Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Liberální demokracie (ne)má monopol na pravdu

Pokud sleduji politiky i komentátory horující pro tak zvanou „liberální demokracii“, pozoruji podobné výrazy o „jediné cestě zaručují pokrok společnosti“ jako v případě jiných quasi demokracií.

Demokracie (řecky ??µ??????? doslovně „vláda lidu“)[1] je forma vlády, v níž o výkonu státní (obecní, krajské atd.) moci rozhoduje mínění většiny oprávněných občanů, nejčastěji volbou. Způsob, jak občané své mínění v demokratickém státě uplatňují, určuje ústava. Prvotní formou demokracie byla přímá demokracie, kde občané hlasováním rozhodují o jednotlivých otázkách (zákonech, rozhodnutích, rozpočtech atd.), dále je zastupitelská či nepřímá, kde k tomu zmocňují své zastupitele (poslance atd.), nebo kombinovaná, kde se užívají oba postupy. V přímé demokracii se zpravidla rozhoduje referendy, v nepřímé volbami. Přímá demokracie v čisté podobě se užívá v menších společenstvích (spolky, samosprávy, družstva atd.), v žádném státě se nepoužívá.

Tolik na úvod z wikipedie.

Jako pamětník tak zvané „socialistické demokracie“ k tomu mohu ze zkušenosti dodat jen to, že obyvatelstvo bylo jednou za tuším čtyři roky podrobeno „testem spolehlivosti“, tj. volbám kandidátů „Národní fronty“. Tu tvořilo několik stran pod vedením KSČ a volební komise tehdy měly za úkol zejména zajistit stoprocentní účast voličů, což se zajišťovalo i sháněním těch voličů, které se hlasování nezúčastnili. V dané komunitě se pak referovalo i o tom, že ten či onen (ne)volič byl nakonec „lapen“ a „odvolil“.  Volby tedy byly a voliči podle oficiální výsledků podpořili kandidáty Národní fronty 99,9 %.  Sto procent si nikdy vládnoucí komunisté nezajistili, „stačilo“, když volby byly alespoň „tří devítkové“.

Právě skončené prezidentské volby na Slovensku jsou vhodným příkladem k popisu „autentické“  „liberální“ demokracie.

A jak to vidí „aktivista“ z Bratislavy? Pod titulkem Vítězství Pellegriniho je nepříznivé pro liberální demokracii, míní analytik se píše toto: Bratislava – Zvolení předsedy slovenského parlamentu a vládní strany Hlas-sociální demokracie Petera Pellegriniho novým prezidentem Slovenska vytváří nepříznivé podmínky pro zachování liberálně-demokratického režimu v zemi, řekl ČTK analytik Grigorij Mesežnikov. Pellegrini, který v sobotním rozhodujícím kole přímé volby porazil diplomata Ivana Korčoka, se podle Mesežnikova svými názory zásadně liší od nynější hlavy státu Zuzany Čaputové. Ta se o znovuzvolení neucházela, Pellegrini ji v prezidentském úřadu vystřídá v polovině června. "Zápas bude pro slovenské demokraty složitější, protože od 15. června jeden z pilířů ústavnosti na Slovensku přejde pod kuratelu nynější vládní koalice. Pellegrini byl, je a předpokládám, že i bude, její aktivní součástí," uvedl Mesežnikov, který je prezidentem nevládního bratislavského Institutu pro veřejné otázky.

Pan „takyprezident“ tedy slovenské politiky rozděluje na „demokraty“ – tj. dnešní slovenskou opozici hájící tak zvanou liberální demokracii a vládní „nedemokraty“, velmi často se používá termín „autokraty“.  Dělítkem je jednoduše to, co obhájci liberální demokracie považují za jedině správné. Jde zejména o „záchranu klimatu“, pak o „obranu liberální demokracie“ proti všem zpátečníkům a reakcionářům. Ne nadarmo se současná hlavní strana slovenské opozice nazývá „Progresivní Slovensko“.

Co na tom, že právě skončené volby na Slovensku byly zcela jistě demokratické a voliči rozhodli tak, že se slovenským prezidentem stane Peter Pellegrini. Je to odbyto tím, že i u nás v Čechách a na Moravě vyhráli v prvních „svobodných volbách“ po II. světové válce komunisté či že i v Německu se nacisté dostali k moci svobodnými volbami. Toto strašení je správné, zatímco strašení politických oponentů je „nesprávné“ a vede ke ztrátě svobody.

Pokud si kdokoliv ve státě dělá monopol na pravdu, ať by to byl   v případě Slovenska Robert Fico nebo Michal Šimečka, je to jen zástupný problém. Podobně i v Česku realizuje současná vláda svou politiku, která je podle průzkumů ne zrovna populární a pokud se dnešní opozice dostane po volbách k moci, bude dělat zase „svou“ politiku. Není to o monopolu na pravdu, ale o programu či o vidění světa.

Závěr? Pokud má demokracie fungovat, nepotřebuje věrozvěsty pravdy a lásky s monopolem na onu pravdu a lásku. Chybné je dle mého názoru i strašení tím, že můj soupeř je „nebezpečím pro liberální demokracii“. To potom vede k onomu „rozdělení společnosti“ a nakonec i strašení koncem demokracie. Dnešní mezinárodní situace rozhodně není dobrá a ruská agrese na Ukrajině je jedním z důvodů vymezování se vůči politikům, kteří nejsou dostatečně protiruští. Pak vyplave na světlo boží údajný plán NATO na ukončení války na Ukrajině tak, že by Rusko získalo dobytá území a za tuto „cenu“ by Ukrajina byla okamžitě přijata do NATO.    Není to náhodou hodně „proruské“ řešení?

Autor: Jan Bartoň | úterý 9.4.2024 9:00 | karma článku: 32,91 | přečteno: 1075x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 32,35 | Přečteno: 722x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,98 | Přečteno: 886x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,68 | Přečteno: 2843x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,12 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Těžkooděnec udeřil obuškem muže na Majálesu, policie incident prověřuje

29. dubna 2024  18:43

Policie prověřuje jednání těžkooděnce, který udeřil obuškem muže na sobotním festivalu Majáles v...

Rakety ATACMS spásu samy nepřinesou, Rusy na Ukrajině si ale najdou všude

29. dubna 2024  18:29

Jedna z položek nové mnohamiliardové vojenské pomoci Ukrajině, kterou po měsících průtahů schválil...

Do osmi let zanikne 300 tisíc pracovních míst, horuje Jurečka za rekvalifikace

29. dubna 2024  18:13

V příštích sedmi až osmi letech zanikne v Česku 300 tisíc pracovních pozic a milion pozic kvůli...

Kvůli letním teplotám a silnému větru hrozí požáry. Ochladí se koncem týdne

29. dubna 2024  6:33,  aktualizováno  18:10

V neděli meteorologové zaznamenali letní den, teplota ve středočeské Tuhani vystoupala k 25,5...

Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům
Prodej domu ve Slavičíně ke komerčním účelům

Nádražní, Slavičín - Hrádek na Vlárské dráze, okres Zlín
4 290 000 Kč

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,92
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články