Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pirát Peksa tvrdí, že Fiala má cíle Okamury

Mikuláš Peksa se rozhovořil pro CNN Prima News a hovořil zejména o „fašistech“ v EU. Na závěr se pak vyjádřil  s despektem i  o ODS a „co slovo, to perla“!

Naprosto „šokující“ je rozhovor Mikuláše Peksy pro CNN Prima News. Sice se 80 % času zabývá „fašismem“ v EU, nicméně na ODS přišla řada na závěr.  Rozhovor byl uveřejněn pod titulkem Peksa: Moc v ODS drží špatní lidé. Mají podobné cíle jako SPD, jen Okamura v jiném balení  a uvádím úplnou citaci právě v tom, jak se Peksa naváží do ODS.  Prosím čtenáře o nadechnutí a klid, protože to opravdu "stojí za to":

Se zástupci již zmíněné ODS se často špičkujete na sociálních sítích. Nedávno jste například retweetnul příspěvek ve znění: ODS je SPD pro lidi, co umí číst. Do jaké míry je to od vás vtípek a do jaké míry to považujete za pravdivé tvrzení?
Řekl bych, že je to taková zkratka, jak vysvětlit ideový postoj mezi oběma stranami, které často prosazují velmi podobné ideové cíle. ODS je balí do takového étosu, aby to vypadalo, že je to pro bohatší a vzdělanější lidi. Tomio Okamura naproti tomu nabízí totéž v jiném balení, které říká: My vás nebudeme soudit za to, jaké máte vzdělání nebo z jakých sociálních poměrů pocházíte.

Je podle vás ODS čiré zlo?
Výraz čiré zlo bych asi nepoužil, protože si myslím, že jsou tam stále slušní lidé, kteří mají dobré úmysly. Problém je v tom, že systém ODS je naprosto hierarchický. Mají několik pater moci založených na tom, že místní členové volí místního náčelníka, ten pak volí okresního, krajského nebo celorepublikového náčelníka. Byť v ODS přiznaně existuje poměrně hodně lidí, kteří jsou třeba pro euro a respektují práva LGBT, tyto osoby zůstávají na dně mocenské hierarchie.

Hned mě napadá, že manželství pro páry stejného pohlaví podporuje například ministr kultury a místopředseda ODS Martin Baxa. To samé poslankyně Eva Decroix. Senátorka a výrazná tvář ODS Miroslava Němcová se zase netají podporou zavedení eura.
Podle toho, co zjišťovala iniciativa Jsme fér, asi 80 procent poslaneckého klubu ODS je proti manželství pro všechny. Takže na otázku, zda je ODS čiré zlo, bych odpověděl, že si to nemyslím. Jsem ale přesvědčen, že v té straně drží moc špatní lidé.

Tolik Peksa.

Od Pirátů jsem už četl hodně, nedávno jsem se pozastavil nad tvrzením neúspěšné kandidátky na předsedkyni Pirátů, že „fašisté a konzervativci jsou mí úhlavní nepřátelé“. A Peksa tento názor jen rozvádí do českých poměrů, protože, jak známo, Piráti považují SPD za fašisty a ODS se ještě sem tam přihlašuje ke konzervatismu a pak dělá pravý opak. Nicméně, popořádku.

„Podobné“ cíle SPD a ODS

Pokud SPD a ODS podle Peksy prosazují „podobné“ cíle, jsem z toho „v šoku“. Fialovo vedení ODS rozhodně neusiluje o vystoupení Česka z EU, jak tento cíl otevřeně prezentuje SPD. Tato strana, jak ostatně na ČT v Událostech potvrdil Tomio Okamura, chce prosadit referendum o vystoupení z EU. Nevím o tom, že by Fialovo vedení ODS chtělo to samé. Troufnu si tvrdit, že tvrdí zastánci nevměšování Evropské komise a Europarlamentu do vnitřních záležitostí zemí EU jsou odstaveni a Alexandr Vondra je sice slovně hodně kritický k vedení EU, potáhne však za sebou do Europarlamentu eurohujery z TOP 09. Právě tato „kooperace“ dělá z kandidátky SPOLU do Europarlamentu nevolitelný mišmaš pro a proti federalizaci EU, což by zcela logicky vedlo k nadvládě „silné čtyřky“- (Německa, Francie, Španělska a Itálie) v EU.

Několik pater moci v ODS

To je velmi svérázný názor na volební systém v ODS. ODS má stále asi desetinásobek členské základny Pirátů, o jejichž názorech na řadu podstatných otázek dalšího rozvoje společnosti nemám žádné iluze. Jsou to obhájci tak zvané „liberální“ demokracie, o které Piráti rádi hovoří jako o „nejlepší demokracii“, ve skutečnosti je to jen jiná odrůda „lidové demokracie“ a posléze „socialistické demokracie“, kterou tu prosazovali přes 40 let komunisté. Navážet se do voleb  v ODS od místních organizací přes krajské a celostátní, je právě v souladu s „liberální demokracií“.

Manželství pro všechny

Podobně jako u Markéty Gregorové argumentuje Peksa proti ODS tím, že v poslaneckém klubu ODS je údajně 80 % jeho členů proti „manželství pro všechny“. Protože však v ODS podle Peksy existuje hodně členů, kteří s manželstvím pro všechny „nemají problém“, v průběhu hlasování od místních organizací se tito lidé neprosadí a nedostanou se do nejvyšších pater moci. A to myslí pan europoslanec vážně? Vždyť i svobodné volby poslanců či senátorů jsou založeny na principu „vítěz bere vše“, nebo, jako u poslanecké sněmovny, vítězové berou vše podle procent.

Je skutečně zřejmé, že progresivní Piráti vůbec nehovoří o ekonomické situaci, ale systematicky se naváží do „svých témat“, tj. bojují za údajnou svobodu pro „všechna manželství“. Pak se vyžívají v údajné „digitalizaci“, která je svatým grálem Ivana Bartoše. ODS je dnes, v éře Petra Fialy, skutečně stranou s ohromným deficitem při plnění svého proklamovaného programu. Nikoliv však tím, že je údajně podobná SPD ve svých cílech, ale tím, že z větší části rezignovala na skutečně věrohodnou konzervativní politiku. Ten proces začal bohužel již za Petra Nečase a Petr Fiala v něm jen dál pokračuje. Je pro mne těžko pochopitelné, že po tom všem, co Piráti na konto vlády říkají a proklamují, jsou ještě stále ve vládě. Už dávno z ní měli z vlastního popudu odejít a pokud si skutečně myslí to, čím argumentuje vůči ODS Peksa, měli by z ní být vlastně vyhozeni. Právě nečinnost je tím nejhorším vysvědčením současné vlády a kakofonie názorů Pirátů, STAN (taky to „pěkně roztočili) či lidovců se svým ulhaným předsedou je tragická. I proto má ANO dnešních 35 %. Bohužel.

Autor: Jan Bartoň | pondělí 22.1.2024 8:00 | karma článku: 38,98 | přečteno: 3260x
  • Další články autora

Jan Bartoň

TOP 09 míří k TOP 00

Tak, jak se podpora TOP 09 dostává hlouběji pod hranici 5 %, zaručující křesla v poslanecké sněmovně, se další osud topky jeví jako skupina „závisláků“ na koalici SPOLU.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 30,95 | Přečteno: 631x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Maďarsko není schopné předsedat EU

Evropský parlament opět „zářil“ a schválil rezoluci, která hovoří o „neschopnosti!“ Maďarska předsedat Radě EU. Proti rezoluci hlasoval Alexandr Vondra, lídr kandidátky SPOLU do eurovoleb.

25.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,69 | Přečteno: 862x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Ukrajina – uzavřít mír se sukovicí

Aston velmi trefně popsal situaci kolem dodávek zbraní na Ukrajinu v americké Sněmovně reprezentantů. Mír s Ruskem jednou nastane, pokud Ukrajina bude mít sukovici.

23.4.2024 v 8:00 | Karma: 35,59 | Přečteno: 2805x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

EU : Migrační pakt – něco se zvrtlo?

EU přijala nový migrační pakt, který má údajně zabránit ilegální migraci do států EU. Komentáře k tomuto rozhodnutí jsou však někdy velmi překvapivé.

18.4.2024 v 8:00 | Karma: 34,89 | Přečteno: 1018x | Diskuse| Politika

Jan Bartoň

Koalice SPOLU má „problém“

Podle volebního modelu společnosti KANTAR by v březnu skončily mimo sněmovnu TOP 09 a KDU-ČSL, pokud by kandidovaly samostatně. SPOLU by získalo o 14 % méně než ANO.

15.4.2024 v 9:00 | Karma: 33,06 | Přečteno: 1156x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

  • Počet článků 2654
  • Celková karma 31,76
  • Průměrná čtenost 2019x
Jsem dříve narozený, přesto se zájmem o vše, co se kolem nás děje.

Seznam rubrik

Oblíbené články