Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

STAN nejen bez cenzury ale i bez respektu k premiérovi

Vytvořením zmocněnce pro zavedení eura na naprosto nepotřebném Ministerstvu pro evropské záležitosti dovršili politici STAN komplot proti vládě, v níž sedí.

Vít Rakušan se v posledních týdnech činí. Svými výjezdy do tak zvaných „znepřátelených“ území, kde mají STAN mizivou podporu, jen dokázal svou neschopnost respektovat vládní politiku. Přitom „slíbil“ přidat policistům a dokončit odstavení minoritních akcionářů ČEZ. To první neměl na vládě předjednáno, a to druhé pak sám dementoval. Markéta Pekarová Adamová pak na ČT v Událostech prohlásila, že Rakušan „rychleji mluví, než myslí“.

Prezident Petr Pavel také nelenil a vyzval vládu k přijetí společné evropské měny.  Lpění na koruně je sice poněkud bláznivé, ale dokonale to vystihuje atmosféru současné české společnosti. Když už tedy musíme poslouchat různé vymoženosti z Bruselu, necháme si „svou“ korunu, která by v nás měla udržet naději na alespoň malou „pomstu“ Bruselu. Faktem je, že vstupem do eurozóny bychom automaticky převzali všechny její závazky včetně úvěrů, které jsou Bruselem poskytovány nejen zemím eurozóny, ale i mimo. Mohli bychom tak teoreticky doplatit na nesplácení úvěrů v eurech. To je však jistě spíše zástupný problém a většina z nás by se asi s eurem smířila, kdyby nám ho někdo „ze shora“ nadiktoval. Co bychom také mohli jiného dělat, že ano.

Euro však vyvolalo ve vládní koalici jisté napětí. ODS s premiérem Petrem Fialou se jala kličkovat s tím, že sice budeme všechno pro euro plnit, ale připojit se k eurozóně bude úkol pro další vládu po volbách v roce 2025. Ostatní strany se vyjádřily tu otevřeněji tu méně otevřeně k přijetí eura. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová by si uměla představit vstup do režimu pevného kurzu koruny k euru už za této vlády. ODS, tato „jediná brzda pokroku“ však myšlenku zavrhla a odmítla i vytvoření místa vládního zmocněnce pro přijetí eura.

STAN pak provedl velmi zajímavou rošádu na „svém“ Ministerstvu pro evropské záležitosti. To má podle oficiálních stránek ministerstva tuto náplň práce: Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák má ve vládě na starosti agendy spojené s obecným fungováním Evropské unie a evropské politiky, které přesahují působnost jednotlivých ministerstev. Každý měsíc reprezentuje Česko na Radě pro obecné záležitosti. Spolu s ministry z ostatních členských států EU připravuje jednání Evropské rady, řeší víceletý rozpočet nebo třeba rozšíření EU.

Pominu-li, že by každý člen vlády měl mít raději svého „zmocněnce“ či náměstka, který by se agendou „přesahující působnost svého ministerstva ve vztahu k EU“ zabýval, což by stát přišlo levněji, a hlavně by to zabránilo možným excesům, je každý ministr členem české vlády. Pokud se tedy vláda shodne, že na vládní úrovni nebude zřizovat zmocněnce pro euro, je to jasné sdělení vládní politiky. Proto pokud ministr Dvořák obratem na „svém“ ministerstvu zřídí pozici „zmocněnce“ pro přijetí eura, nota bene tuto pozici převezme Petr Zahradník, který Dvořákovi radí už dlouho, je to jasný důkaz toho, že si páni ministři z vládní politiky vrásky nedělají. . Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN) vytvořil pozici zmocněnce pro vstup České republiky do systému ERM II a přijetí eura. Na toto místo jmenoval ekonoma a člena Národní ekonomické rady vlády Petra Zahradníka.

Dvořák v Událostech na ČT1 vystupoval velice sebevědomě s tím, že „nic neporušil“ a  každý ministr má právo na svého „zmocněnce“. Pak se ovšem musíme podivovat my, diváci této „hodnotné“ podívané. Skutečně si naši ministři ve vládě myslí, že jsme my, diváci zpráv, v nichž vystupují, zcela politicky nezkušení prosťáčci? Naprostá většina komentářů se pak samozřejmě nese v duchu toho, že Dvořák svého zmocněnce vytvořil „na truc“, že nerespektuje vládní politiku apod. A docela mne překvapilo, že právě předsedkyně TOP 09 Pekarová Adamová dala impuls k tomu, aby se záležitostí zabývala „dohodovací komise K15“ podle koaliční smlouvy.

Celá aféra kolem zmocněnce je však jen důsledkem toho, že ministři vlády na čele s premiérem Petrem Fialou obecně hovoří tak, že vládní politika pak vypadá jako jeden velký chaos.  Zdá se, že současná obrovská nespokojenost s vládní politikou, nedůvěra ve vládu i k osobě premiéra, je hlavní příčinou snahy STAN distancovat se od vládní politiky ve stylu chytré Horákyně – být ve vládě a současně si dělat „svou“ politiku bez cenzury a pro lidi. Podobně tak činí i vrcholní představitelé Pirátů, kteří nespokojenost s vládní politikou dávají najevo už delší dobu.

Přitom je to tak snadné. Nesouhlasíš s vládní politikou? Pak můžeš argumentovat a když to nepomůže máš otevřené dveře a můžeš z vlády odejít. Anebo to můžeme vzít z druhého konce. Silný a rozhodný premiér vlády by neměl čekat na to, až zcela ztratí respekt svých koaličních partnerů a měl by všem jasně stanovit hranice, které je nutné dodržovat. Politika STAN je proto jen výsledkem toho, že premiér působí dojmem unaveného člověka s vážným výrazem tváře a jeho ministři se chovají tak, že jeho premiérskou pozici nerespektují.

Marně si jeden z bývalých premiérů Česka Mirek Topolánek stěžuje, že je čas na „rekonstrukci vlády“. „Nic proti Petru Zahradníkovi, byl ostatně už v mém NERVu, ale chování strany-nestrany STANu beru jako velký podraz a nebude podle mne možné to ze strany premiéra Fialy standardně vymlčet. Myslím, že je čas na rekonstrukci vlády. S Martinem Dvořákem bych začal,“ napsal na sociální síti X Topolánek.

Topolánek by ale především nenechal svým ministrům tak velký „prostor“ pro „improvizace“. Fiala se „pochlapí“ možná tím, že Dvořák „dobrovolně“ odejde a bude dál šířit své rozumy. Ale spíše se bohužel nestane skoro nic.

 

 

Autor: Jan Bartoň | úterý 6.2.2024 8:00 | karma článku: 39,72 | přečteno: 2209x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 29,74 | Přečteno: 538x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,57 | Přečteno: 850x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,54 | Přečteno: 2776x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Finský vládní poslanec se opil a vystřelil. Ponese následky, vzkázala šéfka strany

27. dubna 2024  14:23

Finský poslanec z krajně pravicové Strany Finů, která je součástí nynější vlády, se v pátek zapletl...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,84
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články