Diskuse

Prospěšných politiků je málo

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JM

J58a83k96u56b 31M36a54c73h

11. 7. 2017 9:59

Problém je,že postupem od okresů na kraje atd. jsou postupně ti "rozumní" likvidováni těmi bezpáteřními a i úplatnými karieristy. Podle toho nás také naši zvolení zástupci zastupují. A čím víc zastupitelů na okresní úrovni, tím víc sousedskonenávistných, jánabráchových ekoteroristických a většinou nesmyslných a paralyzujících zásahů do vedení města, obce atd. Zástupci na jakékoliv úrovni by měli být kdykoliv odvolatelní a nechráněni imunitou.

0 0
možnosti
VH

Ne, že bych miloval pana Babiše. Ani náhodou. Ale nevím, proč by nemělo stačit 101 poslanců (případně i méně). Stačí. Tak, jak se dnes dělá parlamentní politika, stačí bohatě.

Všiml jste si, že před každými stranickými lavicemi je principál, který při hlasování přikáže lotkám, zda zvednout ručičku pro "ano" či"ne"? Proč je potřeba cca 190 loutek? Nestačilo by, kdyby každá parlamentní strana měla tři (max. pět) zástupců, hlasoval by předseda trojky (pětky) a to silou získaných hlasů? Nic by se nezměnilo. Jen by se hůř hovořilo o zastupitelské demokracii. (Obdobné je to v krajích a velkých městech.)

1 0
možnosti

Problém je, že Babiš si z každého systému vzal něco a vůbec nemyslí na systém různých brzd a protivah, které jsou v každém ústavním systému nezbytné. V zásadě asi nevadí, když je poslanců méně. Ale pokud jsou voleni v jednokolovém většinovém systému, znamená to, že některá strana snadno získá ústavní většinu. Pak si může měnit ústavu podle své libosti, třeba zavést u nás prezidentský systém s neomezenou možností kandidovat, a následně tím prezidentem zvolit třeba Babiše. Že by se to nemohlo stát? Jistě, takové ústavní změny by mohl zarazit Senát. Jenže Babiš chce Senát zrušit. Kdo další by to mohl udělat? Ústavní soud? Ale kdeže. Dnes ústavní soudce jmenuje prezident, ale nejprve mu je musí potvrdit Senát. Pokud se zruší Senát, tak kdo to bude dělat? Ta jednobarevná Sněmovna? Zrovna ta, která by chtěla měnit Ústavu? Tohle asi nedopadne dobře, že? Babiš sice argumentuje, že jednokolový většinový systém mají třeba ve Velké Británii, a přesto to tam nevede k odstranění demokracie. Jenže je tu jeden podstatný rozdíl, který si Babiš neuvědomuje. Za prvé jsou všechny tamní hlavní strany demokratické. Babišovo ANO není a pak zde máme i silnou komunistickou stranu. Demokracie má zkrátka v Británii daleko silnější tradici. A pak také Británie nemá psanou Ústavu. Vše záleží na tom, jak platné zákony vykládají soudy. U nás psaná Ústava má zůstat a soudy budou podřízeny výkonné moci i jednobarevnému parlamentu. Určitě to usnadní rozhodování, ale je to zkratka k diktatuře. Je pěkné, že Andrej Babiš zveřejnil svou vizi. Doposud se mohl posmívat svým odpůrcům, že z něj dělají ohrožení demokracie a on to přitom myslí dobře. Teď ukázal, že skutečně ohrožuje demokracii u nás. Pokud svou vizi prosadí, tak u nás liberální demokracie končí.

1 1
možnosti
JZ

S temi uredniky je to sice velmi trefna pripominka, nicmene nic to nemeni na tom, ze snemovnu by to chtelo zredukovat a senat rovnou zrusit. A nebranim se ani tomu, aby byl zrusen urad prezidenta, jak se v one diskuzi (mozna ne zcela vazne, ale presto) take probiralo.

0 0
možnosti
JV

Politiků máme jak blech na ježkovi. Kvalita je zastíněna kvantitou a podle toho to vypadá. Poslanců by stačila polovina, senátorů též; klidně bych jednoho senátora rozpůlila, na jeho výkonu by se to nejspíš nepoznalo. U nás permanentně zuřící předvolební boj politikům zatemňuje mozky a tak zákony, kdyby to nebylo tak tragické, občas připomínají hloupé vtipy. :-P

1 0
možnosti
Foto

Pokud by to bylo jako v USA k počtu obyvatel, tak by jsme měli mít ve vládě 50 poslanců. A proč ne. Každý kraj by reprezentovali pouze 3 poslanci a to jen kvůli tomu pokud by jeden marodil. ;-D

1 0
možnosti
VH

50 poslanců ve vládě???

0 0
možnosti