Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš je rizikem ... a co z toho vzešlo

Sleduji s hlubokým povzdechem akci „Babiš je bezpečnostním rizikem pro Česko“, která se koná na půdě poslanecké sněmovny. Babiš může být spokojen-nemluví se o ničem jiném než o něm.

Poté, co ministr zahraničních věcí Česka Jan Lipavský označil Andreje Babiše za bezpečnostní riziko pro Česko, reagoval předseda hnutí ANO svým vlastním způsobem. Rozeslal mail se sprostými slovy na všechny strany a tento mail pak díky jednomu z příjemců spatřil světlo světa. Vládní politici pak v daném mailu spatřili možnost konečně to Babišovi „natřít“ a kvůli tomu se sešla poslanecká sněmovna s hlavním bodem – Babiš je bezpečnostním rizikem.

Hovořilo se o „červených liniích“, které by politik nikdy neměl překročit. Vít Rakušan tak v Událostech 19.3.2024 na ČT prohlašoval, že zatahování rodinných příslušníků do politiky je právě překročením takové červené linie. Poslanci hnutí ANO demonstrativně opustili jednací sál a na svých stolcích nechali cedulky s „nejdůležitějšími problémy“, které by měla vláda řešit.

Do médií se pak dostal návrh usnesení mimořádné schůze svolané vládními stranami, který se Babišem více méně vůbec nezabývá. „Poslanecká sněmovna konstatuje, že současný teroristický režim v Rusku svou rozpínavostí a snahou o rozšíření sféry vlivu na Ukrajinu a do dalších zemí Evropy, doprovázenou válečnými zločiny, představuje pro ČR největší bezpečnostní hrozbu; je tudíž zásadním zájem ČR, aby Putinova válka proti Ukrajině nebyla úspěšná, aby se Ukrajina ubránila a aby byl ruský režim od další agrese proti Evropě účinně odrazen,“ píše se v návrhu usnesení. K naplnění bezpečnostních zájmů ČR je podle jimi navrženého textu nezbytné v pomoci Ukrajině vytrvat, aby se ubránila proti ruské agresi. Zastavení dodávek vojenského materiálu by naopak vedlo k dobytí a pustošení Ukrajiny ruským teroristickým režimem a povzbuzení tohoto režimu v dalších výbojích proti evropským státům, což by bylo spojeno s vážnými riziky pro ČR a další blízké spojence.

Babiš už před jednáním sněmovny vydal prohlášení, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny. Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku z vládní koalice, že je bezpečnostní riziko. Podpořil obnovení územní celistvosti Ukrajiny, kterou napadlo Rusko, a to včetně Krymu. Zároveň uvedl, že pro něj nepřijatelná diskuse o odchodu z Evropské unie či NATO, čímž se zároveň vymezil vůči druhému opozičnímu hnutí SPD.

Z Babišova e-mailu uniklého na veřejnost se tak vyvinula diskuse o Ukrajině, napadené Ruskem, v níž původní smysl kritiky chování Babiše proměnili aktéři v proklamaci o podpoře Ukrajiny, která nesmí být ponechána bez podpory dodávek zbraní a munice.

Nicméně, česká politika zabývající se e-mailem a opět se zavazující k podpoře Ukrajiny, je jedna stránka věci. Tou druhou je už rétorika, která eskaluje napětí nejen v Evropě, ale na celém světě. Francouzský prezident opět nevyloučil vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu v případě, že by hrozil ruský postup na západ. Ozvalo se pak Rusko, které označilo francouzské vojáky za prioritní cíle. Šéf ruské civilní rozvědky (SVR) Sergej Naryškin dnes v rozhovoru s agenturou TASS varoval, že francouzské jednotky se na Ukrajině stanou legitimním a prioritním cílem ruské armády. Francouzský prezident Emmanuel Macron před několika dny řekl, že jeho země bude možná nucena v určitém okamžiku vést pozemní operace na Ukrajině. Nejmenovaný činitel francouzského ministerstva ozbrojených sil Naryškinova slova označil za nezodpovědnou provokaci, uvedla agentura Reuters. Naryškin varoval, že francouzské vojáky „čeká osud všech Francouzů, kteří kdy přišli na území ruského světa s mečem“. Šéf SVR prohlásil, že Rusko má informace o tom, že Francie už připravuje vojenský kontingent určený pro Ukrajinu, který zpočátku bude čítat dva tisíce lidí.

Toto už je další ze série prohlášení, která čteme. Je zřejmé, že tato prohlášení nemohou nechat čtenáře na pokoji. Podle některých „expertů“ se současná situace zdaleka nerovná té, jaká se vytvořila v době Karibské krize a jaderná válka nehrozí. Otázkou je, zda se experti nemýlí a zda současný vývoj mezinárodních vztahů nespěje k podobné krizi jako byla ona karibská.

Toto a mnoho dalšího ne zcela pro Západ ani pro svět dobrého se děje ve světě a česká poslanecká sněmovna se schází, aby „potrestala“ Babiše za „složky“ a výsledkem jednání má být „zásadní podpora Ukrajiny“. 

A ještě jedna akce je před námi, a tím jsou OH 2024 v Paříži. Francie už měsíce řeší bezpečnostní situaci při olympiádě. V takové mezinárodní situaci se již OH dlouho nekonaly a obavy o bezpečnost jsou tak na místě. Zbývá ještě pár měsíců a rozhodně tomu nepomůže další eskalace napětí.

Autor: Jan Bartoň | středa 20.3.2024 8:00 | karma článku: 37,85 | přečteno: 3301x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 27,98 | Přečteno: 460x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 835x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2755x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1153x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,78
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články