Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VM

Tak asi takhle. Nás se nikdo neptal a republiku rozdělili. Asi se to hodilo mocným do krámu. Na Krymu, pokud se nepletu, nedošlo nejprve k obsazení ruskými vojsky, ta tam byla na základě dlouhodobých dohod dislokována. A pokud se nepletu, tak tam nedošlo ke zranění, účast byla vysoká a výsledek jednoznačný. A nevzpomínám si, že by voliči byli nuceni k referendu pod pohrůžkou ruských vojsk, alespoň toliko od pozorovatelů, kteří směli zveřejnit, co viděli. Co se týká samostatných Kurdů, tak ti jsou trnem v oku hned několika národům a jejich referendum či jakékoli snahy o samostatnost budou ještě hodně dlouho potlačovány. No a Katalánci, pokud se nepletu usilují o samostatnost už dlouhá staletí a také jim není dopřáno. Každopádne zákrok v Katalánsku byl svými následky podstatně brutálnější, než zákrok bolševika v 89.

Tedy, kde je hranice oprávněnosti referenda a práva na něj? Kde je ona demokracie?

0 0
možnosti
JS

J89a65n 47S88e12m59i43k

2. 10. 2017 15:28

"Na Krymu, pokud se nepletu, nedošlo nejprve k obsazení ruskými vojsky, ta tam byla na základě dlouhodobých dohod dislokována"

na zaklade dohod mela Ruska vojska pravo byt na zhruba 2% uzemi Krymu (zakladny a prilehla vycvikova uzemi ktera k nim patrila)

- takze samozrejme jinde na tech zbylych 98% uzemi Krymu ruska vojska pravo byt nemela

1 0
možnosti
KB

"Bude tedy zajímavé pozorovat, zda EU a Západ obecně bude podporovat právo Katalánců na sebeurčení až do odtržení od Španělska ...."

Z pragmatického hlediska nic takového nebude. Kdo je to ta EU? Španělsko je jedním ze čtyř politicky nejdůležitějších států EU. Myslíte si, že Německo dá přednost Katalánsku před Španělskem? Co Itálie se svým severem? Myslíte, že někdo bude chtít precedent, že je jednoduché se odtrhnout a riskovat, že za chvíli bude EU tvořit třeba 40 států?

Podle mě nic takového nebude a většina velkých významných států samostatné Katalánsko nikdy neuzná.

Včera jsem prolétl některé německé servery. Většina je silně neutrálních, ale přeci jen převládají komentáře ve stylu:

"Síla nic neřeší, ale je ale třeba se postavit za Madrid. V principu za celou situaci nesou odpovědnost nezodpovědní separatisté v Katalánsku, atd.

Čili takové to: postup policie je jedna věc, ale s nezodpovědnými separatisty by se jednat nemělo ...

2 0
možnosti
VH

Jen pro upřesnění: Ten příkop meza Španělskem a Katalánskem tady byl již za Franca a nejspíše už dříve. Odpor nezlomil ani diktátor Franco, nezlomí ho ani diktátor (kdo jiný než diktátor požije tak drasickou sílu?) Rajoy. Copak na to královská rodina???

3 0
možnosti
Foto

Referendum na Krymu v žádném případě nebylo, jak pomluva říká, před hlavněmi samopalů.

Pokud tam nějaká ruská vojska byla, tak zajišťovala různé objekty. Což také není lege artis. Ale ne vždy probírají mezinárodní politické strkanice podle učebnice.

Spíš lze říci že pokud dojde k násilnému svržení režimu jako se to stalo na Majdanu tak prostě dál už se události odvíjejí svým vlastním tempem.

Jinými slovy, na nestandardní převrat nelze očekávat standardní reakci.

7 0
možnosti
PK

Zásah státu/policie urychlil vytvoření nezávislého státu, možná to ještě nějakou dobu potrvá ,ale jsem si jistý, že to tak bude. Jen jim přeji aby to dopadlo bez zbytečného krveprolití,

2 0
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,73
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články