Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina nemá zbraně a vojáky

Ruská agrese proti Ukrajině už trvá déle než dva roky a situace Ukrajiny je doslova tragická. Její vojáci nemají zbraně a zřejmě jich není na frontě tolik, kolik by situace vyžadovala.

Zprávy z tisku – nikoliv proruského:

1. Nedostatek vojáků v ukrajinské armádě

Koupit si na Ukrajině falešné potvrzení, že člověk není schopen služby v armádě, stojí od tří do patnácti tisíc dolarů. Tedy od zhruba 70 tisíc do 350 tisíc korun. Vedle nedostatku zbraní je hlavním problémem Ukrajiny ve válce nyní právě „dezerce“ lidí.

2. Nedostatek munice ukrajinské armády

Americké ministerstvo zahraničí v úterý uvedlo, že situace na bojišti na Ukrajině je „mimořádně vážná“, protože ukrajinská armáda nemá dostatek munice na to, aby odrazila ruskou agresi. Mluvčí ministerstva zahraničí Matthew Miller řekl, že ukrajinští vojáci „pokračují v statečném boji“ se zbraněmi a střelivem. S municí však podle něho musejí šetřit, „protože americký Kongres nekonal“.

3. Výměna vrchního velitele ukrajinských sil

„To je určitý problém a ve spojení s tím, že nedostávají dostatečné množství munice, aby mohli úspěšně bojovat proti Rusům, navíc se Rusům daří provádět některé útoky směr Avdijivka a Kupjansk, tak si myslím, že to může vytvořit poměrně nepříznivé podmínky pro to, že až se rozjede jarní ruská ofenzíva, tak bude ukrajinská armáda v hodně těžké situaci a možná, že v některých směrech se může stát, že se ukrajinská obrana prolomí a potom už to bude skutečně kritické,“ varuje Jiří Šedivý.

4. Nasazení vojáků států NATO

Žádný z evropských států se nechystá vyslat své vojáky na Ukrajinu, která čelí ruské agresi, řekl ve Sněmovně při interpelacích premiér Petr Fiala. Na okraji summitu v Paříži byl podle něj jen zmíněn nápad francouzského prezidenta Macrona. „Naprostá shoda zemí byla, že o tom nebudeme mluvit. Pro naprostou většinu zemí je ta myšlenka je nepřijatelná,“ řekl Fiala.

Estonská premiérka Kaja Kallasová prohlásila, že v souvislosti s pomocí Ukrajině je „všechno na stole“, čímž narážela na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který nevyloučil vyslání pozemních sil zemí Severoatlantické aliance (NATO) na Ukrajinu. Podobně se vyjádřil i litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, podle něhož v otázce pomoci Ukrajině „nelze nic smést ze stolu“. Informuje o tom list Politico a litevský deník LRT.

Výše uvedené tvoří jen malý zlomek zpráv, které se na nás denně valí o ruské agresi proti Ukrajině. V zásadě jsem vybral ty, které jsou podle mého mínění  realistické, jiní je hodnotí jako pesimistické či jako defétismus ,který nahrává Rusku. Zprávy o tom, jak ukrajinská armáda likviduje ruské námořnictvo nebo letectvo necituji, protože podle nejen mého názoru, válka na Ukrajině se rozhoduje možná právě teď právě a jenom na frontě mezi ruskými a ukrajinskými jednotkami.

K jednotlivým bodům uvedených výše si dovolím krátké poznámky.

Nedostatek vojáků

Nedostatek vojáků na straně Ukrajiny vyplývá z jednoduchého porovnání počtu obyvatel Ruska a Ukrajiny. Na Ukrajině žije v současnosti asi 35 milionů lidí, několik milionů jich před válkou odešlo do zemí EU, u nás máme dnes asi půl milionu Ukrajinců, z nichž už více jak polovina uvažuje o tom, že tu zůstane. Dobrá zpráva tak možná pro Česko, protože začlenění Ukrajinců do naší společnosti bude hladké, ale rána pro Ukrajinu. Tvrdí se, že i u nás se vojenské službě vyhýbají tisíce Ukrajinců.  

Nedostatek munice

Současné problémy s municí jsou jen důsledkem vyčerpání zásob ve státech NATO a současné vnitropolitické situace v USA. Na nákup zbraní sice jsou státy NATO připraveny vydat velké peníze, není však jasné, kde chceme tuto munici kupovat „mimo Evropu“. To bude zřejmě velmi pečlivě utajovaná informace, nicméně států mimo EU s velkou výrobou munice zas tak mnoho není. Ukrajinci nikdy neměli munice nazbyt a podle aktuálních zpráv z fronty je ale současný stav doslova kritický, a i proto ukrajinská armáda ustupuje.

Výměna vrchního velitele

Odvolání Valerije Zalužného a jeho náhrada Oleksandrem Syrským způsobila v ukrajinské armádě „pnutí“, nicméně není zřejmě tím, co by bylo pro vývoj situace zásadní. Zásadním problémem zůstává výše uvedený nedostatek vojáků a munice.

Nasazení vojáků států NATO na Ukrajině

Emmanuel Macron svým prohlášením o možném nasazení vojáků NATO na Ukrajině rozbouřil mediální prostor tak, že to nejprve vypadalo na něco „nového“, aby se z toho stala obyčejná a klasická „bouře ve sklenici vody“. Generální tajemník NATO vyloučil nasazení jednotek NATO na Ukrajině, když ostatně už na samém počátku konfliktu Joe Biden vyloučil účast amerických vojáků na Ukrajině jako možnou příčinu světové války.

Závěr

Další vývoj války na Ukrajině tak lze v krátkodobém horizontu odhadnout takto. Dodávky munice lze zajistit či zvýšit, nedostatek tak zvané „živé síly“ je však něco, co Ukrajina není schopna, z důvodu nedostatku rezerv, zajistit. Vojenští analytici stále tvrdí, že pro případný úspěch ukrajinské protiofenzívy je nutné mít na frontě znatelný přebytek vojáků v oblasti útoku. To nelze v ukrajinských podmínkách realizovat jinak, než že se na jiných úsecích fronty počty vojáků sníží, a pak hrozí možné prolomení ukrajinských pozic ruskými jednotkami. Navíc je zřejmé, že při boji o moc, který dnes probíhá v USA, se Ukrajina ve vnitropolitickém souboji stávající administrativy a republikánské opozice dostává do role obětního beránka. Obecně špatnou zprávou je oslabení amerického vlivu v geopolitice, když se navíc ve volebním roce projevuje konflikt na Blízkém východě podle komentářů na odklonu arabských či obecně amerických etnik muslimského vyznání od politiky Bidenovy administrativy. Tak se vysvětluje i snaha Bidena o příměří ve válce, kterou Izraeli vnutil Hamás a díky níž na Bidena tlačí odpůrci izraelské politiky v americké společnosti.  Evropa či chcete-li EU není z hlediska geopolitiky natolik významným hráčem, aby dokázala oslabení vlivu USA nahradit. Údajné „vyslání jednotek“ na Ukrajinu je toho příkladem. V médiích tak zvaného „hlavního proudu“ pokračuje navíc strašení Donaldem Trumpem co by příštím prezidentem USA. I to je jen další doklad rozkladu vlivu USA a Západu ve světě.

Autor: Jan Bartoň | pátek 1.3.2024 8:00 | karma článku: 37,76 | přečteno: 4450x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 28,69 | Přečteno: 485x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,45 | Přečteno: 840x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,49 | Přečteno: 2757x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,85 | Přečteno: 1015x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,79
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články