídlech bombardérů. Pokud se pamatuji, tak ani slůvko o CCCP, který tam řádil po mnoho let. I když si o Američanech nedělám pražádné iluze. Nicméně v tom vidím takový modní antiamerikanismus (i když si plně uvědomuji, že blog reaguje na odchod Američanů z Afganistánu) Vzpomínám na dobu války ve Vietnamu, kdy američtí imperialisté ničili Vietnam. Znal jsem kdysi jednoho člověka, Čecha, (nbudu jmenovat), který se před válkou svojí mladickou pitomostí stal ve Francii příslušníkem cizinecké legie. Ten mi vyprávěl ty hrůzy, které ve Vietnamu Francouzi napáchali (on se jich zůčastnil) ale o tom už nějakých 50 let ani slůvko, nehodí se to do dnešní mody. Dneska je zloduch USA.

Nezapomenu na článek v jedněch kanadských novinách, kde příslušník ruské armády z Vietnamu uprchl. popisoval, jak tam Rusové otravovali studny s pitnou vodou, podruhé nahnali civilisty do nějaké stodoly a pak tam naházeli granáty...tehdy on nemohl usnout, stále cítil ten nasládlý pach lidské krve...jindy nahnali civilisty do nějakoho tunelu, nalili tam benzin a zapaálili, ale takové věci nejsou "IN" a tak se o nich nepíše.

2 2
možnosti
PP

Lidé jsou extrémně nevzdělaní. Většina lidí nemá o intervenci CCCP v Afghánistánu ani ponětí. Sám se nepamatuji, že by nás to na základní či střední škole učily.

0 0
možnosti
VL

Pokud se nepletu, tak Američané odchod z Afganistánu zdůvodnili tak, že cílů mise bylo plně dosaženo, že afgánská armáda a policie je vycvičena a vyzbrojena, vláda v Kábulu je stabilní a těší se podpoře obyvatelstva a je schopna úspěšně bojovat proti Talibanu a postupně jej zcela potlačit. Bez komentáře.

Jinak, Afganistán je jistě velice bohatá země na nerosty všeho druhu, chybí jim ovšem infrastruktura a vzdělané pracovní síly. A tady myslím je pole působnosti pro Čínu, která je světovou špičkou v budování infrastruktury, a pracovních sil má rovněž dost. A tak očekávám, že v průběhu deseti let bude Afganistán světově významný dodavatel surovin, Čína tam bude pevně etablovaná, životní úroven afgánců proti dnešku se významně zvedne, a islám tam bude rozhodující ideologie. Talibán bude vedoucí politickou silou, ne-li jedinou. Bude to zajímavý důsledek exportu západní demokracie na křídlech bombardérů.

5 0
možnosti
PP

Myslím si, že přeceňujete Čínu a podceňujete Talibánce. Některá spojenectví jsou z podstaty věci tabu...

1 0
možnosti
JL

Autor opomněl zmínit, že vyvážet demokracii se obecně do islámských států, mohamedánským, jak se říkalo, dříve, dnes nedaří. Můžeme zmínit ještě Irák, Libyi či Sýrii...Je to marný, je to marný, je to marný. Schválně, jestli se USA poučí a začnou další větší válku pro změnu někde jinde. Co se týče teroristů, to je západní termín pro místní nábožensky orientované partyzány.

6 0
možnosti
GH

O zivote v Afghanistanu psal Rudyard Kipling v romane Kim.

Na konci romanu je glossary, tam jsou popsane myslim 3 anglo-afghanske valky, v jedne z nich tam Anglie poslala expedicni sbor asi 10,000 ozbrojencu a Afghanci pobili vsechny az na jednoho, aby mohl rici doma jak dopadli ti ostatni

3 0
možnosti
PP

Afghánistán je jak černá díra. Tam se nedá konvenčně bojovat. Všude jen poušť a hory. Amíci asi udělali tu chybu, že to bylo jen takové oťukáváníčko a raději to nevedli ve stylu totální války. Možná i hříbeček nebo dva to chtělo někam do těch hor...

0 1
možnosti
Foto

J18a79n 42Š82i97k

3. 8. 2021 10:59

Afghánistán na nerostné suroviny opravdu bohatý je, podle průzkumů jde o bilióny dolarů. Jenže jednak jde o suroviny jejichž těžba je náročná na technologie a jednak pro ni potřebujete infrastrukturu. Což je třeba také stav železnic, silnic, ale taky třeba kvalifikovaná pracovní síla. Nic z toho se zemi příliš nedostává, není ekonomicky soběstačná a bez pomoci zahraničních bank a cizího kapitálu se neobejde. Existuje řada kontraktů na kterých se podílela třeba Světová banka. Co teď bude? Patrně všechno padne. Nebo se najde nějaký odvážný podnikatel ze Západu, který bude obchodovat s Talibánem? OK, tak se do toho pustí Čína. V tom případě Západ prohrál nejen vojenskou válku, ale i válku ekonomickou. Přítomnost i nepřítomnost USA v tomto regionu...Obojí je špatně a ani teď není důvod k žádnému jásotu. Hezký den

11 0
možnosti
Foto

Nedivím se vůbec posledním dvěma prezidentům USA, že se rozhodli ukončit vojenské angažmá USA v Afghánistánu. Trvalo to dvacet let (tak dlouho USA nikdy předtím někde neválčili), stálo to spoustu peněz, lidských životů a výsledky pořád nikde. Náš prezident Zeman je sice proti tomu, ten si však odpočívá v Lánech, vůbec nic ho to nestojí a dělá chytrého.

Talibán asi v Afghánistánu zvítězí, některým okolním státům tím sice vzniknou problémy, ale pořádek si tam budou muset udržovat sami.

4 1
možnosti
JD

A ti poslední dva prezidenti USA se neváleli?

0 0
možnosti
  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,74
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články