Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

H29a71n50a 44V66l15k47o35v51á

23. 6. 2018 17:09

Zopakuji Vladimíra Kroupu R^R^R^.

A paní Havelkové bych doporučila přečíst si příspěvky Petra Buriana.

0 0
možnosti
Foto

H78a80n94a 42V84l26k28o88v41á

23. 6. 2018 17:17

A Petra Širokého.

0 0
možnosti
Foto

Janu Bartoňovi bych doporučila si přečíst Konvenci z roku 1967, má zhruba 56 stran a poté mu dojde, že nemá pravdu. Tam je jasně definováno, kdo má nárok na uprchlický status. Pravdu má z tohoto úhlu pohledu pan Turner, ale Maďarsko si může přijmout jaký zákon chce, když je tam u moci Orbán a chce se zavděčit svého lidu. My jsme to podepsali a měli bychom se tím řídit. Z úhlu konvence nelze vyloučit, že imigranti, kteří se sem valí, se nemohou kvalifikovat jako žadatelé o azyl z důvodu náboženské, politické, národnostní diskriminace. Nejde jen o válečné uprchlíky. Musí se to posoudit případ od případu a trvá to bohužel vždy zhruba 2 roky. Z tohoto úhlu pohledu je jedno, jestli daná osoba nemá pas, protože v zemi odkud prochá může být například pas zničen, shořet, anebo je jí zabaven. Padlé, válkou rozvrácené státy nemají čas na nějaké vydávání dokladů. Výjimku z konvence mají osoby tresně stíhané, váleční zločinci, na ně se konvence nevztahuje a ti mohou být vyexpedováni hodně brzo. Uprchlíky z komunistických států opravdu nelze srovnávat s uprchlíky z Afriky anebo ze zemí, kde vládne autokracie, s prvky výrazné náboženské a rasové diskriminace, a dochází zde k genocidám minorit. Z toho úhlu pohledu na tom byli uprchlíci z komunistického Česka daleko lépe. U nás žádná smrt anebo bičování např. homosexuálům, lidem, co nevyznávali státem propagovaný ateismus, ale ani nějak výrazně nerovné zacházení za komunismu nehrozilo. Jednalo se jasně o totalitní režim, kde byla cenzura a nebyla svoboda projevu. Za komunismu zde ale byla skoro úplná ekonomická rovnost, v pozdějších fázích zde byl relativně rovný přístup ke vzdělání, práci, pokud jedinec anebo jeho rodiče nekritizovali režim. Ženy nebyly diskriminovány, za to že jsou ženy, pokud knězi neprotestovali proti režimu, mohli si celkem pohodlně vegetovat v tichosti na svých farnostech. Čeští uprchlíci se sice vydávali za uprchlíky politické, ale řada českých uprchlíků byli ve skutečnosti uprchlíci ekonomičtí.

3 4
možnosti
Foto

souhlasím s paní Petrou-mnozí se zde snaží jen bagatelizovat důvody kvůli nimž uprchlíci z Afriky utíkají

https://www.valka.cz/13827-Soucasne-konflikty-v-subsaharske-Africe-2-Analyza-konfliktu

Afrika byla nejprve ovlivněna koloniálními velmocemi a ani po dekolonizaci neměla klid. Stala se místem ideologického střetu mezi Západem a Východem bipolárně rozděleného světa období studené války, jejíž konec pak vedl ke snížení strategické důležitosti afrických států na poli mezinárodní politiky. Mladé africké státy, vznikající v nepřirozených hranicích dle koloniálních měřítek, jsou charakteristické častými diktaturami a autoritářskými režimy, které uvrhly životní úroveň Afričanů do hluboké propasti. Většina nových místních elit se velmi brzy sžila se západním kapitalismem – nejpozději poté, co poznala, že nejjistější cestou k soukromému blahobytu je výprodej přírodního bohatství vlastní země. Hřebíkem do rakve subsaharské Afriky pak byly v osmdesátých a devadesátých letech programy strukturálních úprav Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, jež však obvykle vyvrcholily naprostým hospodářským rozvratem a závislostí.“

1 1
možnosti
PB

P37e57t52r 22B73u57r91i62a72n

22. 6. 2018 11:29

Souhlas, karma.

7 0
možnosti
MV

... pardon, lide, kteri z Cech a Slovenska emigrovali ve zminenych letech, sli za horsim...???

v rodine tento pribeh mame, tak vim, o cem se zminuji

0 12
možnosti
SB

Možná není tak úplně pravda to, co píšete: že individuální migrace že zemí východního bloku byla podmíněna zejména politickými důvody. Ona i ta emigrace našich lidí na Západ v dobách totáče měla hodně často ekonomický charakter. Mnozí lidé tam šli prostě "za lepším". Neříkám, že všichni, ale hodně z nich ano.

Avšak to není podstatné. Důležité je, že i ti, co tam šli z důvodu "budu tam za stejnou práci brát větší plat, budu mít lepší byt a modernější auťák" tam šli s vědomím, že se budou muset zapojit do tamějšího života tak, jak se tam prostě žije a pracuje. A i takoví ekonomičtí uprchlíci se tam v naprosté většině případů adaptovali a stali se tamějšími lidmi. A to je podstatné.

Ostatně Slováci nikdy neměli důvod k nám chodit z důvodů politických a přesto s nimi nikdy nebyly problémy nad běžný rámec, že mezi tisícovkami lidí vždy nějaký zádrhel je.

To je jediná má drobná výhrada vůči Vašemu blogu. To znamená, že s Vámi souhlasím jen na 95%, nikoli na 100%.

Avšak těch 95% samozřejmě znamená, že karmu ode mne dostáváte.

18 0
možnosti
VF

Přesně vystiženo.

0 0
možnosti
Foto

Musím akceptovat kritiku, že jsem poněkud lehkovážně použil termín "mezinárodní právo". Po pravdě řečeno, protože nejsem právník a ani se otázkami mezinárodního práva nijak nezabývám, ani nevím, jak přesně definují mezinárodní normy pojmy migrant, válečný uprchlík (ten jistě ano a definici lze snadno zjistit), politický azylant a pod. Pokud je všechny vůbec nějak jednotně definují.

Kdybych měl dělat korekci svého článku vzal bych zpět výraz "mezinárodní právo, a nahradil ho souslovím "etické a morální normy", přestože Maďarsko vydalo normy zákonné, které se týkají i válečných utečenců, což jednoznačně v rozporu s mezinárodním právem je.

Souvisí to s tím, že když někdo v dobách komunismu od nás utekl "za čáru", nebyl vrácen proto, že nemá pas a výjezdní doložku a nebyl potrestán německými zákony ten, kdo mu dal najíst (máme krátkou paměť a Maďaři i hodně špatnou)

Je to příklad, který se aktuálním situacím málo podobá. Váleční uprchlíci tu ale byli a jsou, přestože je to asi dnes jen malá část migrantů. Pohnutky se ale špatně zkoumají.

Princip je prostý: měli bychom usilovat o to, aby se do Evropy živelně migranti nepřesunovali. Ti, kteří sem přijdou legálně, mají být náležitě evidováni a integrováni. Ti, kteří se sem přesto dostanou ilegálně mají projít procesem, který stanoví jejich "kategorii" a potom je podle toho s nimi naloženo. (Podotýkám, že mám na mysli jakékoli migranty, z Afriky, Blízkého východu, z Ukrajiny, Činy nebo Vietnamu.)

Kriminalizovat to, že jim dá někdo jídlo, přístřeší a právní servis je naprosto absurdní a do civilizovaného světa to nepatří.

3 2
možnosti
SB

Každé pravidlo se dá dodržovat nebo vyžadovat jen do určité míry početnosti takových případů.

Lékaři někdy zachrání těžce zraněnou nohu a člověk po dvou měsících chodí stejně jako před úrazem. Je to možné proto, že na té ulici to auto porazilo jen jednoho chodce a lékaři mu mohou věnovat veškerou péči.

V případě hromadné nehody nebo přírodní katastrofy však může nastat situace, kdy v zájmu záchrany života prostě tu nohu uříznou, protože to je za chvíli hotové a tři jednonozí je menší zlo než deset zesnulých.

A totéž platí i v případě masové migrace: Zákony byly postaveny pro normální situaci, nikoli pro nezvladatelné množství příchozích.

14 0
možnosti

Naprosto výstižné. Porovnáním neporovnatelného za účelem citového vydírání nelze obhajovat zjevný imigrační byznys, o který dnes zejména jde.

Migrace v rámci téže kultury, spojená s vědomím migrujících, že bez práce nejsou koláče, je protikladem migrace z kultury po všech stránkách odlišné, když navíc migrující nejdou za prací.

23 0
možnosti
Foto

Myslím, že se poněkud míjíme tím, co kdo má na mysli. Potírat imigrační byznys je jistě správné, nikdy jsem nic takového nezpochybnil, ale nelze to dělat prostředky, které zcela odporují etice a morálce a možná i jiným zákonným normám. To je, když to přeženu, jako byste v rámci chválihodného boje proti kriminalitě zavíral bez soudu podezřelé.

Když tady budou kvůli migraci vznikat zákony a normy, které jsou v naprostém rozporu s nějakými demokratickými, humanistickými a konečně i křesťanskými principy, je to principiálně špatné a zároveň i krátkozraké. Vždy, když se něco takového v historii stalo, tak se to nakonec otočilo proti těm, do tak učimili. Je to podstata všech diktátorských a totalitních režimů, které fungují náramně účelně. Je to ale cesta do pekel.

Pod mým článkem to jinak, ale velmi pěkně definoval pa Trizuljak: "První a zcela fatální porážku si přivodíme my sami, pokud začneme svá pravidla, zásady a principy bořit."

To je podstata toho, co jsem chtěl vyjádřit.

0 12
možnosti
Foto

Nezdá se mi, že by emigrace z ČSSR byla dána politickými důvody. Alespoň čísla o legálním vystěhovalectví naznačují, že souvisela s očekáváním relativního zhoršování či zlepšování pozice Československa ve srovnání se zbytkem světa. Tady naše stagnace a západní konjuktura vedly ke zvýšení počtu vystěhovalců a naopak.

1 0
možnosti
KM

K89a23r83e37l 28M58a41s13e92k

22. 6. 2018 10:01

No vidíte, já emigroval jen proto, že se mi nechtělo na vojnu.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS