Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Politika válcuje ekonomii? Zakladatel klasické, anglické, politické ekonomie z počátku 19.století ctihodný sir Adam Smith by údivem zvednul obočí.

0 0
možnosti
Foto

Já jsem (ač "pouhý" průmyslovák) vždy měl za to, že škola mně má za a) vybavit vědomostmi, za b) naučit se vědomosti používat, a za c) naučit logicky myslet a dokázat aplikovat znalosti do reálného života. Obzvlášť v případech, kdy se naučené poučky "poněkud" rozcházejí s praktickým životem.

0 0
možnosti

J15a56n 80H39a16v22r60d23a

10. 9. 2016 7:19

Pane Bartosi, zaměňujete pojem ekonomika a ekonomie, udělejtesi jasno.

2 0
možnosti
Foto

Uz jej na to par lidi v diskusi upozornilo. Autor vsak na to nereagoval a v clanku nic nezmenil.

0 0
možnosti

Na to, aby si clovek uvedomilze vzdelani a profese EKONOM je paveda neni ani poterbovat mozek. Jejichnekonecne diskuze se podobaji rozjimanim v minulych stoletich o tom, kolik se vejde andelu na spicku jehly. EKONOM nereprezentuje jakoukoliVEDU, je to prinejlepsim glorifikovany remeslnik - ucetni.

Nevsimli jste si, ze pouzit konstruktivne jakoukoli prognozu EKONOMU,POLITIOKOLOGU nebo PROGNOSTIKU, je neco jako pevne uchopit amoebu nebo uhore?

Po dlouhodovem Univerzitnim vzdelavani ve fyzice, matematice achemii jsem byl privilegovan, jako "zamestnanec s vysokympotencialem" poslan jednou z nejvetsich svetovych firem na kurz ekonomie dojedne z nejuznavanejsich svetovych univerzit.

Tam jsem z vlastni zkusenosti poznal, ze co se studenti ekonomieuci tydny, musi jakykoli student vyse uvedenych, vedou podlozenych oboru,zvladnout radove v hodinach.

Uspesna spolecnost potrebuje vsechny tyto"prognostikare" a "ekonomy" a "politology" vyhnatze vsech dulezitych funkci. Je dost jinych zamestnani, kde se mohou pozitivnejiuplatnit a prispet k blahobytu spolecnosti ve ktere ziji. Treba rozvazet askladat uhli.

Uvedomujete si, ze kdyz date dva "ekonomy"nebo"prognostiky" aby se vyjadrili k nejakemu, jakemukoli, tematu,oba se do nekonecna vykrucuji a nikdy nesouhlasi? Ovsem kdyz jich tam date pet,tak stejne kazdy ma jiny nazor, vsichni maji pravdu o minulosti - tu Vamperfektne a elokventne vysvetli - ovsem o budoucnosti se neshodnou a vestsina(nebo vsichni) jsou dlouhodobe uplne mimo realitu. Ani se neda spolehnout nadelani opaku, protoze jejich nazory jsou vsude okolo. Jsou to temer bez vyjimkytakovi trubci. Vcely maji dost rozumu je ke konci kazdeho roku vyhnat, I kdyzvlastne neskodi, jenom nejsou zapotrebi. Budme jako ty vcely!:-)

1 0
možnosti
Foto

Vystudoval jsem prazsky Matfyz. Tam chodili studenti nadani na matematiku a fyziku. Presto prvni rocnik polovina studentu nezvladla. Odesli pak studovat na techniku, pedak anebo ekonomii. Tam byli jednooci krali. Jeden, s kterym jsem studoval a to byl skutecne pripad, odesel studovat psychologii.

Jednou jsem se setkal s divkou, ktera odesla studovat ekonomii na VSE. Byla nesmirne hezka a socialne chytra. Rekla mi, ze Matfyz opustila, protoze ji docent Hedrlin pri zkouzce z analyzy v prvnim semestru rekl, ze neumi zpivat a tak nezpiva. Pochopila a s uspechem pak vystudovala VSE. Jeji manzel elektroinzenyr ji tehdy rekl, ze s ni tu jeji skolu vystuduje po sobotach.

0 0
možnosti

Regulace trhu jsou většinou na škodu. Tak například Klaus udělal v devadesátých letech mnoho chyb (chtěných i nechtěných) a odnesli to především lidé, pochopitelně na tom někteří jeho kamarádi mocně vydělali. Česko od Klause muselo čelit mnoha dalším dovedům, kteří měli vždy připraven ten správný elixír, posledním v řadě byl prozatím Singer. Je až neuvěřitelné co Česko už zvládlo - neustálé rozkrádání, různé přihlouplé zásahy a regulace - Česko ale stále žije. Jak by ale bylo v Česku krásně, kdyby ekonomice vládl někdo podobný jako byl pan Alois Rašín.

0 0
možnosti
Foto

Pavědu z ekonomie udělali naší "věhlasní" ekonomové, Klausem počínaje.

0 0
možnosti

Jasně a od doby co do toho Klaus nemluví už se to jenom lepší, že ? Naši ekonomové jen kopírují své "vzory". Když začne tisknout jeden , musí i druhý. Když začne roztleskávat jeden musí i druhý. Když "cinká" statistiky jeden musí i druhý.

0 0
možnosti

ekonomie je věda a zůstane asi ještě nějaký pátek..problém je jinde.....národ o ekonomice nemá potuchy...i když se domnívá namyšleně, že ano.....a tak je možné, aby mu kdokoliv říkal cokoliv...a vymýšlel si nesmyslné konstrukce..............je to jako když jdete k automechanikovi a on vás chce odrbat...tak vám, řekne co všechno....a je toho hodně ...se musí vyměnit...jinak vás nepustí na silnici , protože to auto je ve špatném stavu..jste zoufalý ale povolíte...a přesně tak fungují čeští ekonomové..skoro všichni

deregulace má někdy smysl a někdy ne.....je velmi nutné se zabývat každým případem velmi extra a velmi podrobně........každá hra potřebuje pravila a pravila znamená limity a limity znamenají regulaci.........jde jen o to aby regulace byla rozumná,, nebylo jí ani moc ani málo..............

čeští rádoby ekonomové, kteří hlásají absolutně volný a deregulovaný trh...či všechny trhy...............jen ohlupují národ...to by absolutně nefungovalo........představte si jen deregulaci pracovního trhu............pracovní doba 18 hodin denně, včetně sobot a nedělí..žádný svátek a vůbec žádná dovolená, a neexistuje vůbec žádná hranice odchodu do důchodu a plat je maximálně 10kč na hodinu.................to je deregeulovaný pracovní trh......líbilo by se vám to????? POCHYBUJI...VŠECHNY VÝHODY, VOLNA , SOBOTY A NEDĚLE , 40 HODIN PRACOVNÍ DOBA ZA TÝDEN A TP.....je výsledkem REGULACE TRHU PRÁCE

přeji krásnou dobrou noc:-)

2 4
možnosti
Foto

Kdyby nebyl stát a nikdo by pracovní trh nereguloval, tak nikdo, ani vy, nemůže vědět, jak by to vypadalo na trhu práce. Rozhodně ne tak jak popisujete. Vedlejší efekt by byl ten, že nikdo by nebyl okrádán o víc jak polovinu plodů ze své práce.

2 0
možnosti
Foto

Obávám se, že Česko bude muset projít něčím jako očistcem a vyrovnat se s trochu reálnějším kurzem CZK/EUR, já to vidím, tak 21,50 za euro (neboli pivo tak za 50 korun = 2.20 eur). Bude se oddělovat zrno od plev, ale ti co zůstanou, tak ti budou opravdu konkurenceschopní. ;-D

1 0
možnosti
Foto

Obává se, že naší zemičku vnímáte hospodářsky a ekonomicky příliš optimisticky.

Podle mne by mohl být kurz v nejlepším případě v rozmezí 23,50 až 24,- CZK/EUR.

0 0
možnosti

J65a47r88a 94R24a26n38k

9. 9. 2016 20:25

Pred znalostmi pani Sichtarove, dam prednost ekonomum v dennich BBC zpravach.

0 1
možnosti

A co říkali v BBC o ČNB ? Chválili ?

1 0
možnosti
Foto

Ekonomika existuje od pravěku a stejně tak tržní hospodářství a nevidtelná ruka trhu. Trh existuje stále a bude existovat dokud bude existovat lidstvo.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS