Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Dobrý článek.. ale bylo by dobré uvedenou tabulku doplnit i cenami v přepočtu

dle parity kupní síly.

0 0
možnosti
Foto

sádlo stálo za 1. republiky víc než kilo vepřového masa. Tenkrát se platily kalorie, protože lidé ještě těžce pracovali, dnes je to naopak.

1 0
možnosti
Foto

Bylo by možná lépe uvést také cenu naprosto zbytného zboží na rozdíl od dotovaných potravin:

Cigarety STAR v prodeji. Od 30. t. m. bude dán do prodeje nový druhcigaret po dvou Kčs. Podle názoru čs. tabákové režie se přibližujeme k anglickýmcigaretám, případně neparfumovaným americkým tvarem, velikostí i náplní. Nakaždého spotřebitele připadne za období 30 kusů. Podle plánu tabákové režie máse postupně uvolňovat prodej potud, že na tabačenky budou Partyzánky, případnědoutníky a dýmkové tabáky domácí výroby; cigarety Morava a Star se postupněuvolní.

Pozn. : V jedné krabičce cigaret Star bylo deset kousků. A ta cena byla i s daní. Tak jako dnes. Nechť si to každý kuřák porovná s dneškem. A také nechť si vygoogluje onen pěkný obrázek, nacházející se na zadní straně, a porovná ho s dneškem, nač se musí koukat.

0 0
možnosti
PK

Souhlas s p. Řezníkem - bylo by ostudou, kdyby za sto let nestoupla. Poněvadž hodně pamatuji - před 60 lety jsem dostal u babičky k večeři kvalitní mléko a chleba s máslem a bylo to žůžo.. Žádnou šunku a lahůdky jsem nepotřeboval. Dnes takový voňavý chléb a máslo jako Pražák neseženu. Masa ze zabíjačky jste snědl podstatně méně než toho dnešního vyhoněného. Nábytek byl víc než na jednu generaci, víc vydržel. Takže přes čísla není to porovnání stoprocentní, je to jen jeden úhel pohledu i když důležitý.

1 0
možnosti
MJ

Chléb vám mohu poradit - pečou ho v Tanvaldu a je vynikající. Žitno-pšeničný Tanvaldský chléb.

0 0
možnosti
MB

p. Bartoň, díky za Vaše údaje, cenné ... Též jsem hledal - složité ... (Odkud máte zdroj - bádal bych si) ... Obecně - Cena není nikdy rozhodující - jde o suchý údaj - vždy nutno přikurtovat k něčemu - mzdě - mandatorním výdajům rodiny ... V socialismus - u konce - byl zhruba pak průměr do 3.000 Kč. Říká se, že potom ty koruna - 1989 - 2017 - byla cca 1 : 10 .... I průměrná mzda by zhruba odpovídala. Jistě, kdo ji zase má , o jaké výdaje se jedná ap. Každopádně si stojím za tvrzením, že kvalita života - jeho délka - životní úroveň, je nyní nesrovnateně lepší ! Žádná chudoba se v ČR nekoná .... :-)

2 0
možnosti
Foto

!!!R^R^R^

Ale aby se nezvýšila naše životní úroveň od r. 1921, tak fakt by bylo velmi zlé.

3 0
možnosti
  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,64
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články