Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

Již před 40. lety firma Siemens vyvinula plastové destičky o rozm. 20 x 20 cm, kterou vyfotily přilepenou na střešní tašku. Z každé destičky při Slunci odcházel el. proud o síle 1 A a napětí 1 V. Paralelně zapojené. Určitě jsou i jiná, efektivnější řešení k převodu el.energie tak, aby nám sloužila. Více by jen mohli napomoci vynálezy Nicola Tesly, Srba žijícího v Chorvatsku. Později přeplaceného státem za mořem.

0 0
možnosti
ZZ

Takové fotovoltaické střešní tašky ( solární tašky ) už existují a vyrábí se.

Mezi výrobce solárních krytin, kteří tyto soláry v ČR nabízí patří společnosti: Lindab, Tegola, Terran, Solární tašky, Czech Energy Team nebo T-power. Nicméně praktické zkušenosti s jejich použitím u nás jsou ještě malé.

Tesla není ještě úplně probádaný, protože jeho výzkumy ze závěru jeho kariéry se ztratily. Po jeho smrti FBI zkonfiskovala tolik Teslových materiálů, že by zaplnily železniční vagón. Tyto materiály se nacházely na čtyřech různých místech a v Teslově hotelovém skladišti, pokoji a trezoru.

;-(;-(;-(

0 0
možnosti

I kdyz secteme vsechny solary sveta a vetrniky a pripocteme i jejich optimisticky plan na dalsich par desitek let, pravdepodobne to neda dohromady plosne ani rocni ztratu zalesne plochy amazonskeho pralesa. Vliv zmeny krajiny z husteho pralesa na nejakou bobovou plantaz. Prijimane teplo, ovlivneni proudeni vzduchu atd atd. Zkrze solary se resi vlastne drobne, zatimco jinde se meni cely kontinent

0 0
možnosti

Stejne tak spaliny a vlastne cokoliv jineho co se povazuje za oteplovaci priciny jsou vlastne drobne. Za meho zivota se zmenila krajina v takovem mnozstvi a plose ze ucebnice zemepisu zobrazujici zalesneni jsou asi tak zastarale jako kdyz porovnavate kontinenty s dobou za dinosauri. tady je ta pricina

0 0
možnosti
IL

I54v19o 13L49y25č49k60a

4. 1. 2021 17:51

Autor mi připomíná mého čtyřletého vnuka. Ten, když jsem mu ukázal na trávníku luční kobylku, prohlásil, že takový brouk neexistuje. Autor si přečte zprávu z vědeckého výzkumu, ale prohlásí, že ON se domnívá...

0 1
možnosti
JT

J58i39r78i 30T76i58c62h63y

4. 1. 2021 16:33

Sirsi studie ukazaly, ze historicky nedavna korelace vzrustu kyslicniku uhliciteho v ovzdusi s oteplovanim nepredstavuje duvod a nasledek. Dlouhodobe byla obdobi, kdy se ovzdusi ochlazovalo, zatimco koncentrace CO2 narustala.

Graf v muzeu v London City ukazuje, ze za poslednich pet set tisic let probihala ochlazovani a oteplovani, vyznacne behem kazdych sto tisic let.

Ku clanku (karma) bych pridal, ze vetrniky silne nici ptactvo.

3 0
možnosti
ZZ

Ochlazování a oteplování planety celkem přesně dokumentují i předvídají tkzv. Milankovičovy cykly.

;-)

0 0
možnosti
JS

Konecnym cilem "zelenych" je bezuhlikova energetika, doprava (el auta) a prumysl. (na pr. vyroba zeleza a oceli....). V tom pripade by skutecne elektrovoltaicke clanky musely pokryt KAZDY ctverecni metr pudy a VSECHNY dostupne strechy. Podobne take 150metrove veze vetrnych elektraren. Zbytek rozvodove site, transformatory a mnohopodlazni "zalozni" baterie. To je obludna predstava krajiny obyvane lidmi.

2 2
možnosti
Foto

P20e69t19r 67V39o15k38á59č

4. 1. 2021 12:32

Někde jsem četl, že nárůst teploty v okolí větrníků souvisí s tím jak větrník narušuje stratifikaci vzduchu. Mění se tím parametry pro přenos tepla mezi zemí a vzduchem. Tedy ten diskutovaný chybějící zdroj energie pro ohřev vzduchu je Slunce. Pamatuji si, že mi to připadalo celkem srozumitelné.

1 0
možnosti

I11v65o 20Ž81á29č28e26k

4. 1. 2021 12:29

Každá energie, kterou vyrobíme jakýmkoli způsobem a použijeme k čemukoli, se nakonec změní v teplo. Kam jinam by se poděla?

Hlavní skleníkové plyny CO2 a CH4 obsahují uhlík. Jak v biosféře přibývá uhlíku? Jedině těžbou fosilních paliv. Pálením dřeva a prděním krav určitě ne.

0 0
možnosti
Foto

Nejen těžbou a pálením, ale také sopečnými plyny. I když produkce CO2 ze všech sopek je jen jednou až dvěma setinami toho, co vzniká lidskou aktivitou, tak je to pořád jeden ze zdrojů uhlíku v biosféře.

0 0
možnosti
JR

"Každý majitel domu by se tak měl rozhodnout svobodně zda na svém domě chce mít či nemít solární panely a nikdo by mu do jeho rozhodnutí neměl mluvit, a už vůbec ne zákon."

Předpokládám, že jste to nemyslel absolutně. Představa solárních panelů na střechách malostranských domů je dost děsivá:-)

0 0
možnosti
SR

Často se jako biomasa využívá sláma, která pak chybí jak v chlévech (krmivo, stelivo) a v konečné fázi na poli ve formě hnoje. Nu a důsledkem je zhoršení kvality půdy, pro orbu je nutné používat silnější traktory, které mají větší spotřebu paliv, ...

1 0
možnosti
AV

Celý ten článek je čirá demagogie. Žongluje se se slovy a pofiderními čísly. Praxe říká něco jiného. Příklad: Tuřany, letiště (Brno) – na části jeho pozemků vznikl „malý“ solární park. Od doby vzniku se rapidně změnil přísun srážek a tím i celkové klima. Při snímcích z družice zjistíme, že teplota vzduchu a povrchu Země – zde srovnání pole versus solární panely – se teplota liší o +/- 60 °C. Následkem toho samozřejmě vzniká jiné proudění vzduchu než doposud a mění se i klima velké částí okolí letiště. Srážek velice ubylo a zvýšila se teplota. Na vině je z velké části stoupající teplý vzduch od solárních panelů, který, mimo jiné, zapříčiňuje onen pokles srážek. Na rozdíl od zmiňovaného „panely na střechu“, kde už střechy samotné emitují větší teplotu něž okolí. Tam panely tolik zla nenapáchají... O „vrtulích“ nemluvím, zde se jedná i o zvuk, který vzniká a často si lidé v okolí stěžují, že se jim tím zhoršila kvalita života, špatně spí atd. Jak toto působí na zvířata nechci dovozovat, nemám údaje, ale dobře jim to dělat určitě nebude. Za mě ekologie ano, ale ne ultimátní. To jen odradí část lidí, kteří jsou na pochybách.

5 0
možnosti
JK

Ono stačí, když si porovnám měření v naší škole. Od doby, kdy vedle postavili hypermarket a vyasfaltovali parkoviště, je rozdíl až 2° mezi tím, co naměří stanice na jedné straně budovy a meteostanicí na druhé straně. Takže u FVE na několika hektarech to bude znát ještě víc.

2 0
možnosti
  • Počet článků 2652
  • Celková karma 31,83
  • Průměrná čtenost 2021x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články