Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pacifista Babiš má skoro 40 procent

Poslední průzkum volebních preferencí připravený agenturou KANTAR pro ČT ukázal zdrcující prognózu pro vládní strany. Údajný „pacifista“ Andrej Babiš na čele hnutí ANO má vysoký náskok.

Nejnovější výsledky volebního modelu České televize, které dávají ANO až 39 procent hlasů, nejsou pro politology oslovené redakcí iDNES.cz překvapující. Ale dají se označit za průlomové. Podle Miroslava Nováka z CEVRO institutu hnutí ANO by mohlo za určitých podmínek vládnout společně s SPD. Volební model s koalicemi počítá s 39 procenty pro ANO, dvaceti pro SPOLU, deseti pro Piráty, devíti pro SPD, 7,5 procenta pro STAN. Další strany by se do Sněmovny nedostaly. Volební model s jednotlivými stranami dává ANO 38,5 procenta, ODS 14,5, Piráti 9,5, SPD 9, STAN 7 a TOP 09 5 procent. Další subjekty by hranici pro vstup do Sněmovny nepřekročily.

Václav Moravec a jeho pořad Otázky Václava Moravce je jakousi „relikvií“ politických komentářů a diskusí na ČT.  Moravec rozhodně není žádným fanouškem Andreje Babiše i hnutí ANO. Proto ho nelze „podezírat“ z nadbíhání tomuto volebnímu subjektu. V této souvislosti působí poněkud zvláštně komentář Petra Fialy k těmto výsledkům. „Nadále platí, že nekomentuji jednotlivé průzkumy veřejného mínění, protože za jediný opravdu spolehlivý průzkum považuji volby. Ostatně za poslední týdny je to už třetí průzkum, vždy od jiné známé agentury, a pokaždé úplně jiný. A k tomu máme k dispozici ještě naše čísla, s mnohem menšími rozdíly,“ uvedl Fiala.

K tomu lze uvést památnou Churchillovu větu Věřím pouze těm statistikám, které jsem sám zfalšoval.

Nicméně, výsledek volebních preferencí je zapotřebí analyzovat nikoliv s cílem jejich falšování, ale důvodů, které k uvedeným číslům volebního modelu KANTAR vedou.

Petr Fiala, premiér Česka, je samozřejmě „součást problému“ a jeho názory na volební průzkum proto nepovažuji za zásadní. Nicméně, nedomnívám se, že za všechno může Fiala a problém dramatické podpory vládních stran je mnohem hlubší a dlouhodobý.

V této souvislosti se musím vyslovit k poslednímu „výkřiku“ vládní koalice, tentokrát Pirátů, na adresu Andreje Babiše. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš začíná být bezpečnostním ohrožením České republiky. V neděli to uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který tak komentoval Babišovu kritiku kroků vlády přerušit společná jednání se slovenským kabinetem premiéra Roberta Fica. Babiš tvrzení odmítl a za riziko označil naopak Piráty. „Teď najíždí na nějakou pacifistickou notu, nevím, kdo mu ty mírové příspěvky píše, ale mně přijde, že začíná být bezpečnostním ohrožením této země,“ dodal ministr s poukazem na Babišovy výroky o potřebě míru mezi Ukrajinou a Ruskem, které sousední zemi před dvěma lety napadlo.

Babiše lze vinit jistě z mnohého a v řadě případů možná i oprávněně. Dát mu ale nálepku „pacifisty“ je však evidentní nesmysl. Babiš je v rámci mezinárodní politiky a probíhající války na Ukrajině v současné chvíli zcela mimo jakýkoliv vliv. Válce na Ukrajině se ve svých komentářích spíše vyhýbá, naposledy se „proslavil“ tím, že nechal kohouta zobat „ukrajinské“ obilí, ale kohout ho údajně nechtěl, protože je „zdraví škodlivé“. Babiš tak evidentně jede na notě současných celoevropských protestů zemědělců, kteří dělají virvál od západu na východ EU a mimo jiné požadují zákaz dovozu levného ukrajinského obilí. Toho obilí, které mělo být přes EU exportováno do třetích zemí.

Obecně však lze příčiny nízké podpory současné vládní skvadry přičíst několika zásadním faktorům.

       1. Nedodržení volebních slibů

V tomto bodě spočívá dle mého názoru zásadní zklamání voličů vládních stran z podzimu 2021. Vláda nastoupila v doznívající pandemii covidu, přišla ruská agrese proti Ukrajině, energetická krize, vysoká inflace a bylo zřejmé, že všechny zásadní předvolební sliby nebude možné splnit. Byly však další volby 2022 a sliby trvaly. Po nich pak začala vláda „jednat“ a vše, co se slibovalo , vzalo za své. 

       2. Nespolupráce vládních stran

Vládní koalice je ve vleku zmatených prohlášení pro veřejnost. Když prezident Petr Pavel „inicioval“ debatu o zavedení eura, byla z toho vládní „bramboračka“, z níž si mohl pozorovatel udělat jen jeden závěr – tato koalice existuje jenom díky společnému nepříteli, a tím je Babiš. Jinak mají strany vládní koalice natolik odlišné postoje k řadě důležitých otázek včetně eura, že je to vlastně chaotická politika ode zdi ke zdi. A doslova „zlatým“ hřebem vládní politiky jsou výjezdy Víta Rakušana do „terénu“ v rámci akce „Bez cenzury“.

       3. Premiér Petr Fiala

Fiala je zřejmě skutečně klíčovým mužem vládní koalice, protože zřejmě jen málokdo by „vydržel“ promlčet se k řadě vyjádření koaličních stran tak dobře jako on. Má to ovšem svou zápornou stránku. Fiala je dnes vnímám převážně jako člověk bez dynamiky, který sice dokáže všechno „uhlazovat“ svými „rozvážnými“ postoji, voliči koalice by ovšem zřejmě chtěli vidět člověka, který není vlečen událostmi, ale sám je nastoluje.

Závěr

Blíží se volby do Europarlamentu a ty budou první faktickou zkouškou, která prověří jak na tom jednotlivé strany a hnutí jsou. Budou-li výsledky kopírovat volební modely všech agentur, které se volebními preferencemi stran a hnutí zabývají, bude to poslední vážné varovaní vládní koalici.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 11.3.2024 9:00 | karma článku: 34,34 | přečteno: 1144x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 28,49 | Přečteno: 476x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2757x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Rozstřel Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články