Diskuse

Zpochybňovat peníze na vědu je absolutně nutné!

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Tady se autor plete do veci, kterym rozumi jak krava kompas. Jsme vyvojova zeme a pan Pilny vi, kde lze ocekavat inovace. Neni tajemstvi jak a kde se inovace maji podporovat. Kdyby o tom melo se pochybovat, lze se podivat do Svycarska. To je zeme stejne velka jako nase a zije z inovaci. Ale to vi pan Pilny taky. Takze v iDnes toto thema diskutovat je zbytecne .

0 2
možnosti
Foto

Pane Stary, vůbec do toho nevidíte. V ČR, tak jak šlo školství a vzdělávání (od učňovského školství po univerzity) do kytek, tak stejné je to s výzkumem a inovacemi. Vládne tady absolutní chaos. Ministra Pilného si velmi vážím. Předpokládám, že pošle pana B. do patřičných mezí.

1 0
možnosti

Snad bude příští vláda bez Lidovců! Tedy ať těch z TOP 09 nebo KDU-ČSL.

1 0
možnosti
Foto

J38i82ř44í 95K58a33r52e33š

14. 6. 2017 15:13

Je smutné, že (nejen) vědu rozvíjí to, co ji nejvíc brzdí - a sice peníze.

0 0
možnosti

Co se tyka navratnosti - tam bych rekl, ze je dulezite se tedy ptat, zda chceme delat zakladni vyzkum, nebo pouze aplikovany. Protoze u toho zakladniho vyzkumu je navratnost vzdy diskutabilni, ale dle meho nazoru zeme, ktera uplne na zakladni vyzkum rezignuje, bude uz jen zaostavat.

4 0
možnosti

Začíná mi to být už podezřelé ale znovuR^

0 0
možnosti

Dovolil bych si nesouhlasit s tvrzenim, ze firmy nebudou ochotny financovat vedu bez zaruceni navratnosti. Je to investice jako kazda jina a jde vzdy jen o posouzeni miry rizika proti potencialnimu zisku.

0 0
možnosti
Foto

Firmy investují do výzkumu jen pokud získají dotaci z EU. U velkých firem typu Škoda Auto je výzkum v podstatě denním chlebem a oborem podnikání, nicméně firmy s ročním obratem do cca 2mld Kč prostě nebudou investovat do ničeho s nejistou návratností... případný neúspěch by pro ně byl výrazným problémem - tzn. na výzkum s nejistým koncem si buď pomohou dotacemi nebo ho dělat nebudou.

Pokud jde o výzkum na školách a výzkumných centrech je opět velice diskutabilní, zda je možné bez státních peněz rozumně pracovat. Z titulu dotačního přístupu nemohou zakoupené zařízení používat pro generování zisku, tzn. samotná dotace je odstřihne od možného příjmu z využití zařízení pro případného zákazníka.

1 0
možnosti

musíte Bělobrádka chápat...aby byla sestavena vláda, tak museli do ní vzít lidovce. A když tam teda lidovce vzali, tak museli z jejich předsedy udělat i ministra. A protože zrovna nebyl žádnej volnej, tak mu museli vymyslet i zcela zbytečné ministrestvo

9 1
možnosti

Belobradek je predevsim politik houbar. A ted je s kosikem v akademickem lese.

8 0
možnosti

Díky za informaci, můžete nějak specifikovat, kdy ty 4 mld na účet dorazily, či jak se tam postupně nastřádaly..pokud to víte... rád bych to věděl také.....

Problém je totiž následující..asi nemáme takové vedoucí osobnosti, které si dokáží vzít na triko rozhodnutí o tom, jaký výzkum budeme provádět. Protože z pouhého počtu naší populace je jasné, že nemáme na to, abychom podporovali kompletní základní výzkum a ani kompletní výzkum přímo aplikovatelný. A tak se musí udělat výběr.

A teď dotaz..jaký přesně výběr a podle jakých konkrétních pravidel byste nastavil vy?

A co s člověkem, který udělá chybné rozhodnutí a prošustruje několik miliard...?on to totiž nemohl dopředu vědět....kdyby to věděl, nebyl by to výzkum....

I výzkum, který ZDÁNLIVĚ nic nepřinese , přinesl přece jen něco...a to poznatek, že tudy cesta nevede....a už se to nemusí zkoušet....a tím se ušetří další výdaje

3 5
možnosti

J80a88n 22B65a42r39t82o73ň

14. 6. 2017 8:34

nevím to, ale v tomto směru důvěřuji Pilnému. Bělobrádek informaci o 4 miliardách na účtech nezpochybnil, takže to asi bude pravda. ̈Základní výzkum může skončit slepou uličkou, to je pravda a proto se i dělá. Aplikovaný výzkum ale musí vždycky nebo téměř vždycky přinést ekonomický efekt.

5 0
možnosti