Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

MUDr. Ivan David

V pondělí 12. 1. 2020 vydal předseda Evropského parlamentu David Sassoli svévolné rozhodnutí o zákazu používání státních vlajek v jednacím sále europarlamentu. Řada poslanců, k nimž se také řadím, má na stolku vlaječku státu, jehož voliče zastupují. V noci na úterý olivrejovaní zřízenci vlaječky ze stolů poslancům sebrali a nechali v sále pouze vlajku EU. Odpoledne jsme tyto krádeže řešili na frakci, kde nám bylo vysvětleno, že nejde o „běžnou krádež“ coby kriminální delikt, ale o provedení rozhodnutí předsedy EP. Tedy o politický akt. Podrobně jsme prozkoumali rozhodnutí socialisty Sassoliho z právního hlediska a zjistili jsme, že je protiprávní. Jednací řád EP v článku 10, na který se předseda odvolává, totiž zakazuje pouze transparenty a reklamní předměty.

Ve středu jsem si do sálu přinesl náhradní vlaječku. Napřed přišel jeden olivrejovaný zřízenec a upozornil mě, že ji na stole mít podle rozhodnutí předsedy nesmím. Odmítl jsem mu ji vydat, a prohlásil jsem, že trvám na tom, aby na mém stole byla vlajka země, kterou v EP reprezentuji. Zřízenec se šel poradit s jiným zřízencem, který mě na totéž přišel upozornit znovu. Odpověděl jsem jim, že chápu, že dělají svoji práci a co jim bylo přikázáno, ale že trvám na tom, že na mém stole moje vlajka zůstane. Poté se oba odešli radit se svým nadřízeným, který krčil rameny. Chvíli to vypadalo, že bude klid. Večer po jednání jsem si svoji českou vlajku raději odnesl do kanceláře, aby mi zase nebyla zabavena. Dnes ráno jsem si ji na hlasování přinesl do sálu znovu, stejně jako řada dalších poslanců.

0 0
možnosti

Předsedající nařídil poslancům, že mají vlajky svých zemí ze stolů odstranit. A že dokud tak neučiníme, neumožní pokračování jednání a hlasování. Jménem naší frakce Identita a demokracie (ID) vystoupil předseda Marco Zanni, který vysvětlil, že požadavek je protiprávní, protože vlajka není ani reklamní předmět ani transparent, ale státní symbol. Jeden z poslanců za Zelené tvrdil, že podle wikipedie patří mezi transparenty i vlajka. Kontroval jsem mu, že wikipedie není pramenem práva. „Pramenem práva je podle Smlouvy o EU a smlouvy o fungování EU pouze psaný právní předpis, který byl schválen Evropským parlamentem a Radou, a byl vyhlášen v Úředním věstníku.“ vysvětlil jsem. Úřední věstník je unijní obdoba naší Sbírky zákonů.

Hádka o to, zda na stole vlaječky mít můžeme, ještě chvíli pokračovala. Socialistická poslankyně upozornila, že podle ní bychom správně neměli mít na stole ani vodu. „Kdo chce mít v sále vodu, musí si ji dát na zem“, řekla socialistka. Jeden z kolegů za stranu BREXIT jí odpověděl, že jestli ji reprezentuje voda, tak ať si ji klidně dá třeba na zem. Naši poslanci upozorňovali, že jsme frakce Identita a demokracie a považujeme za své poslání bránit národní identitu zemí, za něž jsme byli zvolení. A k ní patří i státní vlajka. „Nechceme se nechat rozpustit v jakémsi bruselském mišmaši bez identity jako cukr v horké kávě.“, konstatoval ve zdůvodnění našeho postoje Zanni.

Nakonec předsedajícímu povolily nervy a spustil další jednání a hlasování o rezolucích. Dnes jsme tedy vyhráli a své vlajky jsme uhájili.

(zdroj: viditelnymacek)

1 0
možnosti

Banner EU byl ovšem povolen:-/

1 0
možnosti

Neni vetsiho nacionalitickeho symbolu nez jsou prapory a vlajky ! Prave ti bezvyznamni se jimi nejvice ohaneji. Nemci nebo Anglicani toho nemaji zapotrebi, zato bezvyznamni Slovaci nebo Chorvati se jimi ohaneji vsude!

0 2
možnosti

Úvod dobrý. Pak to sklouzlo k nadávkám a přestal jsem to číst.

0 1
možnosti

A kdy podle toho,že nesmějí mít vlajky států na svých stolcích taky tak rychle rozpustí tuto organizaci,která zasahuje už tak moc do svrchovanosti jednotlivých států!!!Tady je vidět jedna věc,že koryto jim je milejší než to,že by ukázali za jakou zemi tam jsou!!Tak že Evropský parlament pozbyl legitimity a tím pádem by se mohl klidně rozpustit.

3 1
možnosti

Asi neznáte smlouvy na kterých funguje EU - Euro"parlament" nemá zákonodárnou pravomoc, je parlementem jen podle názvu. Europoslanci mohou jen schvalovat co jim bylo předloženo (a debatovat a debatovat)

0 1
možnosti

Nebojte se napsat, že jením z českých euro-poslanců, který si dal na stolek českou vlaječku je pan David z SPD.

4 0
možnosti

Nasi poslanci (a lide) by si meli vsimat predevsim zavaznych usneseni komise EU vedene Leynovou, ktere se tykaji "bezuhlikove" Evropy do r. 2030. To je uz hodne blizko. Krome drastickeho omezeni spalovacich motoru, prumyslu a pod. jsou zajimave napriklad fraze jako "udrzitelne bezuhlikove stravovani ". To jako budou jist lide travu pohnojenou vlastnimi vykaly?

7 0
možnosti

No, když tomu ansámblu předsedá Lejnová ? ;-)

1 0
možnosti

Komentář p. Zahradila asi stojí za pozornost. Jeho komentáře ve mě vyvolávají sled událostí počínající počitkem, následným vjemem a nutností se obsedantně zabývat tím, že definice hráškově fialové barvy a kvadratura kruhu mají smysl

0 1
možnosti

Som presvedčená, že Dúhová vlajka by Sassolimu neprekážala. Ani zelená vlajka islamu.

17 1
možnosti

Žebříčky

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS